pociag Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Good Night Coffee Milk Stout - Browar hourglass Aromat: przyjemny, dominuje kawa, trochę gorzkiej czekolady i lekka palnośćBarwa/klarowność: czarne, nieprzejrzyste Piana:zabarwiona, głównie drobno pęcherzykowa, średnio obfita, szybko znikaSmak: trochę gorzkiej czekolady i kawy, na początku czuć słodycz, potem profil zmienia się w lekko kwaśny, finisz lekko popiołowy (kwaśność i palona popiołowość nasila się po ogrzaniu)Goryczka: niskaOdczucie w ustach: średnia pełnia w kierunku wysokiej, niskie wysycenieWrażenia ogólne: Piwo stylowe o fajnym aromacie. Bardzo lubię ten styl, ale smakowo piwo miało dla mnie 2 wymiary. Na początku, gdy miało niższą temperaturę było przyjemne o niezłym poziomie pijalności. Z czasem po ogrzaniu, profil zmienił się w kierunku słodko-kwaśnego z palonym popiołowym finiszem. Jestem bardzo ciekawy czy kwaśność wniosła kawa czy słody. W jakiej formie poszła tutaj kawa? Edytowane 24 Marca 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Alderaan Brewery - Roggenbier Piana - Średnio pęcherzykowa, stosunkowo obfita, wydaje się że będzie trwać jednak w pewnym momencie raptem znika, nie pozostawiając nawet śladu. Barwa - Brunatna, całkowicie nieprzejrzysta, duże zmętnienie. Aromat - Pierwsze skojarzenie to zapach zalewy z oliwek, potem intensywne drożdże, lekka kwaskowatość, zbożowość, wydawało mi się że czułem banana ale niestety też coś w stylu rozpuszczalnika. O dziwo po ogrzaniu pachniało lepiej. Aromatów chmielu nie wyczułem. Smak - Na początku lekka słodycz która bardzo szybko jest zgaszona przez cierpkość, drożdżowe, gorzkie (zapewne odczucie od żyta), zbożowe. Nasycenie stosunkowo wysokie. Pozostawia niezbyt przyjemny posmak, zwłaszcza w okolicach gardła. Wiem że cierpkość jest dopuszczalna jednak wydaje mi się że w tym przypadku zdominowała resztę. Ogólnie: Wydaje mi się że coś w tym piwie jest nie tak, niepokojący zapach, duża cierpkość i dziwny posmak. Dziękuje za możliwość spróbowania. Dzięki za recenzję. Po jej przeczytaniu otworzyłem wczoraj butelkę, żeby zweryfikować Twoje spostrzeżenia. To piwo nie jest jakieś rewelacyjne, bo i styl w sumie trochę nudny, ale jakiś dużych wad nie wyczuwam. Piwo jest bardzo gładkie i kremowe przez 50% zasyp żyta (stąd też takie zmętnienie), aromat bananów niestety już zniknął, a ze 2 miesiące temu był dość intensywny i teraz zboże właściwie dominuje wszystko. Piwo wydaje mi się ok, więc albo trefna butelka, albo zupełnie inne gusta Albo jestem sensorycznym anaalfabetą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_fibonacci Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Jestem bardzo ciekawy czy kwaśność wniosła kawa czy słody.W jakiej formie poszła tutaj kawa? Do gara poszło 120g średnio zmielonej kawy arabic'i na ostatnie 10 min gotowania. Teraz wiem, że poszło jej za dużo i mam wrażenie, że jej aromat jest zbyt dominujący. Jeżeli etykieta jest oznaczona w lewym dolnym rogu C.B., to jest to wersja z ziarnami kawy aromatyzowanej dodatkowo wrzuconymi na cichą, Dzięki za ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Mycroft - Drzazga Smolna (Black IPA) Aromat:na poziomie średnim w kierunku niskiego, trochę gorzkiej czekolady i palności, palony słonecznik, delikatna chmielowośćBarwa/klarowność:czarne nieprzejrzystePiana: zabarwiona, drobno pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, nie zostaje jej dużo