rabbek Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Bromaniak Wczoraj o 01:33 · Dzisiaj sklep otwarty od 15. Przepraszam za utrudnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 American Stout (Z Dzonym w tle) Wrazenia: biorac to piwo z depozytu bylem nastawiony na goryczkowego amerykanca, takze gdyby oceniac to piwo pod tym katem to wg mnie nie zmiescilo sie w stylu, ale wydaje mi sie, ze autor celowal jednak w co innego, w ciemno powiedzialbym, ze to sweet stout Teraz też bym powiedział, że to sweet stout, dlatego na etykietce "American" jest w nawiasie Miało być tak, a wyszło inaczej - cały urok domowego piwowarstwa. Mam tylko nadzieję, że mimo wszystko dało się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Rye AIPA (FUSE) Piana: drobna, całkiem trwała, zdobiąca szkło, bez zarzutów Barwa: bursztyn, bardzo (jak na zyto) niskie zmetnienie Aromat: umiarkowane chmiele amerykanskie, delikatny cytrus, troszke sosny i bialych owocow przeplatajace sie ze zbozowoscia, bardzo brakowalo mi w tym piwie mocy aromatu Smak: spora pelnia, umiarkowana karmelowosc, delikatne zyto (chyba nie bylo go zbyt duzo?), aczkolwiek wyczuwalne, niska goryczka przez co slodowosc w moim odczuciu troche niezbalansowana (najwiekszy mankament tego piwa) Wrazenia: smaczne, bez wad, przyjemne w odbiorze, traci troche na pijalnosci ze wzgledu na slaby balans w strone slodyczy Dzięki za recenzję. W zasadzie mam te same przemyślenia. Ilość słodów karmelowych i niskie odfermentowanie dało efekt słodyczy. Piwa ma już 5 miesięcy więc aromat się już trochę ulotnił. Żyta było 18%, ale w nowej wersji podniosę bo też mi go brakowało. BTW. Zaktualizowałem stan depozytu: http://goo.gl/VlgRyW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Sour Ale od Jasiu Oko: żółte, duża opalizacja, piany brak Nos: owoce tropikalne, białe owoce Język: wyraźna kwaśność, wysokie nasycenie, wyczuwalna chmielowość, wytrawność Ogólna opinia: piwo w porządku, co prawda brak aromatów od brettów (o ile to jest na tych drożdżach), ale miło się piło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Brettow tam nie bylo, jedynie lactobacillus z White Labs (co ciekawe szczep heterofermentatywny, takze zakwasil i przefermentowal alkoholowo) i gestwa US-05 na dofermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 L-Saison - Brasserie Lodzermensch Aromat: wyraźny i bardzo przyjemny aromat owocowy, w tle bardzo delikatne nuty fenolowe i odrobina słodyczyBarwa/klarowność: złota, lekko opalizujePiana: biała, duże pęcherzyki, umiarkowana, znika po jakimś czasieSmak:jak w zapachu, dominują owocowe estry, lekka podbudowa słodowaGoryczka: umiarkowanaOdczucie w ustach: wysokie wysycenie, wytrawny finisz, lekko pieprzowyWrażenia ogólne: Piwo miało naprawdę świetny aromat. Jedynym problemem było dla mnie bardzo wysokie wysycenie, które zdecydowanie zmniejszyło pijalność. Wysycenie w połączniu z wytrawnością i lekko pieprzowym finiszem dość mocno szczypało w język. Po lekkim odgazowaniu piło się już zdecydowanie przyjemniej . Nie jestem znawcą saison więc przed degustacją przeczytałem opis BJCP i wszystko jest na swoim miejscu. Coffee Stout - Kawa, płatki owsiane (nie wiem kogo to piwo ale miało wydrukowaną kartkę A4 z recepturą) Aromat: lekka palność od słodów, palona kawa, gotowana kukurydzaBarwa/klarowność: ciemno brązowePiana: piana średnio obfita ale szybko znikaSmak: palność od kawy i słodów z popiołowym