Skocz do zawartości

Piwo marki Piwo


panta_rei

Rekomendowane odpowiedzi

Taki tam, do picia na jesienne wieczory, chcę uwarzyć utylizując jednocześnie słód Pale Ale. Może ktoś ma co by tu zmienić?

 

Warka 50l planowane 12°Blg, 15-18 IBU

 

Słody:

 

Pilzneński Weyermann 5,3 kg

Pale Ale Strzegom 1,7 kg

Pszeniczny jasny Weyermann 0,5 kg

Karmelowy czerwony 0,7 kg

 

Zacieranie:

 

Woda - 25 l

 

- 62°C - 15 min

- 73°C - 45 min (NPJ)

- 78°C - 3 min.

 

Chmielenie:

Gotowanie 60 min.

Marynka 30-40 g 60 min

Lubelski 40-60 g - 5 min

 

Fermentacja:

Safale S-04

 

Ma być terściwe, słodowe, nie za mocno odfermentowane ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy poprzedniej warce uzyskałem 78% wydajności, nie powinno wyjść gorzej, zawsze mogę dołożyć pilzneńskiego 0,5 kg, tylko, żeby mi się w fermentatory zmieściło ;-)

Portertów niestety nie lubię, goryczki też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.