K.O. Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Niedługo zabieram się za pierwszą warkę. Na fermentację burzliwą zamierzam odstawić fermentator do piwnicy (jest trochę chłodniej). Jako, że mieszkam w bloku, nie jest tam zbyt czysto. Swoja piwnicę wysprzątam, ale i tak często unosi się tam kurz i pył. W sąsiednich komórkach - ogólnie tragedia. Do rurki fermentacyjnej mogę wlać alkohol - tyle, że pewnie w trakcie zostanie on "wychlapany". Mogę też zatkać go watą. Czy to zabezpieczy fermentator? Ewentualnie co zrobić, żeby zminimalizować zagrożenie infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Akurat jestem po rozlewie piwa z piwnicy: w rurce odkażona woda, dodatkowo rurka zabezpieczona u góry watą, żeby nic tam nie wpadło. Piwo ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Wlej wodę i zatkaj watą jak napisał poprzednik. Ja kiedyś fermentowałem w piwnicy na działce w ten sposób i było ok. A wiadra po wyjęciu z piwnicy były całe pokryte pleśnią taka mega wilgotność tam panuje. Piwo oczywiście ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Witam tylko rurka Duplex , generalnie od dawna robię ten etap w piwnicy, ale właśnie Duplex nie zasysa wody przy przenoszeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ewentualnie co zrobić, żeby zminimalizować zagrożenie infekcji? Uzbroić się w cierpliwość i nie otwierać pokrywy zbyt często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A nie lepiej zrezygnować z rurki i docisnąć wieko fermentora na 3-4 ,,ząbki"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 W takiej sytuacji bezpieczniejsza jest moim zdaniem rurka. Tylko musisz uważać żeby nie podnieść pojemnika z zatrzaśniętą pokrywą , bo zassie wodę do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Wstaw rurkę ale bez wody. Zatkaj ją tylko korkiem z waty. Jeśli piwnica blokowa to bulkanie może zainteresować kogoś, ktoś może próbować 'zobaczyć' co tam się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K.O. Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Dzięki za rady. Spróbuję z rurką i korkiem z waty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się