ale całkiem ładnie zdobi szkłoSmak:na początku trochę przyziemnej chmielowości, potem wyraźniej do głosu dochodzą przyjemne posmaki słodowe w postaci paloności i gorzkiej czekolady, na końcu nuta popiołowaGoryczka:umiarkowana o profilu chmielowo-palono-popiłowymOdczucie w ustach: średnia pełnia, umiarkowane wysycenieWrażenia ogólne: Piwo poprawne, stylowe bez ewidentnych wad. Jednak jak na IPA ma braki w aromacie. Popiołowy finisz jest mało przyjemny a bez niego piwo było by bardziej pijalne. Jak dla mnie, profil jest zbytnio przesunięty w stronę paloności ale to już kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Alderaan Brewery - Belgian dubbel Barwa - Miedziana, lekko zmętniona. Piana - Mało obfita, od razu znika Aromat - stosunkowo mało intensywny, lekko winny, owocowy, przyjemny. Smak: Bardzo owocowy! Słodko-kwaśne, wydaje się bardzo ułożone, nic się nie "wybija". Bardzo ciekawy smak. Nasycenie dość wysokie lecz pasuje.Im cieplejsze tym bardziej winne. Bardzo pijalne, po ociepleniu delikatnie zaczyna drażnić, staje się bardziej kwaśne. "Owocowość" jest świetna. Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwo : ) ciekawy jestem co by było gdyby miało bardziej pikantny charakter zamiast słodkiego. Dziękuje za możliwość spróbowania, bardzo mi smakowało. Chyba odkleiła się kontr etykieta więc trochę mało informacji miałem : )Co do roggenbier'a to sam nie wiem, może faktycznie butelka jakaś trefna bo podobne odczucia też miała druga osoba którą częstowałem. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Alderaan Brewery - Belgian dubbel _DSC0156.JPG Barwa - Miedziana, lekko zmętniona. Piana - Mało obfita, od razu znika Aromat - stosunkowo mało intensywny, lekko winny, owocowy, przyjemny. Smak: Bardzo owocowy! Słodko-kwaśne, wydaje się bardzo ułożone, nic się nie "wybija". Bardzo ciekawy smak. Nasycenie dość wysokie lecz pasuje. Im cieplejsze tym bardziej winne. Bardzo pijalne, po ociepleniu delikatnie zaczyna drażnić, staje się bardziej kwaśne. "Owocowość" jest świetna. Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwo : ) ciekawy jestem co by było gdyby miało bardziej pikantny charakter zamiast słodkiego. Dziękuje za możliwość spróbowania, bardzo mi smakowało. Chyba odkleiła się kontr etykieta więc trochę mało informacji miałem : ) Co do roggenbier'a to sam nie wiem, może faktycznie butelka jakaś trefna bo podobne odczucia też miała druga osoba którą częstowałem. Pozdrawiam Do tego piwa nie było etykiety Owocowość jest rzeczywiście kosmiczna i wydaje mi się że to zasługa syropu cukrowego który zrobiłem do tego piwa. Mnie odrobinę przeszkadza ta kwaskowość, jest odrobinę za wysoka, ale z piwa jestem zadowolony. Dzisiaj kupiłem Dubbla Cieszyńskiego, więc porównam sobie jeden do jednego Tutaj link do całej receptury. Dzięki za recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Moje wrażenie z degustacji 3 piwek, które wymieniłem w ubiegłą sobotę. Browar Kacerz- Saison Wygląd: piana niska, koronka utrzymywała się przez całe picie, wysycenie niskie, aromat przyprawowy, estrowy, kwiaty, belgia Smak: bardzo dobre piwo, dobry balans, świetne belgijskie nuty Browar Kacerz Black IPA Wygłąd: ładna piana, drobnopęcherzykowa, kolor czerany, nieprzejrzysty Smak: Bardzo wytrawne, słaba goryczka, dużo paloniści i wytrawności ze słodów, bez goryczkowej kontry. Hourglass Summer Breeze Wygłąd: Kolor jasny, słomkowy, piana wymuszona, później szybko