profilem, trochę gorzkiej czekolady, kwasowość od ciemnych słodówGoryczka: niskaOdczucie w ustach: niskie nasycenie, niska pełnia, trochę płaskieWrażenia ogólne: Kawa i ciemne słody przesunęły profil piwa w stronę palonej kwaśności. Nie wiem w jakie formie była dodawana kawa, ale mam ważnie że to ona wniosła wyraźnie popiołowe posmaki. Odczuwalny DMS przeszkadzał w degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Belgian Strong Golden Ale - Lodzermensch Uciekało trochę z butelki, jakby broniło się przed wypiciem... A całkiem niesłusznie Kolor złoty - w końcu to golden - początkowo dość klarowne, ale z chytrości wlałem do końca, to zmętniało. Piana tylko z nagazowania, szybko znika. Aromaty belgijski - fajne, takie jak lubię. Estry, fenole, jakby brzoskwinia, suszona gruszka. W smaku czuć moc (strong ), ale to nie przeszkadza. Szkoda, że piwo jest przegazowane, bo zaburza to odbiór całości. Gaz wychodzi nosem. Mimo wszystko ocena pozytywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Dziekuje za opinie za oba piwa (saison + bgsa). Zgadzam sie, ze oba piwa sa mocno wysycone no ale gdzies staram sie trzymac zalozen dla tych styli - zarowno saison jak i bgsa (np duvel) maja byc, wg tego co madre glowy bjcp pisza, mocno wysycone i musujace. Niemniej jednak bo dwoch komentarzach dot zbyt mocnego wysycenia bede chyba musial rozwazyc czy nie zmniejszac go jednak troche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczykij Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Cześć, niedawno dołączyłem do forum i przy okazji do łódzkiego depozytu. Zostawiłem dwie butelki AIPA o nazwie Przebichmiel a zabrałem Stronga Stout'a i South West'a (IPA). Co do Stronga Stout'a to piwo ogólnie mi smakowało, alkohol nie był wyczuwalny a wyczuwałem przyjemną paloność. Jedyne co mi nie dokońca pasowało to zbyt wysokie wysycenie, South West też był dobry, ogólnie jestem fanem tego stylu (i podobnych) więc nie mam się do czego przyczepić (może poza zbyt wysokim wysyceniem ale to może ze mną coś nie tak, bo w dwóch piwach przeszkadzało mi to samo). Gdy ktoś spróbuje mojego piwa chętnie poczytam opinię i przyjmę krytykę żeby kolejne piwo było lesze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Browar ko.t - Kawa, płatki owsiane Piana: Brązowa, średniopęcherzykowa, "sycząca". Bardzo szybko zniknęła. Barwa: Pod światło ciemnobrunatne, mętne. Aromat: Na początku zaatakowała mnie przyjemna owsianka, pójniej przeszła w dosyć słodkie czekoladowe nuty. Dalej w tle majaczy kawa. Smak: Dosyć wytrawne, lekko kwaskowe, umiarkowana goryczka, głównie palona. Kawa w smaku całkiem nieźle wyczuwalna. Czuć też owsianą gładkość, jednak mogłoby być jej więcej. Tak jak napisał pociag "trochę płaskie". Wysycenie: Niskie. Ogólne wrażenia: Piwo przeciętne. Spodziewałem się czegoś bardziej wyrazistego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) zostawiłem 2x full aroma hops i 2x single hop simcoe pobrałem Krzyśka pszenice MIchała B belgian pale ale i Tomka M red ipa i żytnia ipa Krzyska pszenica kolor : złoty mętny bo zmieszałem jak to w pszenicy Piana : srednio-pęcherzykowa dosyć szybko znikła aromat: Bananowy wysycenie: średnie smak: W smaku najazd bananów i goździków Bardzo fajna pszeniczka tez ostatnio zrobiłem i będę miał porównanie jak już będzie gotowe Belgian pale ale Michała B kolor:miedziany piana ; średniopęcherzykowa dosyc szybko zanika ale ładnie oblepia szklankę