moon Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dziś odwiedziłem nasz depozyt. Zostawilem dwa pszeniczne i dwa dyniowe. Pobrałem: dry stout od cml, żytnie Ryrjòwka (świetną etykieta!), weizenbocka #117 od Broguzieca oraz Full Arona Hops od tibeka. Spieszylem i nie spisalem zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Michał, ale czytałeś, że ten FAH to wzorzec wady pt apteka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Pobrałem: dry stout od cml, żytnie Ryrjòwka (świetną etykieta!), weizenbocka #117 od Broguzieca oraz Full Arona Hops od tibeka. ryjówka jest przegazowana tak że uwaga na nią Edytowane 6 Grudnia 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 @tibek: Wymienił stryjek siekierkę na kijek ale obawiam się, że moje dyniowe też nie jest idealne. @cml: Dry Stout dobry choć jak dla mnie trochę za mocno nachmielony i ta goryczka taka osadzająca się. No i trochę ta piana rzadka i szybko znika. Tylko proszę nie strzelać ekspertem nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 @cml: Dry Stout dobry choć jak dla mnie trochę za mocno nachmielony i ta goryczka taka osadzająca się. No i trochę ta piana rzadka i szybko znika. Tylko proszę nie strzelać ekspertem nie jestem o gustach się nie dyskutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 zostawiłem wczoraj: 2 szt. Single hop Sybilla 2013 14BLG 2 szt. CDA, 19,5BLG(świeża sprawa, dopiero wczoraj sprawdzałem pierwszą butelkę i muszę stwierdzić że gdzieś te chmiele uciekły, może przy tym ekstrakcie trzeba było dać ich dwa razy więcej) 1 szt. Cydru. Pobrałem FAHa - ja tam nie wyczułem apteki, pewnie jestem daltonistą smakowym. 2 pszeniczne Michała W. (przyzwoite piwko) Jamnika (świetna etykieta, uwaga bo przegazowane, zawartość niestety nie powala ale było to ostatnie piwo tego wieczora i rozlane po teście grand championów więc mogło to mieć wpływ na ocenę) Cerbera (jeszcze nie piłem ale już nie mogę się doczekać) W skrzynce są : -Dyniowe - 2 szt., -FAH tibka - 1 szt., -jakiś stout, -wspomniany Jamnik, -6 rożnych piw od Broguźca, -Letnie -2 których nie mogę zidentyfikować, (zrobiłem zdjęcie ale jest niewyraźne i nie mogę odczytać, ręcznie pisana etykiety) -te które zostawiłem ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Apteki nie dało się nie wyczuć, mi nie przeszło :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jamnika (świetna etykieta, uwaga bo przegazowane, zawartość niestety nie powala ale było to ostatnie piwo tego wieczora i rozlane po teście grand championów więc mogło to mieć wpływ na ocenę) jamnik to pewnie będzie long jean - miała być belgijska pszenica z mosaic - wyszło jak zwykle mi smakowało tuż po warzeniu - teraz po pół roku to piwo mogło smakować kompletnie inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 2 pszeniczne Michała W. (przyzwoite piwko) Dzięki! Czyli muszę pszenicy dowieść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 2 pszeniczne Michała W. (przyzwoite piwko) Dzięki! Czyli muszę pszenicy dowieść? Będę w Piwonii w pon, po weekendzie, spiszę wszystko dokładnie i dorzucę swojego American Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Aktualny stan posiadania: browar BroGuziec: - 2x belgian pale ale - weizenbock - witbier - saison - żytni pale ale - belgian dark strong ale - biere de garde browar Peslavs: - 2x Polish Ale Sybilla - Cascadian Dark Ale - cydr Piotr Szulawski: - belgian pale ale - letnie Pojedyncze piwa: - 2x dyniowe - Michał Wojciechowski - stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor - dubbel - cyfral - stout - boxer - long jean - od cml piwa od tibek zostały wyciągnięte z depozytu. Zostało uzupełnione BroGuźcem Przywiozles swoje dyniowe moze? Po świętach będzie dla Ciebie pakunek. W sumie zrobiłem 3 dyniowe, można porównać. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Zabrałem: Witbier - Broguziec Saison - Broguziec Dyniowe - Michał Wojciechowski Dodałem od siebie: 3x American Pale Ale Stan: browar BroGuziec: - 2x belgian pale ale - weizenbock - żytni pale ale - belgian dark strong ale - biere de garde browar Peslavs: - 2x Polish Ale Sybilla - Cascadian Dark Ale - cydr Piotr Szulawski: - belgian pale ale - letnie Browar Cztery Łapy: - stout boxer - long jean Pojedyncze piwa: - dyniowe - Michał Wojciechowski - stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor - dubbel - cyfral - 3x American Pale Ale - browar Achtel Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Lary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Jako, że nie mogłem podarować sobie, jedno z piw zostało już skonsumowane. Wybór padł na Witbiera od Broguźca. Witbier - Broguziec #124 - 5,1% alk - ekstrakt 12,5 blg - kapslowane 31.10.2013 Od razu powiem, nie jestem w stanie ocenić na ile piwo jest zgodne ze stylem, to był pierwszy witbier w mojej karierze. Aromat: lekki goździk, w tle odrobinka cytrusów, coś w stylu cytryny; czuć trochę słodu; aromat jest lekki i bardzo przyjemny; Piana: piana