Skocz do zawartości

Piwny depozyt - Warszawa - Piwomaniak


cml

Rekomendowane odpowiedzi

Browar Bazyl - Milk Stout

 

Hej, ja nie dam aż tak profesjonalnej oceny, ale za to zwrócę uwagę na kilka innych aspektów.

 

Po pierwsze sprawdź garnek, bo w piwie jest mocno wyczuwalne żelazo, które wychodzi wyraźnie na teście skórnym. Druga sprawa to wysycenie, przy stoutach rozważ celowanie w dolną granicę stylu, Twój Milk Stout jest za mocno wysycony i smakuje lepiej po porządnym odgazowaniu. Trzecia sprawa to słody palone. W którym momencie dawałeś je do zacierania? Miałem wrażenie lekkiej popielniczki.

 

Piwo jako całokształt jest wciąż bardzo fajne i przyjemnie się je piło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... nie bardzo wiem z czego może wynikać ten metaliczny akcent. Garnek mam z nierdzewki, tak samo chłodnica. Być może coś przeszło z rondla którego używam jako chochli przy filtracji. Poza tym żadnego innego metalu sobie nie przypominam. Muszę zwrócić na to uwagę i porobić testy skórne na innych swoich warkach bo technologia nie zmieniła się prawie wogóle.

A może to była woda? Kranówka z centrum warszawy przepuszczona przez filtr brita. Poza tym piwo bardzo długo fermentowało: "burzliwa" 2 miesiące i 17 dni cicha. Nie wiem.

 

Co do popielniczki to zacieranie wyglądało następująco:

Słód jasny

53 st. C - 15 min

62 st. C - 20 min

72 st. C - 20 min

dodany słód czekoladowy 0,25 kg, słód palony 0,35 kg (na 22 l.)

podgrzane do 78 st. C

przelane na filtrację i 30 min. układania złoża

 

Dzięki wielkie za wyczerpujące oceny!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, może chodzić o dość dużą ilość słodów palonych i czekoladowych. Genralnie piwa próbowały dwie osoby, dla jednej paloność była bardzo ok, dla drugiej akceptowalna ale na granicy popielniczki :)

 

Porób testy skórne koniecznie, ciekawi mnie co wywnioskujesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi

 

 

Aktualny stan:

- Corsano - Munich Dunkel

- Corsano - Koźlak

- Corsano - Marcowe x2

- Corsano - Alt x2

- Corsano - Rauchmarzen x2

- corsano - Bitter x2

- corsano - Grodziskie

- corsano - Stout Owsiany

- corsano - Pszeniczne

- Wężowe Specjały - FAH

- Hop Labs - Hefeweizen

- Browar Bazyl - IPA

- Achtel - Witbier

- frodulec - American Pale Ale

Edytowane przez corsano
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi

Nie koniecznie, ja miałem żelazo w Koelsch a słodów palonych to ono nie widziało...

Ktoś mówił, że metaliczny posmak może wynikać z chmielu.

Edytowane przez Michal_W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi

 

Tylko, że w tamtym przypadku to była metaliczność z żelaza i wyszła do tego na teście skórnym. Coś musiał te jony żelaza przywlec, pytanie tylko co.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aktualny stan:

 

- Corsano - Munich Dunkel

 

- Corsano - Koźlak

 

- Corsano - Marcowe x2

 

- Corsano - Alt x2

 

- Corsano - Rauchmarzen x2

 

- corsano - Bitter x2

 

- corsano - Grodziskie

 

- corsano - Stout Owsiany

 

- corsano - Pszeniczne

 

- Wężowe Specjały - FAH

 

- Hop Labs - Hefeweizen

 

- Browar Bazyl - IPA

 

- Achtel - Witbier

 

- frodulec - American Pale Ale

 

ktoś zdominował depozyt :)

swoją drogą widzę że gdzieś w akcji moje dyniowe się zapodziało

czy ktoś brał ? na kapslu było GBD D chyba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje subiektywne, nieprofesjonalne oceny:

 

American Rice - PEslavs

Mocno wyczuwalne amerykańskie, cytrusowe chmiele. Bardzo orzeźwiające. Piana obfita, drobno i średniopęcherzykowa, trwała. Wysycenie bardzo duże. Samak przedewszystkim lekki, ale nie pusty.