aromat : przyjemny estrowo-owocowy wysycenie: niskie do średniego smak : pełne piwo o lekko owocowym smak Nie byłem fanem belgów ale po tym piwie chyba zmienie zdanie. Jak dla mnie bardzo dobre. Gratulacje. Red Ipa Tomka M kolor: kolor mało red bardziej jak ciemne winogrono piana średniopecherzykoa ładnie oblepia szklankę aromat:Mocno chmielony- żywiczny wysycenie: wysokie ciezko nalać piwo ale gushingu nie ma smak : atak chmielu ale własnie w żywicznym stylu Bardzo fajne piwo i i jak zwykle bardzo aromatyczne Edytowane 27 Marca 2015 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Coffeina Stout - Browar Retkiński Las Aromat: na początek kawa i lekka paloność, później wybija się aromat gotowanej kukurydzy, trochę metaliczności i mokrego kartonu, aromat kawowy mocno palony (jakby kawa za długo się grzała) Barwa/klarowność:ciemno brązowy, lekko zamglone i opalizuje Piana: lekko zabarwiona, duże pęcherzyki, umiarkowanie obfita, szybko znika Smak:lekkie posmaki palone, karmelowe, kawowe i czekoladowe, Goryczka: niska, delikatna z krótkim finiszem Odczucie w ustach: mało ciała, lekko wodniste, duże nasycenie Wrażenia ogólne: Piwo jest mało wyraziste a stylowo bardziej pasuje do Brown Porteru niż Stotua. Niestety DMS i wysokie wysycenie dość mocno przeszkadzały w degustacji. BTW. Miałem kiedyś u siebie DMS na podobnym poziomie i chyba jednym z winowajców była słaba fermentacja (underpitching i chwilowe zatrzymanie przez zbyt niską temperaturę). Czy u Ciebie było wszystko ok na fermentacji? Stan depozytu: http://goo.gl/VlgRyW. Dzięki za recenzję. To miał być mój pierwszy stout zacierany, ponieważ miał być dodatek kawy bałem się że przesadzę z palonymi słodami i dlatego dałem ich za mało. Wyszło mało wyraziste. Kawa była 107g / 26L więc raczej nie za dużo, gotowane 5 min, może odmiana była mocno palona, nie wiem wziąłem z tych lepszych Jeżeli chodzi o DMS to nie jestem pewien zasyp był zróżnicowany: pils/pszenica/karmelowy/płatki owsiane 0,8kg nie wiem czy się to dobrze zatarło chociaż 90min. Fermentacja - użyłem gęstwy P.A.7 więc nie powinno być kłopotu, ale jednak coś poszło nie tak: OG 13,5 FG 4,0, burzliwa 7, cicha 8 dni, temp 18C. Na refermentację dałem tylko 4g / L bo to miał być lekko nagazowany stout, niestety z czasem nagazowanie bardzo wzrosło czyli piwo było niedofermentowane. Pozdrawiam Jarek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) zostawiłem dziś 2x black ipa 15 blg 2x belgian speciality 16 blg pobrałem 1x smash apa od Cichusa 1x przebichmiel AIPA 1x nowy wspaniały chmiel special bitter - browar rosomak 1x rosomak w pszenicy american wheat - browar jak wyżej Edytowane 31 Marca 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Special Bitter - browar Rosomak 10,5 blg Piana niska ale delikatna o brączka sie utzrymuje kolor słabej herbaty, delikatne zmetnienie, Gładkie, nisko wysycone, czyste w aromacie i smaku sesyjne piwo, Goryczka średnia do niskiej. Przeszkadza mi jednak smak chmielu, trochę tak jakbym pił ziółka, Poza tym jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Przebichmiel - AIPA 16 blg Po otwarciu z butelki ładny, choć delikatny amerykański cytrusowo-żywiczny zapach, Lejemy, kolor miedziany, piana średnia, utrzymuje się, w aromacie troche estrów, troche amerykańskich chmieli, wszytko takie delikatne, jest też sporo kalmeru, po za tym żadnych wad w aromacie. Pijemy, w smaku jest sporo kalmeru, co mi nie odpowiada, goryczka