mleczna, drobnopęcherzykowa, ładnie się buduje, nawet bez agresywnego nalewania, ale niestety redukuje się bardzo szybko do postaci lekkie pierścienia; piana opadła całkowicie w około dwie minuty; Kolor: jasny bursztyn, oglądane pod światło ma barwę słomkową; mocno opalizujące, ale jeszcze nie mętne; Smak: lekkie i orzeźwiające, trochę estrów owocowych, ale ładnie grających z całością, ciała piwo ma wyjątkowo mało i w lekkości przypominało mi Oto Mata IPA, czuć fajną, nienachalną słodycz; goryczka bardzo, bardzo niska; Wysycenie: dość wysokie, jednak nie tak wysokie jak np. w hefeweizenie; piwo przyjemnie musuje ale nie gryzie w język dwutlenkiem węgla; Bardzo przyjemne piwo, spokojnie może robić za piwo sesyjne. Mam nadzieję za jakiś czas spróbować witbiera z Olimpu i Podróży Kormorana, będę mógł porównać stylowość. Generalnie duży + ode mnie Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Lary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 boxer's stout jest nas tj browar cztery łapy (moje i mojej LP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Broguziec - Dry Stout #139 5,1% - 12,5blg Bardzo pijalne, trochę cienkie w smaku (w końcu dry) - w stylu Guinnessa - nie wiem czy to zaleta czy wada. Wysycenie niskie - można lać pod kątem prostym co skutkuje piękną białą pianką i kaskadami bąbelków. Trochę mi brakowało goryczki od palonego słodu lub jęczmienia. Chciałbym kiedyś wyciągnąć wytrawność ze swojego stouta tak jak się udało broguźcowi - gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 Wpadne i ja jakoś po świętach podrzucę mocno chmielobe FAH oraz AAA po kilka szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Dziś byłem i teraz stan wygląda tak: Zabrałem: Peslavs - Pale Ale Sybilla oraz Cascadian Dark Ale Broguziec - Pale Ale z żytem Achtel - APA cyfral - dubbel Dodałem od siebie: 3x FAH mocno chmielone i 2x AAA Stan: browar BroGuziec: - 2x belgian pale ale - weizenbock - belgian dark strong ale - biere de garde browar Peslavs: - 1x Polish Ale Sybilla - cydr Piotr Szulawski: - belgian pale ale - letnie Browar Cztery Łapy: - stout boxer - long jean Browar Wężowe Specjały: - 3x FAH mocno chmielone - 2x AAA Pojedyncze piwa: - dyniowe - Michał Wojciechowski - stout dymiony Tata Tasiemka - browar Meteor - 2x American Pale Ale - browar Achtel Edytowane 27 Grudnia 2013 przez waz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Napisz mi potem jak sprawdziło się moje APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Napisz mi potem jak sprawdziło się moje APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Wczoraj wieczorem skosztowałem APA od Achtel. Wspomnę tylko że nie jestem żadnym ekspertem. Piana odpowiednia, kolor taki jak lubię, mocno miedziany. Smak i aromat: czuć cytrusy wyraźnie ale jak dla mnie jest ich za mało a za to za dużo smaku chyba żywicy. Piwko stanowić może dobrą bazę do ulepszenia, szczególnie chmielenia by wydobyć mocniej i w większej różnorodności cytrusy. Jak chmieliłeś? P.S. Peslavs - Cascadian Dark Ale jeszcze trochę i będą granaty, bardzo przegazowane piwo. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez waz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 28.12.2013 r. zabrano: Michał Wojciechowski - Dyniowe dodano: Kopalnia Piwa - Black Diamond (American Stout) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Generalnie duży + ode mnie Prawdę mówiąc, jeszcze 2 tyg temu było bardzo kiepskie, ale nagle się polepszyło. Nie mam pojęcia, dlaczego. trochę cienkie w smaku takie miało być. Stołowe piwo do picia litrami, niezobowiązujące i nie obciążające kubków smakowych. Cieszę się, że wyszło takie jak planowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Dyniowe - Michał Wojciechowski Barwa: głęboko bursztynowa / miedziana, zmętniona. Piana biała, obfita, średnio pęcherzykowa, długo utrzymująca się, oblepiająca szkło. Wysycenie średnie. Aromat: słodowy, ciasteczkowy, dynia lekko wyczuwalna, brak nut chmielowych i alkoholowych. Ogólnie przyjemny.. Smak: słodowy, przechodzący w wytrawny, wyczuwalny alkohol, goryczka, owoce. Znikomy posmak dyniowy. Na początek wielki minus za etykietę, nie jest co prawda obowiązkowa, jednak ułatwia zapoznanie z zawartością. Mimo tego Dyniowe Pana Michała zasługuję na pochwałę. Bardzo dobre piwo, zdecydowanie pijalne, aczkolwiek zabrakło wyrazistych akcentów dyniowych. Z przyjemnością spróbuję pozostałych wynalazków Wersja ze zdjęciem > http://kopalniapiwa....howski-dyniowe/ Edytowane 28 Grudnia 2013 przez kopalniapiwa.pl moon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Waz, poszło 50 g Cascade na zimno. Teraz wiem, że przy 23 l trzeba co najmniej drugie tyle. Inna sprawa, że tę drugą pięćdziesiątkę dałbym w innym chmielu. Za mało owoców (muszę powtórzyć to w wyższej temperaturze fermentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 A wcześniej podczas warzenia ile dałeś i w którym momencie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się