opadła Smak: lekka kwaskowość- zakażenie?, słaba goryczka, aromat cytrusowy Edytowane 27 Marca 2015 przez le_szek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Browar Phoenix - Rye IPA Aromat: dość intensywny, przyjemny, cytrusowy ale raczej w kierunku kwaśnych cytrusów (cytryna, grejpfrut), w tle lekki DMSBarwa/klarowność: ładna jasno żółta barwa, lekko przymglone, opalizującePiana: biała, dość mizerna, szybko znikaSmak:przyjemnie chmielowy, lekko cytrusowy, lekkie żytnie nuty, balas delikatnie w stronę chmieluGoryczka: średnia, delikatna z krótkim finiszemOdczucie w ustach:lekkie, pełnia średnia w kierunku niskiej, wysycenie umiarkowane, pasuje do całościWrażenia ogólne: Do piwa bardziej pasuje określenie Sesion Rye IPA lub Rye Pale Ale. Ogólnie bardzo przyjemne piwo. Bardzo dobra pijalność, wiec zawartość butelki szybko zniknęła. Poza dwoma wadami (DMS i piana) wszystko jest na swoim miejscu. Gdyby nie one, piwo wpadło by do kategorii bardzo dobre. Dzięki za możliwość spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Mycroft - Drzazga Smolna (Black IPA) Aromat:na poziomie średnim w kierunku niskiego, trochę gorzkiej czekolady i palności, palony słonecznik, delikatna chmielowość Barwa/klarowność:czarne nieprzejrzyste Piana: zabarwiona, drobno pęcherzykowa, umiarkowanie obfita, nie zostaje jej dużo ale całkiem ładnie zdobi szkło Smak:na początku trochę przyziemnej chmielowości, potem wyraźniej do głosu dochodzą przyjemne posmaki słodowe w postaci paloności i gorzkiej czekolady, na końcu nuta popiołowa Goryczka:umiarkowana o profilu chmielowo-palono-popiłowym Odczucie w ustach: średnia pełnia, umiarkowane wysycenie Wrażenia ogólne: Piwo poprawne, stylowe bez ewidentnych wad. Jednak jak na IPA ma braki w aromacie. Popiołowy finisz jest mało przyjemny a bez niego piwo było by bardziej pijalne. Jak dla mnie, profil jest zbytnio przesunięty w stronę paloności ale to już kwestia gustu Browar Kacerz Black IPA Wygłąd: ładna piana, drobnopęcherzykowa, kolor czerany, nieprzejrzysty Smak: Bardzo wytrawne, słaba goryczka, dużo paloniści i wytrawności ze słodów, bez goryczkowej kontry. Dzięki za obie oceny Black IPA. Rzeczywiście, moim zdaniem najsłabszą stroną tego piwa jest wątły aromat. Na zimno poszło zbyt mało chmielu. Goryczka też miała być bardziej agresywna. Nadmierna paloność także nie była zamierzona. Jednym słowem, trzeba będzie skorygować recepturę następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Piksel - Nut Brown Ale Aromat: przyjemny, dominują nuty słodowe, głównie karmel i słodycz, gdzieś w tle lekkie estry owocoweBarwa/klarowność: brąz/ciemny bursztyn, klarowane, bardzo ładnie się prezentujePiana: biała, luźna, dość uboga i szybko znikaSmak: również dominuje słodować, głównie ciemny karmel, delikatna paloność (podobna do tej którą wnosi słód brown)Goryczka: średnia w kierunku niskiej, delikatna z krótkim finiszemOdczucie w ustach: zapach wskazuje ze może być słodko ale jest dość wytrawnie, niskie wysycenieWrażenia ogólne: Styl jest dość szeroki, dla mnie trochę nudny. Piwo jest poprawne i na pewno mieści się jego granicach. Fajny aromat ale w smaku było trochę jednowymiarowe. Pijalność na średnim poziomie, głównie przez delikatnie ściągający finisz od ciemniejszych słodów. Brakowało mi tytułowej orzechowści. Jeśli miałby się jej doszukiwać, to raczej była w stylu orzechów włoskich, które dają trochę ściągający i wytrawny posmak. Edytowane 