Lary Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Browar Bazyl - Milk Stout Hej, ja nie dam aż tak profesjonalnej oceny, ale za to zwrócę uwagę na kilka innych aspektów. Po pierwsze sprawdź garnek, bo w piwie jest mocno wyczuwalne żelazo, które wychodzi wyraźnie na teście skórnym. Druga sprawa to wysycenie, przy stoutach rozważ celowanie w dolną granicę stylu, Twój Milk Stout jest za mocno wysycony i smakuje lepiej po porządnym odgazowaniu. Trzecia sprawa to słody palone. W którym momencie dawałeś je do zacierania? Miałem wrażenie lekkiej popielniczki. Piwo jako całokształt jest wciąż bardzo fajne i przyjemnie się je piło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin b Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Hmmm... nie bardzo wiem z czego może wynikać ten metaliczny akcent. Garnek mam z nierdzewki, tak samo chłodnica. Być może coś przeszło z rondla którego używam jako chochli przy filtracji. Poza tym żadnego innego metalu sobie nie przypominam. Muszę zwrócić na to uwagę i porobić testy skórne na innych swoich warkach bo technologia nie zmieniła się prawie wogóle. A może to była woda? Kranówka z centrum warszawy przepuszczona przez filtr brita. Poza tym piwo bardzo długo fermentowało: "burzliwa" 2 miesiące i 17 dni cicha. Nie wiem. Co do popielniczki to zacieranie wyglądało następująco: Słód jasny 53 st. C - 15 min 62 st. C - 20 min 72 st. C - 20 min dodany słód czekoladowy 0,25 kg, słód palony 0,35 kg (na 22 l.) podgrzane do 78 st. C przelane na filtrację i 30 min. układania złoża Dzięki wielkie za wyczerpujące oceny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Hej, może chodzić o dość dużą ilość słodów palonych i czekoladowych. Genralnie piwa próbowały dwie osoby, dla jednej paloność była bardzo ok, dla drugiej akceptowalna ale na granicy popielniczki Porób testy skórne koniecznie, ciekawi mnie co wywnioskujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi Aktualny stan: - Corsano - Munich Dunkel - Corsano - Koźlak - Corsano - Marcowe x2 - Corsano - Alt x2 - Corsano - Rauchmarzen x2 - corsano - Bitter x2 - corsano - Grodziskie - corsano - Stout Owsiany - corsano - Pszeniczne - Wężowe Specjały - FAH - Hop Labs - Hefeweizen - Browar Bazyl - IPA - Achtel - Witbier - frodulec - American Pale Ale Edytowane 19 Maja 2014 przez corsano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi Nie koniecznie, ja miałem żelazo w Koelsch a słodów palonych to ono nie widziało... Ktoś mówił, że metaliczny posmak może wynikać z chmielu. Edytowane 19 Maja 2014 przez Michal_W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Jeśli chodzi o aromat/smak metaliczny to pochodzi on od zbyt dużej ilości słodów palonych. Gdyby był uszkodzony garnek to metaliczność byłaby w kierunku zardzewiałego żelaza, krwi Tylko, że w tamtym przypadku to była metaliczność z żelaza i wyszła do tego na teście skórnym. Coś musiał te jony żelaza przywlec, pytanie tylko co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Aktualny stan: - Corsano - Munich Dunkel - Corsano - Koźlak - Corsano - Marcowe x2 - Corsano - Alt x2 - Corsano - Rauchmarzen x2 - corsano - Bitter x2 - corsano - Grodziskie - corsano - Stout Owsiany - corsano - Pszeniczne - Wężowe Specjały - FAH - Hop Labs - Hefeweizen - Browar Bazyl - IPA - Achtel - Witbier - frodulec - American Pale Ale ktoś zdominował depozyt swoją drogą widzę że gdzieś w akcji moje dyniowe się zapodziało czy