jackson Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Wyklikałem sobie coś takiego w Brewtarget, wzorując się trochę na gotowym przepisie z programu na APA i podmieniając chmiele. Cel to około 12-13 BLG i smak w kierunku Artezana Pacific PA, ale niekoniecznie kopia. Mocno pożądane są tropiki i sosna. Zacieranie w lidlu, warka 20-22l, bez chłodnicy (zlew z wodą przez noc), rano pewnie doleję trochę wody, żeby zbić temperaturę i rozcieńczyć do ~12 BLG Pale ale Strzegom 4kg Pszenica Strzegom 1kg Chateau Aroma 0,25 kg (castle malting) Wrzut ziarna do 14L, 55 C, 5 minut i jedziemy: Zacieranie: 60 min, 67 C 15 min, 74 C i filtracja Chmielenie: 60' Simcoe 15g 30' Citra 10g 15' Citra 10g 0' Citra 10g 0' Simcoe 15g Po zlaniu na cichą, chmielenie na zimno 7 dni: Citra 20g Simcoe 20g Wg brewtarget wychodzi 12,9 BLG, 38,9 IBU, Drożdże US-05, albo Mauribrew Ale Y514. Do fermentacji zrobię pudło ze styropianu, bo zostało po budowie Plan ambitny, to pod koniec cichej nawrzucać zamrożonych petów do pudła, żeby trochę sklarować tą zupę. Teraz pytania: 1. Będzie coś z tego? Ma sens ta pszenica i aroma, czy zastąpić monachijskim dla koloru? 2. Czy chmielenie jest w miarę ok? Czy te wrzuty na 0' będą miały sens? Będę wdzięczny za uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Ja sypię pszenicy do (A)(I)PA, ale mniej - mam w planach takie NZPA i zasyp miałbym podobny, ale tak po pół kilo pszenicznego i jasnego karmelu 30EBC do tej bazy pale'owej a do chmieli dołożyłbym jeszcze Pacificę i może zmniejszył odrobinę lub przesunął więcej na cichą z pozostałych chmieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Pszenicę dodałem instynktownie, bo naczytałem się o lepszej pianie dzięki niej, więc ilość na pałę dobrałem Pacifica nie ma niestety w moim najbliższym sklepie, więc zostałbym chyba przy tych, ale też myślę czy nie przesunąć obu 0' na cichą. 3. Jak to może bez chmielu na cichej smakować? Będzie zapach, czy niekoniecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Bez chmielenia na zimno nic z tego nie wyjdzie. Nie uzyskasz takiego aromatu. Zerknij na piwo Californication w podpisie moim. Użyłem chyba innych chmieli niż Artezan , więc i aromat troszkę inny Nie sugeruj sie rodzajami chmieli które ja użyłem , to była głupota z mojej strony Ale chciałem uzyskać mniej więcej takie piwo jak Ty i się udało. Edytowane 30 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) A jest sens zacierać 15 min w 74 C. Nie lepiej od razu zrobić wygrzew? Nie wiem czy po 60 min. w 67 C będzie co przerabiać na dekstryny w 74 C? Edytowane 30 Lipca 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) pepek84 - na bogato z tymi chmielami pojechałeś Pomysł na to piwo wyszedł od Simcoe Single Hop, ale chcę dorzucić Citry, żeby było ciekawiej, chociaż nie mam pojęcia jak jeden i drugi smakuje Ilość i dawki dobrałem tak, żeby zamówić po 50g jednego i drugiego i jakoś go utopić w tej brzeczce. mat - to miał być wygrzew, ale temperatury pomyliłem jeszcze jedna sprawa: Gipsować? Sypać mech? Edytowane 30 Lipca 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Mech możesz dać , w modyfikacje wody bym się nie bawił , chyba że znasz dokładnie skład wody na której teraz warzysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) znam, na stronie swojego zwiku mam podane parametry. Do ESB dodawałem gipsu zgodnie z przepisem, ale nie wiem na ile on zmienił sytuację mam wodę średnio twardą (250 mg CaCO3) pH 7,3 Edytowane 30 Lipca 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 No to czemu nie , zadaj pytanie w tym wątku http://www.piwo.org/topic/375-woda/, to ktoś kto ma z tym doświadczeniem powinien poradzić, ja niestety nie mam bladego pojęcia jak pomóc w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 1. Tego aroma nie znam. Pszenica ma sens. Standardowo radzi się, żeby słód pszeniczny w takich piwach był na poziomie 10%, ale jeśli wrzucisz tyle co w przepisie to też będzie dobrze. 2. Chmielenie delikatnie bym zmodyfikował: 60' Simcoe 20g 20' Citra 10g 10' Citra 10g 0' Citra 10g 0' Simcoe 10g na zimno (4 lub 5 dni zamiast 7) Citra 20g Simcoe 20g Ale to tylko moje fanaberie - jak zrobisz po swojemu to też będzie ok. Rozważyłbym dokupienie jeszcze 50g chmielu. Przy 13blg piwo ma już na tyle dużo ciała, że spokojnie można sypnąć 150g. Na pewno aromat na tym zyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Zmień zasyp. Aroma tu nie pasuje w takich ilościach. Zamiast tego daj 10% karamelowego. Pszenicznego możesz się pozbyć, albo go zmniejszyć do ok. 10%. IBU daj 30-45, nie daj za dużo chmieli na dry hopping (0-25g) bo to ma być APA a nie IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 W czym przeszkadza pszenica i dry hoping w APA? Robiłem i zasyp z 20% pszenicznego i 50g chmielu na dry hoping w APA. Nic nie wybuchło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 I nic nie wybuchnie. Ale jak chcesz mieć APA a nie IPA to daj mniej na dry hopping. A słodu pszenicznego w Pale Ale tradycyjnie daje się ok 10% dla piany I dla lżejszego smaku, ale to bardziej w angielskich pale ales a nie w amerykańskich. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 W czym przeszkadza pszenica i dry hoping w APA? Robiłem i zasyp z 20% pszenicznego i 50g chmielu na dry hoping w APA. Nic nie wybuchło. Ale czy to było APA czy tylko się tobie tak wydawało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Jak tak to ok. Myślałem że są jakieś poważniejsze przeciwwskazania niż tradycja i konwenanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki panowie. Jutro przeliczę jak będę miał dostęp do programu. Zostać przy tych 100g chmielu, tylko zmienić dawki w czasie(częściej i mniej np)? Chcę uzyskać tropiki i żywicę, ale nie musi to być radykalne piwo. scooby, z karmeli 0,5kg cara-amber weyermanna może być? ---------- edit: Przemodelowałem zasyp: Pale ale 4.5 kg Pszeniczny 0.5 kg Cara-amber 0.5 kg Chmielenie: 60' Simcoe 15g 30' Citra 10g 15' Citra 10g 0' Citra 10g 0' Simcoe 10g dry: 10g Citra, 10g Simcoe Total: 75g chmielu BLG 12,9, IBU 38,8 Będzie dobre? Edytowane 31 Lipca 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Cara amber wydaje mi sie troche za jasny, lepiej crystal/ caramel 60-80 L , ale bedzie w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) czyli u nas raczej Caramunich III lub karmelowy 150 Pozwoliłam sobie wrzucić do Beersmitha, kolor wychodzi jak najbardziej poprawny ze słodem caraamber Edytowane 31 Lipca 2013 przez moria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Dzięki, pozostaje zrobić zakupy i zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się