29 Marca 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Mycroft (Browar Kacerz) - Imperialny Grodzisz Aromat: na poziomie średnim, delikatna słodowość z nutami wędzonkiBarwa/klarowność: słomkowa, zamglonePiana: duże i sednie pęcherzyki, obfita, umiarkowanie trwałaSmak:słodowość na średnim poziomie, w tle pojawia się delikatna wędzonka i przyjemnie komponuje się z podbudową słodową, zbalansowaneGoryczka:mała, delikatna z krótkim finiszem, w tle zostaje łagodny posmak wędzonkiOdczucie w ustach: pełnia niska w kierunku średniej, wysokie wysycenieWrażenia ogólne: Dobre, orzeźwiające i przyjemne piwo. Puryści stylu pewnie powiedzą, że za mało wędzonki, ale dla mnie było jej w sam raz . Nie jest nachalne, więc będzie idealne na początek przygody z piwami wędzonymi. Trochę ciężko się nalewało z racji na duże wysycenie. Przez chwilę nawet chciał wyjść z butelki ale się opamiętało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mycroft Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Mycroft (Browar Kacerz) - Imperialny Grodzisz Aromat: na poziomie średnim, delikatna słodowość z nutami wędzonki Barwa/klarowność: słomkowa, zamglone Piana: duże i sednie pęcherzyki, obfita, umiarkowanie trwała Smak:słodowość na średnim poziomie, w tle pojawia się delikatna wędzonka i przyjemnie komponuje się z podbudową słodową, zbalansowane Goryczka:mała, delikatna z krótkim finiszem, w tle zostaje łagodny posmak wędzonki Odczucie w ustach: pełnia niska w kierunku średniej, wysokie wysycenie Wrażenia ogólne: Dobre, orzeźwiające i przyjemne piwo. Puryści stylu pewnie powiedzą, że za mało wędzonki, ale dla mnie było jej w sam raz . Nie jest nachalne, więc będzie idealne na początek przygody z piwami wędzonymi. Trochę ciężko się nalewało z racji na duże wysycenie. Przez chwilę nawet chciał wyjść z butelki ale się opamiętało Dzięki za recenzję. Zdziwiło mnie spostrzeżenie o bardzo wysokim wysyceniu. Aż sam otworzyłem sobie butelkę. U mnie jest średnie, pewnie dlatego, że piwa leżakują na balkonie. W depozycie jest cieplej i mogło się bardziej nagazować. Natomiast zarzuty pierwszych degustujących sprzed kilku tygodni raczej szły w kierunku zbyt niskiego jak na grodzisz wysycenia. A zatem zmiana jest na lepsze:) To co natomiast na pewno nie wyszło w tym piwie to klarowność. Chyba poszło za mało karuku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le_szek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 pociag Piksel - Nut Brown Ale Aromat: przyjemny, dominują nuty słodowe, głównie karmel i słodycz, gdzieś w tle lekkie estry owocoweBarwa/klarowność: brąz/ciemny bursztyn, klarowane, bardzo ładnie się prezentujePiana: biała, luźna, dość uboga i szybko znikaSmak: również dominuje słodować, głównie ciemny karmel, delikatna paloność (podobna do tej którą wnosi słód brown)Goryczka: średnia w kierunku niskiej, delikatna z krótkim finiszemOdczucie w ustach: zapach wskazuje ze może być słodko ale jest dość wytrawnie, niskie wysycenieWrażenia ogólne: Styl jest dość szeroki, dla mnie trochę nudny. Piwo jest poprawne i na pewno mieści się jego granicach. Fajny aromat ale w smaku było trochę jednowymiarowe. Pijalność na średnim poziomie, głównie przez delikatnie ściągający finisz od ciemniejszych słodów. Brakowało mi tytułowej orzechowści. Jeśli miałby się jej doszukiwać, to raczej była w stylu orzechów włoskich, które dają trochę ściągający i wytrawny posmak. dzięki za