 

Koźlak - Corsano

Pełny, przyjemny smak, odpowiednio zbalansowane. Dość ciężkie, intensywne. Świetna piana! Można było ją jeść łyżeczką, trwała. Wysycenie odpowiednie.

 

Jak się robi taką pianę??

 

Hefeweizen - Hop Labs

Dość wodniste, puste w smaku. Mocno wysycone. Z delikatną nutą przeniczną która stanowiła jedyny smak jaki w nim spotkałem. Może taki odbiór spowodowany był tym że piwo dość stare (12.2013). A może takie miało być... sam nie wiem.

 

FAH - Wężowe Specjały

Piwo nawet starsze niż Hefenweizen powyżej. Mimo to wiek mu nie zaszkodził. Trawała, obfita, gęsta piana. Aromat który bardzo przypadł mi do gustu. Ja bym go opisał jako ziemisty (ale nie wiem czy to odpowiednia nazwa) Piwo pełne w smaku, piło się bardzo dobrze.

PS. Co oznacza skrót FAH ? o ile to skrót...

 

Podkreślam jeszcze raz: subiektywne, nieprofesjonalne.

Edytowane przez marcin b
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Koźlak - Corsano

Pełny, przyjemny smak, odpowiednio zbalansowane. Dość ciężkie, intensywne. Świetna piana! Można było ją jeść łyżeczką, trwała. Wysycenie odpowiednie.

 

Jak się robi taką pianę??

 

 

0,3 słodu pszenicznego + 10 min przerwa białkowa + mocno przegazowane piwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pobraliśmy:

Browar bazyl - belgian pale Abbey

American pale ale 12,5 blg 40ibu - brak nazwy browaru - Waszyngton na etykiecie

Corsano - rauchbock

 

Zostawiliśmy:

Long Johnson v4 - american wheat

Smoky dog - whisky stout

Blablador - american Brown ale

 

Etykiety zostawionych piw:

post-5458-0-04836100-1401626373_thumb.jpg post-5458-0-44600900-1401626375_thumb.jpg post-5458-0-37882800-1401626376_thumb.jpg

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Pale Ale - etykieta z Waszyngtonem 12,5blg 40IBU

 

Fajny zapach jednakże szybko nos się przyzwyczaja, wysycenie idealne, piana szybko znika. W smaku lekkow wodniste, delikatnie kwaskowate trochę brakuje kontry słodowej dla goryczki. Goryczka bardzo przyjemna mimo, że trochę samotna. Piwo się pije przyjemnie - na lato ideał.

 

Dzięki za możliwość spróbowania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rauchbock - corsano 5,4alc

 

Piwo przegazowane aczkolwiek bez strzału - po prostu ucieka z butelki - lekka fontanna. Po nalaniu do szkła widoczne drobinki chmielu(?) myślę, że one stanowią tu zarzewie wychodzenia. Piana szybko redukuje się do kożuszka. Kolor miedziany. Wędzonka przyjemna. Dzięki wygazowaniu przy otwieraniu zero odczuć bąbelkowych na jęzorze w trakcie picia. Lekko wyczuwalny alkohol - nie wiem skąd bo to 5,4 - może był używany cukier?

