Skocz do zawartości

Fermentator - przechowywanie


K.O.

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo zabieram się za pierwszą warkę. Na fermentację burzliwą zamierzam odstawić fermentator do piwnicy (jest trochę chłodniej). Jako, że mieszkam w bloku, nie jest tam zbyt czysto. Swoja piwnicę wysprzątam, ale i tak często unosi się tam kurz i pył. W sąsiednich komórkach - ogólnie tragedia.

Do rurki fermentacyjnej mogę wlać alkohol - tyle, że pewnie w trakcie zostanie on "wychlapany". Mogę też zatkać go watą.

 

Czy to zabezpieczy fermentator? Ewentualnie co zrobić, żeby zminimalizować zagrożenie infekcji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlej wodę i zatkaj watą jak napisał poprzednik. Ja kiedyś fermentowałem w piwnicy na działce w ten sposób i było ok. A wiadra po wyjęciu z piwnicy były całe pokryte pleśnią taka mega wilgotność tam panuje. Piwo oczywiście ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.