ocenę, recept jeszcze do dopracowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Forestly - Stout Iunga Aromat: intensywny, przejrzałe słodkie owoce (ale ciężko mi było wywołać skojarzenie jakie dokładnie), cytrusy i owoce tropikalne ale trochę inne niż to co dają amerykańskie chmiele, najbliżej mu było do połączenia citra - amarillo - centenial (robiłem ostatnio Black IPA na takiej kombinacji i aromat był mocno zbliżony)Barwa/klarowność:czarna, nieprzejrzystaPiana: mocno zabarwiona, w strukturze dość zróżnicowana, obfita, całkiem trwałaSmak:podobnie jak w aromacie, na początku owocowe uderzenie, trochę paloności i gorzkiej czekolady, balans w kierunku chmielowej owocowościGoryczka: goryczka niska, krótki finiszOdczucie w ustach: dość krągłe, pełnia powyżej średniej, stosunkowo duże nasycenieWrażenia ogólne: Bardzo fajny i zaskakujący aromat. Przyznam, że Iunga to ciekawy chmiel, ktróy mocno zdefiniował charakter piwa. Wg mnie piwo na pewno zmieściło by się w kategorii American Stout. Można by nawet powiedzieć, że z uwagi na niewielką paloność, jest gdzieś między American Stoutem a Black IPA. Jeśli miałbym coś doradzić, to wg mnie, brakuje motywów które dopełniły by całości i zagrały drugie skrzypce. Trochę większa paloność, większa goryczka i jakiś orzeźwiający chmiel aromatyczny (coś co daje świeże owoce). Wydaje mi się że Mosaic i Iunga mogą być ciekawym zestawieniem, tylko trzeba uważać z proporcjami bo Mosaic też bywa dominujący. Dzięki za piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecedo Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Zabrałem: pociag American Wheat Phoenix Belgian blond ale Szarwark Saison Zostawiłem: mecedo APA Simcoe mecedo Belgian Pale Ale mecedo Brown Ale Aktualny stan: Alderaan:Weizenbock Forestly:Forestly Tripel - 2 szt. Kacerz:Belgian christmas ale Pixel:Nut Brown Ale Marcin u.:Stout z ksylitolem mecedo:APA SimcoeBelgian Pale AleBrown Ale Mycroft:Szarwark (Saison)Warowny Grodzisz (Grodziskie Imperialne) - 2 szt. Phoenix:Rauchbock pociag:Brown PorterBlack IPA (na drożdżach Vermont Ale)Black IPA (na drożdżach WY1318)Coffee Milk StoutRed IPA (Hoppy Amber)Rye IPAWheat IPA (na drożdżach WY1010 z trawą cytrynową)White IPA (na drożdżach WLP 400) Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez mecedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 21 sztuk jest na stanie?Brał ktoś może ostatnie piwko z Guberni Suwalskiej(double chocolate stout)? Jak korzystał z depozytu pociąg to jeszcze ostatnie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecedo Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Kurcze, jest 20, bo pełny transporter. Nie wiem jak spisywałem, że wyszło mi 21:) Wczoraj nie widziałem tego Stouta z Guberni. Podejrzewam, że ten Saison z Mycroft który zabrałem był tylko jeden. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez mecedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecedo Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) pociag - American WheatAROMAT: Nuty żywiczne i kwiatowe pochodzące z amerykańskich chmieli. W aromacie spory udział słodkości spowodowany upływem czasu.SMAK: Średnio wytrawne, trochę słodkości pochodzącej od chmielu. Goryczka niska lub trochę powyżej niskiej.ODCZUCIE W USTACH: Lekko gęste, aksamitne, delikatnie musujące podniebienie.NASYCENIE: Wysokie.KOLOR: Jasny bursztyn, wyraźnie zmętnione.PIANA: Trwała. Z początku sporo grubych pęcherzyków, które