Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Lawendowy Witbier

 

Wielkość warki: ~29l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 11,2

 

Zasyp:

 

Pszenica niesłodowana: 2,5 kg

Owies niesłodowany: 0,3 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 1 kg

Słód pale ale: 1 kg -skończył się pilzneński

Słód pszeniczny: 1 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 30'

64°C - 15'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Lubelski (szyszka) - 60'

20g Sybilla (szyszka) - 60'

10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

 

Pozostałe dodatki:

 

10g Lawenda - 10'

15g Kolendra - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Brewferm Blanche

 

Uwagi:

 

Wrzucam go do receptur, gdyż TomX powiedział, że powinno się w nich znaleźć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W jakiej postaci była lawenda?

 

Suszone kwiaty lawendy

 

44°C - 15'

Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C?

 

Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44°C - 15'

Ja mam pytanko w jakim celu zastosowałeś przerwę w 44°C?

Co do przerwy ferulikowej w witach ciekawie opisał to Dagome w komentarzu do wpisu na swoim blogu http://www.piwo.org/blog/25/entry-49-303-witbier/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znając intensywność lawendy chciałem ją jakoś zbalansować.

 

I udało się uzyskać goździki w wicie, przy tak krótkiej przerwie ferulikowej?

Edytowane przez Bzdzionek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.