ktoś brał ? na kapslu było GBD D chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin b Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Zabrałem: FAH - Wężowe Specjały Stout Owsiany - Corsano Witbier - Achtel Zostawiłem: 3x Belgian Pale Abbey - Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin b Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Moje subiektywne, nieprofesjonalne oceny: American Rice - PEslavs Mocno wyczuwalne amerykańskie, cytrusowe chmiele. Bardzo orzeźwiające. Piana obfita, drobno i średniopęcherzykowa, trwała. Wysycenie bardzo duże. Samak przedewszystkim lekki, ale nie pusty. Koźlak - Corsano Pełny, przyjemny smak, odpowiednio zbalansowane. Dość ciężkie, intensywne. Świetna piana! Można było ją jeść łyżeczką, trwała. Wysycenie odpowiednie. Jak się robi taką pianę?? Hefeweizen - Hop Labs Dość wodniste, puste w smaku. Mocno wysycone. Z delikatną nutą przeniczną która stanowiła jedyny smak jaki w nim spotkałem. Może taki odbiór spowodowany był tym że piwo dość stare (12.2013). A może takie miało być... sam nie wiem. FAH - Wężowe Specjały Piwo nawet starsze niż Hefenweizen powyżej. Mimo to wiek mu nie zaszkodził. Trawała, obfita, gęsta piana. Aromat który bardzo przypadł mi do gustu. Ja bym go opisał jako ziemisty (ale nie wiem czy to odpowiednia nazwa) Piwo pełne w smaku, piło się bardzo dobrze. PS. Co oznacza skrót FAH ? o ile to skrót... Podkreślam jeszcze raz: subiektywne, nieprofesjonalne. Edytowane 27 Maja 2014 przez marcin b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Full Aroma Hops według tej receptury tylko że z chmielem EKG, bardzo znana receptura na forum. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Piwo ma teraz około pół roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Koźlak - Corsano Pełny, przyjemny smak, odpowiednio zbalansowane. Dość ciężkie, intensywne. Świetna piana! Można było ją jeść łyżeczką, trwała. Wysycenie odpowiednie. Jak się robi taką pianę?? 0,3 słodu pszenicznego + 10 min przerwa białkowa + mocno przegazowane piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Pobraliśmy: Browar bazyl - belgian pale Abbey American pale ale 12,5 blg 40ibu - brak nazwy browaru - Waszyngton na etykiecie Corsano - rauchbock Zostawiliśmy: Long Johnson v4 - american wheat Smoky dog - whisky stout Blablador - american Brown ale Etykiety zostawionych piw: Edytowane 1 Czerwca 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 American Pale Ale - etykieta z Waszyngtonem 12,5blg 40IBU Fajny zapach jednakże szybko nos się przyzwyczaja, wysycenie idealne, piana szybko znika. W smaku lekkow wodniste, delikatnie kwaskowate trochę brakuje kontry słodowej dla goryczki. Goryczka bardzo przyjemna mimo, że trochę samotna. Piwo się pije przyjemnie - na lato ideał. Dzięki za możliwość spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Rauchbock - corsano 5,4alc Piwo przegazowane aczkolwiek bez strzału - po prostu ucieka z butelki - lekka fontanna. Po nalaniu do szkła widoczne drobinki chmielu(?) myślę, że one stanowią tu zarzewie wychodzenia. Piana szybko redukuje się do kożuszka. Kolor miedziany. Wędzonka przyjemna. Dzięki wygazowaniu przy otwieraniu zero odczuć bąbelkowych na jęzorze w trakcie picia. Lekko wyczuwalny alkohol - nie wiem skąd bo to 5,4 - może był używany cukier? Przyjemnie się pije dzięki za to piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Belgian Abbey Ale - bazyl