po chwili ładnie zbijają sie i pozostają na powierzchni do końca degustacji.WRAŻENIA OGÓLNE: Delikatne, przyjemne, sesyjne piwko. Bardzo rześkie i dosyć wytrawne, co predysponuje je na upalne dni. Trochę przeszkadzają miodowe aromaty i słodkawy posmak chmielu, spowodowane starzeniem, bo piwko trochę już ma (rozlewane na począdku października). Mimo to przyjemne się pije do końca;) Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez mecedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecedo Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Browar Kacerz - Szarwark (Saison) AROMAT: W aromacie dominują nuty przypraw korzennych. Jest też spora ilość estrów owocowych.SMAK: Wytrawne. Goryczka niska w kierunku średniej.ODCZUCIE W USTACH: Lekko musujące. Delikatna cierpkość po dłuższym przetrzymaniu w ustach.NASYCENIE: Trochę powyżej średniego.KOLOR: Złoty, opalizujący.PIANA: Mało trwała. Po kilku minutach pozostało jej niewiele, głównie przy krawędzi ze szkłem.WRAŻENIA OGÓLNE: Z Saisonów piłem tylko Avec Les Bons Voeux i muszę przyznać, że to jest bardzo podobne. Może nawet trochę intensywniejsze w smaku. Piwo z 10 warki i widać że kolega Mycroft ładnie dopracował recepturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecedo Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Phoenix - Belgian Blond Ale AROMAT: Lekko ziemisty i fenolowy, typowy dla belgijskich drożdży. Minimalnie wyczuwalny słodki aromat pochodzący od jasnych słodów.SMAK: Średnio treściwe. Trochę miodowej słodkości odczuwanej na podniebienu. Goryczka średnia.ODCZUCIE W USTACH: Średnio gęsta tekstura. Odnosi się wrażenie gładkości i kremowości dzięki sporej ilości piany. Przyjemnie kwaskowaty finisz.NASYCENIE: Wysokie.KOLOR: Złoty, wyraźnie zmętnione.PIANA: Bardzo trwała. Drobno i średnio pęcherzykowa.WRAŻENIA OGÓLNE: Wydaje mi się że piwko jest trochę za wyraziste i mogło by być bardziej wytrawne. Takie jest moje wyobrażenie na podstawie Leffe Blond, bo wydaje mi się że Blond to taki belgijski odpowiednik lagera. Ciekaw jestem na jakich drożdżach jest to piwo i w jakiej temperaturze było fermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.U Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Byłem w depozycie. Zastałem i zostawiłem pełną skrzynkę. Zabrałem: - Forestly - Belgian Triple - Pociąg - Rye IPA, Black IPA - Kacerz - Warowny Grodzisz - Mój stout z ksylitolem Zostawiłem: - 3x AIPA - 2x Stout owsiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Browar Kacerz - Szarwark (Saison) Aromat:przyjemny jednak średnio intensywny, na pierwszym planie estry owocowe, w tle delikatne fenoleBarwa/klarowność: złote, lekko zamglonePiana: biała, średnio pęcherzykowa, nikła i szybko znikaSmak: podobnie jak w smaku, na początek owocowość, na finiszu trochę przyprawGoryczka: średnia w kierunku niskiejOdczucie w ustach:pełnia poniżej średniej, umiarkowane wysycenie, lekko musuje język, dość wytrawne z trochę cierpkim i ściągającym finiszem co zostawia mało przyjemny posmakWrażenia ogólne: Dobre i stylowe. Bardzo intensywny posmaki saisonowe. Dla mnie trochę zbyt nachalne ale przyznam, że dopiero zaznajamiam się ze stylem, dlatego preferuję trochę bardziej stonowane podejście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.U Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Browar Forestly - Belgian Triple Kiedy przyszło do degustacji to dojrzałem się, że szyjka butelki jest