niska, smaku chmielowego jest niewiele, brakuje mi go. podsumowując, piwo bez wad ale nie w moim stylu Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Rosomak w pszenicy 12,4 blg Jasnozłoty kolor, mętne, piana nie jest obfita ale zostawia cienki kozuszek co lubie i lekko oblepia szkło, Pachnie delikatnie po amerykańsku, mamy też odrobinę estrów, po za tym czysto. W smaku niewiele się dzieje, goryczka jest niska jak to w tym stylu. Piwo poprawne, pije się dobrze, gdyby wiecej się działo w smaku byłoby swietne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ma ktoś aktualną listę piw w depo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Tutaj jesthttps://docs.google.com/spreadsheets/d/1KBdSBX1DAFHkTosOWkvA4uAB8DO7SwHGcpSpbTRvGiE/edit#gid=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 no to ktoś wziął moje single hopy i nie napisal degustacji. Chyba,że komuś zaszkodziło i się rozkłada w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Tutaj jest https://docs.google....vGiE/edit#gid=0 no to ktoś wziął moje single hopy i nie napisał degustacji. Chyba,że komuś zaszkodziło i się rozkłada w domu Można powiedzieć, że to jest stan estymowany Staram się aktualizować na bieżąco, ale nie zawsze są na forum wystarczające informacje żeby zrobić aktualizację. Tak właśnie było w przypadku piw rabbka, gdzie same nazwy nie za wiele mi powiedziały BTW. Dokument jest otwarty do edycji, także piwa można dodawać i usuwać również samemu Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 no nazwy chyba dałem wystarczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Dołączam się do zabawy. Zostawiłem dzisiaj 2x Wędzony Porter, ekstrakt 19,5. Wziąłem Double Black IPA od FUSE i Black IPA z Browar Ignaczew. Nie mogę edytować docsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Browar Ignaczew - Black IPA Wygląd: Brunatne, obfita drobno i średnio pęcherzykowa piana, utrzymuje się do końca Aromat: Cytrusy, trochę żywicy i ciemnych słodów, przyjemny Smak/odczucie w ustach: pół pełne, ciemne słody bardziej wyczuwalne niż w aromacie, nuty chmielowe, cytrusowe, goryczka średnia, niezalegająca Dobre piwo. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dzisiaj zdeponowałem w Bromaniaku 2x MUKA, Imperial Red Ale 22 Blg, 9% alk., 150 IBU i 10 odmian amerykańskiego chmielu. 2x TRADYCJA, Stout Owsiany BA 16 Blg, 6% alk., leżakowane z płatkami whisky i amerykańskimi mocno opiekanymi. 2x Ostatnia paróweczka hrabiego Barry Kenta, Wędzona Pszenica, 14 Blg, 5,5% alk. Dwa pierwsze piwa dość nisko gazowane (2,0 vol.). Pobrałem Single Hop Simcoe, 8th Floor Brewery Full Aroma Hops, 8th Floor Brewery Pumpkin Ale, Cichy Browar Belgijskie specjalne, Browar Ignaczew Wędzony Porter, Browar Batona Lista w google zaktualizowana, powinna zgadzać się ze stanem depozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Browar Kosmos - English Pale Ale "Arystarch" Barwa: Bursztynowy, klarowny. Piana: Nikła, nie chciała się za bardzo tworzyć. Ta delikatna warstwa, jaka się utworzyła byłą koloru białego. Aromat: Karton, nuty winne, w tle lekka słodowość i karmel. Smak: Podwyższona kwaśność, delikatna goryczka. Znów obecne nuty winne. Piwo jest dosyć wytrawne. Wysycenie: Niskie. Ogólne wrażenia: No cóż, piwo swój najlepszy czas miało już za sobą. Fakt, mogłem je wypić wcześniej, ale nie wiem czy cokolwiek by to zmieniło. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się