Biszkoptowy, słodowy smak, piana znika - zostaje obrączka. Goryczka niewyczuwalna. Przegazowane - za duże wysycenie - przez to szorstkie w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Rauchbock - corsano 5,4alc Piwo przegazowane aczkolwiek bez strzału - po prostu ucieka z butelki - lekka fontanna. Po nalaniu do szkła widoczne drobinki chmielu(?) myślę, że one stanowią tu zarzewie wychodzenia. Piana szybko redukuje się do kożuszka. Kolor miedziany. Wędzonka przyjemna. Dzięki wygazowaniu przy otwieraniu zero odczuć bąbelkowych na jęzorze w trakcie picia. Lekko wyczuwalny alkohol - nie wiem skąd bo to 5,4 - może był używany cukier? Przyjemnie się pije dzięki za to piwko. Trafne spostrzeżenie wkradł się błąd. Piwo miało 16,8 blg, dofermentowało do 3 blg czyli powinno mieć ok 7% alk. A przegazowanie to nie wiem skąd. Może piwa stoją w zbyt wysokiej temperaturze w depozycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 5 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Może piwa stoją w zbyt wysokiej temperaturze w depozycie. Stoją w temperaturze pokojowej, tak samo jak piwa komercyjne, na półkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) No Name - Polish Pale Ale Barwa: Żółta, opalizująca 3/3 Piana: Obfita, grubopęcherzykowa, rwąca, nie trwała 1/6 Aromat: Dość intensywny, estrowy, owocowy, wiśniowy, wyraźnie miodowy - utleniony 1/12 Smak: Trochę pusty, słodki, owocowy, lekko kwaskowy 6/17 Goryczka: Dość niska, lekko trawiasta 3/6 Odczucie w ustach: Cienkie, lekko wodniste, mocno przegazowane, po 20 min robi się pijalne 2/6 OCENA: 16/50 Achtel - Witbier Barwa: Żółty, zamglony 2/3 Piana: Umiarkowanie obfita, grubo i średniopęcherzykowa, niezbyt trwała 3/6 Aromat: Mało intensywny, kolendra, nuty pomarańczy 5/12 Smak: Mało wyrazisty, lekko słodkie, spora owocowość, kolendra, przy końcu przyjemna pomarańcza, bilans w strona słodowości 8/17 Goryczka: Bardzo niska, dobra , w stylu 5/6 Odczucie w ustach: Lekkie, wodniste, nasycenie minimalne 4/6 OCENA: 27/50 Cztery - łapy Long Johnson v4 - American wheat Barwa: Blady pomarańcz, mętne, nieprzejrzyste 2/3 Piana: Obfita, grubo i średniopęcherzykowa, rwąca, luźna, dość trwała 3/6 Aromat: Umiarkowanie intensywny, cytrusowy, żywiczny, estrowy (2) - czerwone jabłko, brzoskwinia, winny 7/12 Smak: Głównie od chmielu - cytrusowy, owocowy, minimalny alkohol, bilans w strona goryczki 7/17 Goryczka: Lekko za wysoka, trochę tępa i łodygowa 2/6 Odczucie w ustach: Lekkie, smukłe, nasycenie wysokie 5/6 OCENA: 27/50 Edytowane 9 Czerwca 2014 przez corsano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 dzięki za feedback goryczka faktycznie tępa to już wersja 4 tego piwa i ciągle nie możemy się wstrzelić tak żeby było tak dobre jak za pierwszym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Do depozytu wrzucilem dzisiaj 2xESB, w zamian zabralem stout owsiany od ProjectX i IPA od Browaru Bazyl. Sorry za prowizoryczna i lakoniczna etykiete,ale w razie potrzeby napisze szczegoly. Btw. ktos zostawia panu sklepowemu piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 ja zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corsano Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Browar Bazyl Belgian Pale Abbey (Belgian Blond Ale) Barwa: Złota, żółta zamglona 3/3 Piana: Skąpa, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała, oblepiająca ścianki 4/6 Aromat: Dość intensywny, estrowy, lakier, rozpuszczalnik, lekki