 

Przyjemnie się pije :) dzięki za to piwko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rauchbock - corsano 5,4alc

 

Piwo przegazowane aczkolwiek bez strzału - po prostu ucieka z butelki - lekka fontanna. Po nalaniu do szkła widoczne drobinki chmielu(?) myślę, że one stanowią tu zarzewie wychodzenia. Piana szybko redukuje się do kożuszka. Kolor miedziany. Wędzonka przyjemna. Dzięki wygazowaniu przy otwieraniu zero odczuć bąbelkowych na jęzorze w trakcie picia. Lekko wyczuwalny alkohol - nie wiem skąd bo to 5,4 - może był używany cukier?

 

Przyjemnie się pije :) dzięki za to piwko.

 

Trafne spostrzeżenie :) wkradł się błąd. Piwo miało 16,8 blg, dofermentowało do 3 blg czyli powinno mieć ok 7% alk.

 

A przegazowanie to nie wiem skąd. Może piwa stoją w zbyt wysokiej temperaturze w depozycie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No Name - Polish Pale Ale

 

post-5801-0-03339100-1402240199_thumb.jpg

 

Barwa: Żółta, opalizująca 3/3

Piana: Obfita, grubopęcherzykowa, rwąca, nie trwała 1/6

Aromat: Dość intensywny, estrowy, owocowy, wiśniowy, wyraźnie miodowy - utleniony 1/12

Smak: Trochę pusty, słodki, owocowy, lekko kwaskowy 6/17

Goryczka: Dość niska, lekko trawiasta 3/6

Odczucie w ustach: Cienkie, lekko wodniste, mocno przegazowane, po 20 min robi się pijalne 2/6

OCENA: 16/50

 

Achtel - Witbier

 

post-5801-0-63211500-1402240191_thumb.jpg

 

Barwa: Żółty, zamglony 2/3

Piana: Umiarkowanie obfita, grubo i średniopęcherzykowa, niezbyt trwała 3/6

Aromat: Mało intensywny, kolendra, nuty pomarańczy 5/12

Smak: Mało wyrazisty, lekko słodkie, spora owocowość, kolendra, przy końcu przyjemna pomarańcza, bilans w strona słodowości 8/17

Goryczka: Bardzo niska, dobra , w stylu 5/6

Odczucie w ustach: Lekkie, wodniste, nasycenie minimalne 4/6

OCENA: 27/50

 

Cztery - łapy Long Johnson v4 - American wheat

 

post-5801-0-61569600-1402240195_thumb.jpg

 

Barwa: Blady pomarańcz, mętne, nieprzejrzyste 2/3

Piana: Obfita, grubo i średniopęcherzykowa, rwąca, luźna, dość trwała 3/6

Aromat: Umiarkowanie intensywny, cytrusowy, żywiczny, estrowy (2) - czerwone jabłko, brzoskwinia, winny 7/12

Smak: Głównie od chmielu - cytrusowy, owocowy, minimalny alkohol, bilans w strona goryczki 7/17

Goryczka: Lekko za wysoka, trochę tępa i łodygowa 2/6

Odczucie w ustach: Lekkie, smukłe, nasycenie wysokie 5/6

OCENA: 27/50

Edytowane przez corsano
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Browar Bazyl Belgian Pale Abbey (Belgian Blond Ale)

 

post-5801-0-58273800-1404025836_thumb.jpg

 

Barwa: Złota, żółta zamglona 3/3

Piana: Skąpa, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała, oblepiająca ścianki 4/6

Aromat: Dość intensywny, estrowy, lakier, rozpuszczalnik, lekki banan, octan etylu (2), octan izoamylu (1), DMS (1) 3/12

Smak: Słodowe, owocowe, morele, ziołowy, lekko korzenny, lekki alkohol (1) 10/17

Goryczka: Słabo wyczuwalna, zbyt niska, lekko alkoholowa 2/6

Odczucie w ustach: Smukłe, gładkie, nasycenie bardzo niskie 4/6

OCENA: 26/50

 

Browar - Bazyl IPA

 

post-5801-0-94660800-1404025837_thumb.jpg

 

Barwa: Miedziana, klarowne 3/3

Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała, oblepiająca ścianki 3/6

