ja2 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Dry Stout z zacieraniem zestaw z BM. Uwarzony z zachowaniem wszelkich procedur. Drożdże zadałem 3 doby temu. Po 1-ej dobie zniknęła niewielka piana i nic się już nie dzieje. (foto poniżej) Nie wiem niestety ile było blg. w brzeczce przed zadaniem drożdży (zbił mi się areometr), natomiast dzisiaj jest dokładnie 4 blg. Co robić w tej sytuacji? Czekać jeszcze czy zlewać na cichą? Poradźcie proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 No, przefermentowało. Poczekać do pelnego tygodnia i przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Z tego co widać to masz zapełnioną ledwie połowę fermentora. Ja bym tego nie ruszał i zabutelkował za tydzień. Dużo powietrza to dużo bakterii i warunki dobre do rozwoju jakichś tlenowców (acetobakter). Cicha w tych warunkach to proszenie się o infekcję. Jeżeli masz szklany balon o takiej pojemności, że piwo prawie go wypełni to przelej ale teraz a nie za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Drożdże zadałem 3 doby temu. Po 1-ej dobie zniknęła niewielka piana i nic się już nie dzieje. (foto poniżej) Wszystko jest OK, zakończył się charakterystyczny burzliwy etap fermentacji, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje. Poczekaj jak pisał jacer do pełnego tygodnia, zmierz Blg i jeśli nie będzie się zmieniać przelej na cichą. Ja jestem zwolennikiem cichej fermentacji i zawsze ją stosuję, jeśli zrobisz wszystko z zachowaniem odpowiedniej czystości nic złego nie powinno się stać, a wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 To ja się podłączę z pytaniem o mojego Dry Stouta (Balling początkowy wyniósł 14 stopni, więc chyba bardziej Foreign;). Otóż, brzeczka po 4 dobach zauważanie zwolniła w pracy (mniejsze wydymanie fermentatora, spadek piany). Pomiar Ballinga wyniósł 4 stopnie po 4. i 5. dniu, toteż przelałem stouta na cichą*. Jako, że dziś mija tydzień od obciągu, chciałem się poradzić, ile jeszcze je przetrzymać w fermentatorze? Gros opinii na temat innych stoutów, wyczytanych w innych tematach, tylko mnie skonfudowało^^' *Miłym zaskoczeniem była przyzwoita pijalność młodego piwa. Może nieco zbyt goryczkowe, ale dobrze rokujące na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Z tego co widać to masz zapełnioną ledwie połowę fermentora. Z tego co ja widzę, to ma zapełniony 32-litrowy fermentator do poziomu 20 litrów, czyli można powiedzieć standardowo. Chyba w przezroczystym to wygląda, jakby było mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zmierz jeszcze raz blg i jeśli nic nie opadlo to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zmierz jeszcze raz blg i jeśli nic nie opadlo to butelkuj. Wybornie! Po południu dokonam pomiarów. Dobrze by się złożyło, gdybym mógł je butelkować, bo zwolniłby mi się bezkranikowy fermentator na cichą AIPA wzorowanego na Twoim Emit Remmusie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się