banan, octan etylu (2), octan izoamylu (1), DMS (1) 3/12 Smak: Słodowe, owocowe, morele, ziołowy, lekko korzenny, lekki alkohol (1) 10/17 Goryczka: Słabo wyczuwalna, zbyt niska, lekko alkoholowa 2/6 Odczucie w ustach: Smukłe, gładkie, nasycenie bardzo niskie 4/6 OCENA: 26/50 Browar - Bazyl IPA Barwa: Miedziana, klarowne 3/3 Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała, oblepiająca ścianki 3/6 Aromat: Niezbyt intensywny, estrowy - wiśniowy, chlebowy, suszone owoce, nuty karmelowe, lekki alkohol (1), minimalny DMS, lekko utlenione 4/12 Smak: Karmelowy, lekko owocowy alkohol mocno wyczuwalny (2), bilans w stronę słodowości 7/17 Goryczka: Za niska, w charakterze alkoholowa 1/6 Odczucie w ustach: Gęste, pełne, rozgrzewające, nasycenie niskie 5/6 OCENA: 23/50 P.S. w ciemno powiedziałbym, że to quadrupel Cztery łapy - Brown Ale Barwa: Brązowa, błotniste, nieprzejrzyste 2/3 Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała 4/6 Aromat: Słabo wyczuwalny, czekoladowy, słody ciemne 7/12 Smak: Czekoladowo-kawowy, kwaskowy, lekko owocowe, finisz palony, ciężkie, bilans w stronę słodowości 10/17 Goryczka: Niska, krótka, w charakterze palona, odpowiednia 4/6 Odczucie w ustach: Średnio pełne, nasycenie niskie 4/6 OCENA: 31/50 Edytowane 25 Lipca 2014 przez corsano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Browar ProjectX - Massachusetts (American Wheat) Barwa: jasno złota, mętna Piana: piwo postanowiło wybrać się na powolny spacer, ale piana styropianowa, najpierw drobnopęcherzykowa, z czasem dostaje dziurek i baaardzo wolno opada. Pozostawia grube plamy na ściankach. Aromat: chmielowy, owocowy, delikatnie kwiatowy i zbożowy Smak: zbożowy, chmielowy, trochę kwaskowy, z czasem zaczął robić się pusty. Wysycenie: początkowo wysokie, gryzące, jednak z czasem się normuje i bardzo dobrze komponuje się z całością Piwo obudziło we mnie chęć na uwarzenie swojego AW. Początkowa ochota na wyjście mogła być spowodowana tym, że było wiezione przez blisko 300km w niekoniecznie przyjemnych warunkach Odstało blisko dobę. Wziąłem jeszcze Belgian Pale Abbey, a od siebie zostawiłem APA na Nelsonie oraz baardzo minimalnie wędzony owsiany stout Edytowane 4 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Przed chwilą zostawiłem 3 butelki: American IPA "Explorator" http://wroobler.blogspot.com/2014/02/explozja.html Cascade Single Hop http://wroobler.blogspot.com/2014/05/cascade.html Wit http://wroobler.blogspot.com/2014/05/witbier.html Będę wdzięczny, jeśli ktoś zechce ich skosztować. Wziąłem natomiast: Browar ProjectX - Massachusetts Browar Cylinder - Cmoknięty Corsano - Best Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Na pierwszy ogień idzie Cmoknięty z Browaru Cylinder, czyli smoked oatmeal stout. Sam jakiś czas temu robiłem piwo oparte głównie na słodzie whisky, więc byłem ciekaw porównania. Barwa: czarna Piana: niestety brak. Podczas otwierania był bardzo delikatny psyk i koniec. Nalewając bezpośrednio z góry nie wytworzyłem piany. Aromat: kawa, ciemny karmel, przy tym delikatna wędzonka, bardzo przyjemny Smak: czuć palone słody; dymno-kolejowy słód whisky, ale nie nachalny; nuty kawowo-czekoladowe; średnia goryczka, nie zalegająca; Smaczne piwo. Pije się bardzo przyjemnie, ale przez bardzo małą zawartość gazu - bardzo szybko, tymbardziej, że mamy bardzo ciepły wieczór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się