pęknięta. Nie mam pojęcia czy butelka ucierpiała w transporcie czy może jest to efekt kapslowania. Z piwami obchodziłem się raczej delikatnie. No i nie zaobserwowałem na żadnym etapie transportu żeby coś kapało, a okolice pęknięcia naznaczone były wyschniętym cukrem. Obstawiam, że to robota kapslownicy, ale mniejsza z tym Piwo było oczywiście prawie całkowicie odgazowane. Mimo tego spróbowałem. Co mogę to napiszę choć raczej nie mam doświadczenia z belgami. Aromat: alkohol, estry, fenole, pomarańcza może, natomiast kolendry ni cholery nie wyczułem Barwa/klarowność: złota, raczej jasna barwa, klarowność tak na 80% powiedzmy Piana: w związku z pęknięciem piany prawie brak, coś tam wymusiłem ale bardzo szybko znikło do zera Smak: raczej wytrawne, mocno alkoholowe, Goryczka: raczej niska, może do średniej Odczucie w ustach: pusto bez gazu Wrażenia ogólne: trudno podsumować skoro piwo było niekompletne. Jak dla mnie było zbyt alkoholowe, ale nie znam tego stylu. Może tak właśnie ma być. Podoba mi się etykieta. No i jest podpis rzemieślnika, autora Browar Fuse - Rye IPA Aromat: głównie chmiel, owoce tropikalne, bardzo przyjemny Barwa/klarowność: miedziana, herbaciana, coś takiego, dość mętne Piana: obfita, łatwo się tworzy, utrzymuje się i zdobi szkło Smak: dość słodkie, dobry balans, przyjemne Goryczka: średnia, raczej nic nie zalega Odczucie w ustach: wysycenie dość wysokie, pełne, treściwe, lepkie Wrażenia ogólne: bardzo przyjemne. Eksplozja tropików. Dobry balans między goryczą a słodyczą. Bardzo pijalne jak dla mnie. Jedyne do czego można się przyczepić to wysycenie. Mogłoby być niższe, ale znowu jakiejś tragedii też nie ma. Wypiłem dość szybko i przyznam, że trafiło mnie w centralę Choć alkoholu w aromacie nie czułem. Bardzo dobre piwo Browar Kacerz - Warowny Grodzisz (imperialny) Aromat: głównie wędzonka, są jeszcze inne aromaty ale nie potrafię ich wyodrębnić i nazwać Barwa: jasne złoto, lekkie zmętnienie Piana: bardzo chętnie się tworzy, początkowo drobna, lecz szybko się dziurawi, pozostaje dość długo i zdobi szkło Smak: raczej wytrawne, nieco kwaśne Goryczka: niska, szczerze mówiąc nie czuję wcale Odczucie w ustach: wysycenie wysokie, szczypie w język, raczej wytrawne, lekkie Wrażenie ogólne: Nigdy nie piłem jeszcze piwa w stylu Grodziskiego, a innych dymionych próbowałem tylko dwa. To piwo jak na mój gust z ilością dymu jest trafione w sam raz. Jest wyraźny, ale nie przytłacza. Ogólnie piwo wypiłem z przyjemnością Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Marcin.U Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Byłem dzisiaj w depozycie.Zostawiłem: -3x Gubernia Suwalska - American India Pale Ale (podaje datę kapslowania bo zapomniałem napisać na etykiecie- 17.03.15r),zabrałem :-Piksel - Nut Brown Ale-Browar Phoenix - Rauchbock-Browar Mecedo - Belgian Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulo11 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Siema! Ja się dzisiaj dołączyłem do zabawy jako przedstwiciej browaru Hoppy Tree Friends Zostawiłem: 2x Imperial Red Ale 2x Foreign extra coffee stout 2x white ipa 2x coffee milk stout 2x saison Wziąłem: Wheat IPA, White IPA, Brown portera i Red IPA HOPPY AMBEK OD POCIĄG FUSe Grodziskie imperialne i Belgian Christmas Ale od Kacerza American India Pale Ale od Guberni Belgian Triple od Forestly Weizenbocka od Alderaan Brown Ale od Mecedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się