lybba Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam Przymierzam się do uwarzenia swojego pierwszego piwa, wybór padł na dry stouta. Znalazłem taką recepturę (http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_153.htm): 5.00 lb Pale Malt (2 Row) UK (2.5 SRM) Grain 62.50 % 2.00 lb Barley, Flaked (1.7 SRM) Grain 25.00 % 1.00 lb Black Barley (Stout) (500.0 SRM) Grain 12.50 % 2.25 oz Goldings, East Kent [5.00 %] (60 min) Hops 43.5 IBU 0.25 tsp Irish Moss (Boil 10.0 min) Misc 10.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 min) Misc 5.00 gal Dublin, Ireland Water 1 Pkgs Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Yeast-Ale Chciałbym zrobić 12 litrów brzeczki nastawnej, 12BLG. Przy wydajności 75%, potrzeba 2kg słodu. Będzie w tym 250g prażonego jęczmienia. Gdy wklepałem to do toolkitu piwowara(http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/) wyszło mi 23 EBC czyli mój stout będzie koloru dark lager!?!? Gdzieś sie pomyliłem, czy zamiast w EBC podaje w SRM?? Myślałem o zmniejszeniu udziału płatków na rzecz jęczmienia palonego, to by trochę podratowało kolor. Załączam foto toolkitu. PS: 1.Przy przelewaniu na cichą filtruje się młode piwo czy nie?? 2. Czy baloon do wina 25l nada się na 12l cichej fermentacji?? 3. Czy do cichej można dodac około 0.5 litra brzeczki, aby szybko powstał CO2 który wyprze te pozostałe 13 litrów powietrza z balonu, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Wyjdzie ci dużo więcej, proporcje wyglądają dobrze. W "naszych" jednostkach to będzie tak: pale 6 ebc, płatki 2.5 ebc, palony 1400 ebc. Spokojnie wyjdzie bardzo ciemne. Prawdopodobnie jest jakiś błąd w toolkicie, BS wylicza mi na ok. 70 ebc. Edytowane 31 Lipca 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 1. Nie, ewentualnie po cichej, jak się chmieli na zimno. 2. Chyba tak, może nieco za duży. Nie mam doświadczenia z balonami, ciężko się je myje. 3. Sądzę, że na etapie burzliwej powstanie ponad te 13 litrów CO2, a każda ingerencja w zawartość fermentora może być przyczyną infekcji, więc jeśli nie trzeba - nie się przy niej nie majstruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się