Browariat Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Witajcie, planuję dziś zabutelkować Kożlaka, pierwszy raz dodając do refermentacji suchy ekstrakt słodowy Wes jasny 200g puszka. Próbuję skorzystać z kalkulatora Bottle Priming Widget http://hbd.org/cgi-b...idgets/bp.html. Są tam 3 różne wartości dla ekstraktu suchego : 55% 70% i 75%. Wartości te odnoszą się do konkretnych ekstraktów producentów. Czy ktoś ma pojęcie jak sytuuje się tu ekstrakt suchy WES? Którą wartość przyjąć?. Proszę o odpowiedź osoby ktore mają jakieś doświadczenie, a nie przypuszczają. Pozdrawiam! Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez marcinpoz1qaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) daj normalnego białego cukru ,nie wiem czy jest w stanie wykryć różnicę czy to ekstrakt czy cukier,zbyt mało tego jest Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Jak pisal Gawon - daj cukru, szkoda ekstraktu na refermentacje i tak nie wyczujesz roznicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się