PawelG Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Czas podany może odbiegać od tego co uzyskujemy w warunkach domowych ze względów wszelakich ,podaliscie je wyżej . Ja ze znajomymi uzyskujemy negatywną próbę niekiedy nawet po 70 min zacierania ,albo dłuższym czasie. Stad moje zdziwienie ,że w 15 minucie i w następnych odczytach uzyskuje wynik negatywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu mam jeszcze takie pytanko jak pobierasz pierwszą próbkę to z fragmentami słodu, czy samą wodę? A jakie to ma znaczenie? Tak czy siak jak jest skrobia to powinno się zabarwić. Moim zdaniem ma, bo jeśli zaraz na początku zacierania pobierzesz samą wodę, to skrobia ze słodu mogła jeszcze nie przejść do roztworu, stąd negatywny wynik próby jodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSS Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam pytanie Warzyłem ostatnio dwie warki, Hafe-Waizen i Pale Ale i w obu przypakach poniższe: Pobieram próbki z kociołka , pierwszą chwile po wsypaniu słodu, druga 15 min po, trzecia 20 minut po wsypaniu i za każdym razem jest ok tz probka się nie barwi a przeciez powinna... chyba ? Użylem juz nawet drugiej buteleczki wskaźnika żeby sie upewnić czy on jest ok. Dodam że mąkę ziemniaczana barwi doskonale. Miałem podobny problem z niektórymi warkami, dodawałem jodyny do próbki zacieru i wynik był negatywny chociaż było to niemożliwe. Okazało się, że trzeba było dodac niewielką ilość wody z kranu do próbki i wtedy już próba w obecności skrobi wypadała pozytywnie. Edytowane 3 Lipca 2017 przez WSS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się