Aromat: Niezbyt intensywny, estrowy - wiśniowy, chlebowy, suszone owoce, nuty karmelowe, lekki alkohol (1), minimalny DMS, lekko utlenione 4/12

Smak: Karmelowy, lekko owocowy alkohol mocno wyczuwalny (2), bilans w stronę słodowości 7/17

Goryczka: Za niska, w charakterze alkoholowa 1/6

Odczucie w ustach: Gęste, pełne, rozgrzewające, nasycenie niskie 5/6

OCENA: 23/50

 

P.S. w ciemno powiedziałbym, że to quadrupel :)

 

Cztery łapy - Brown Ale

 

post-5801-0-20167400-1404025839_thumb.jpg

 

Barwa: Brązowa, błotniste, nieprzejrzyste 2/3

Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała 4/6

Aromat: Słabo wyczuwalny, czekoladowy, słody ciemne 7/12

Smak: Czekoladowo-kawowy, kwaskowy, lekko owocowe, finisz palony, ciężkie, bilans w stronę słodowości 10/17

Goryczka: Niska, krótka, w charakterze palona, odpowiednia 4/6

Odczucie w ustach: Średnio pełne, nasycenie niskie 4/6

OCENA: 31/50

Edytowane przez corsano
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar ProjectX - Massachusetts (American Wheat)

 

39291703-14.07.04-17.51.12-382u68d.png

 

Barwa: jasno złota, mętna

Piana: piwo postanowiło wybrać się na powolny spacer, ale piana styropianowa, najpierw drobnopęcherzykowa, z czasem dostaje dziurek i baaardzo wolno opada. Pozostawia grube plamy na ściankach.

Aromat: chmielowy, owocowy, delikatnie kwiatowy i zbożowy

Smak: zbożowy, chmielowy, trochę kwaskowy, z czasem zaczął robić się pusty.

Wysycenie: początkowo wysokie, gryzące, jednak z czasem się normuje i bardzo dobrze komponuje się z całością

 

Piwo obudziło we mnie chęć na uwarzenie swojego AW.

Początkowa ochota na wyjście mogła być spowodowana tym, że było wiezione przez blisko 300km w niekoniecznie przyjemnych warunkach ;) Odstało blisko dobę.

dc64357d-14.07.04-17.52.41-11c6r0a.png

 

Wziąłem jeszcze Belgian Pale Abbey, a od siebie zostawiłem APA na Nelsonie oraz baardzo minimalnie wędzony owsiany stout

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przed chwilą zostawiłem 3 butelki:

 

American IPA "Explorator"

http://wroobler.blogspot.com/2014/02/explozja.html

 

Cascade Single Hop

http://wroobler.blogspot.com/2014/05/cascade.html

 

Wit

http://wroobler.blogspot.com/2014/05/witbier.html

 

Będę wdzięczny, jeśli ktoś zechce ich skosztować.

 

Wziąłem natomiast:

Browar ProjectX - Massachusetts

Browar Cylinder - Cmoknięty

Corsano - Best Bitter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy ogień idzie Cmoknięty z Browaru Cylinder, czyli smoked oatmeal stout. Sam jakiś czas temu robiłem piwo oparte głównie na słodzie whisky, więc byłem ciekaw porównania.

 

Barwa: czarna

Piana: niestety brak. Podczas otwierania był bardzo delikatny psyk i koniec. Nalewając bezpośrednio z góry nie wytworzyłem piany.

Aromat: kawa, ciemny karmel, przy tym delikatna wędzonka, bardzo przyjemny

Smak: czuć palone słody; dymno-kolejowy słód whisky, ale nie nachalny; nuty kawowo-czekoladowe; średnia goryczka, nie zalegająca;

Smaczne piwo.

 

Pije się bardzo przyjemnie, ale przez bardzo małą zawartość gazu - bardzo szybko, tymbardziej, że mamy bardzo ciepły wieczór.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.