Baton Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Browaru Rosomak - Zbiory szamana II To moje pierwsze spotkanie z gruitem, a specjalistą od ziół nie jestem, więc poszczególnych składników raczej nie wyłapie. Wygląd: Barwa słomkowa, zamglone, niezbyt obfita, biała piana Aromat: Intensywny, ziołowo kwiatowy, moja dziewczyna mówi, że czuć rumianek Smak: Kwiatowy, trochę słodu i landrynki, goryczka bardzo niska Odczucie w ustach: wytrawne, wysycenie niskie Wrażenie ogólne: Niestety trudno napisać mi coś konkretnego o tym piwie, ale pije się je dosyć przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Browaru Rosomak - Stary Rosomak Oak Aged Old Ale brzmi nieźle. W składzie między innymi płatki dębowe, przyprawy korzenne i kolendra. Wygląd: Ciemnobrunatne, obfita beżowa piana. Niestety piwo jest przegazowane Aromat: Trochę czekolady, fajnie czuć płatki dębowe. W dalekim tle przyprawy korzenne. Smak: W pierwszym akordzie słodycz, dalej, czekolada, płatki dębowe, na finiszu wchodzi przyjemna goryczka . Jest też lekka mineralność i korzenność. Odczucie w ustach: Półpełne, niestety piwo jest przegazowane Wrażenie ogólne: Bardzo dobre, porterowe piwo. Fajnie zagrały płatki dębowe, pozostałe dodatki słabo wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Browaru Rosomak - Stary Rosomak Oak Aged Old Ale brzmi nieźle. W składzie między innymi płatki dębowe, przyprawy korzenne i kolendra. Wygląd: Ciemnobrunatne, obfita beżowa piana. Niestety piwo jest przegazowane Aromat: Trochę czekolady, fajnie czuć płatki dębowe. W dalekim tle przyprawy korzenne. Smak: W pierwszym akordzie słodycz, dalej, czekolada, płatki dębowe, na finiszu wchodzi przyjemna goryczka . Jest też lekka mineralność i korzenność. Odczucie w ustach: Półpełne, niestety piwo jest przegazowane Wrażenie ogólne: Bardzo dobre, porterowe piwo. Fajnie zagrały płatki dębowe, pozostałe dodatki słabo wyczuwalne. Przyprawy korzenne i kolendra są nawiązaniem do Burton Ale, miały być w tle co chyba się udało. Niestety przegazowanie po raz kolejny psuje piwo. Dzięki za opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Wotan - Drzewo Życia Hefeweizen, 12 Blg, 5% alk., 15 IBU Skład: woda, słody - pilzneński, pszeniczny, karmelowy, chmiel Sybilla, kolendra Oko: kolor złoty, piana niska, drobno i średniopęcherzykowa, wersja Kristall, widoczne wysokie nasycenie Nos: bardzo mocny goździk, nic poza tym Język: (po dodaniu drożdży) lekki kwasek, dużo goździków, wysokie nasycenie, wyraźna drożdżowość, goryczka (pochodząca od kolendry), lekka zbożowość i chlebowość Ogólna opinia: piwo dobre, brakuje bananów (obstawiam drożdże WB-06), nie potrzebna kolendra - nie czuć jej w aromacie, a pozostała po niej goryczka, która nie jest zbyt szlachetna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Cichy Browar - Weizen III Weizen Ale, 13 Blg Skład: woda, słody - pszeniczny, pilzneński, chmiel Iunga, drożdże FM41 Oko: kolor jasnozłoty, wersja kristall, wysoka piana, wysokie wysycenie Nos: banan i goździk, średnio intensywne Język: zbożowość, goryczka niewyczuwalna, wyraźny banan, lekka kwaskowość Ogólna opinia: piwo lekkie, przyjemne, bardzo dobre, jak dla mnie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Browaru Rosomak - Stary Rosomak Oak Aged Old Ale brzmi nieźle. W składzie między innymi płatki dębowe, przyprawy korzenne i kolendra. Wygląd: Ciemnobrunatne, obfita beżowa piana. Niestety piwo jest przegazowane Aromat: Trochę czekolady, fajnie czuć płatki dębowe. W dalekim tle przyprawy korzenne. Smak: W pierwszym akordzie słodycz, dalej, czekolada, płatki dębowe, na finiszu wchodzi przyjemna goryczka . Jest też lekka mineralność i korzenność. Odczucie w ustach: Półpełne, niestety piwo jest przegazowane Wrażenie ogólne: Bardzo dobre, porterowe piwo. Fajnie zagrały płatki dębowe, pozostałe dodatki słabo wyczuwalne. Przyprawy korzenne i kolendra są nawiązaniem do Burton Ale, miały być w tle co chyba się udało. Niestety przegazowanie po raz kolejny psuje piwo. Dzięki za opinię. Na szczęście z butelki nie uciekło przy otwieraniu, a samo piwo było bardzo dobre, także przegazowanie, aż tak nie popsuło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Browaru Rosomak - Stary Rosomak Oak Aged Old Ale brzmi nieźle. W składzie między innymi płatki dębowe, przyprawy korzenne i kolendra. Wygląd: Ciemnobrunatne, obfita beżowa piana. Niestety piwo jest przegazowane Aromat: Trochę czekolady, fajnie czuć płatki dębowe. W dalekim tle przyprawy korzenne. Smak: W pierwszym akordzie słodycz, dalej, czekolada, płatki dębowe, na finiszu wchodzi przyjemna goryczka . Jest też lekka mineralność i korzenność. Odczucie w ustach: Półpełne, niestety piwo jest przegazowane Wrażenie ogólne: Bardzo dobre, porterowe piwo. Fajnie zagrały płatki dębowe, pozostałe dodatki słabo wyczuwalne. Przyprawy korzenne i kolendra są nawiązaniem do Burton Ale, miały być w tle co chyba się udało. Niestety przegazowanie po raz kolejny psuje piwo. Dzięki za opinię. Na szczęście z butelki nie uciekło przy otwieraniu, a samo piwo było bardzo dobre, także przegazowanie, aż tak nie popsuło Tylko, że niestety za trochę czasu będą granaty, bo przegazowanie nie wynika z nadmiaru środka do refermentacji. Nie mam szczęścia do mocnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 bart_lag ile płatków dębowych dałeś i na jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 bart_lag ile płatków dębowych dałeś i na jak długo? 10 g średnich amerykańskich + 10 g bourbon (razem 20 g na 10 l piwa) na 30 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Byłem dziś w depozycie. Zostawiłem: 2 x Rye IPA (WY 1318), 16 BLG 1 x Rye IPA (Vermont Ale), 16 BLG 2 x White IPA (WLP 400), 15.5 BLG, zbyt mało cech wita, ale mimo to zakwalifikowało się do finału XIII KPD 1 x Coffe Stout (kawa Columbia Suprema), 15.5 BLG 1 x Blond Ale (chyba najbliżej tego stylu), 12 BLG 1 x Belgian Blond Ale (chyba najbliżej tego stylu), 12 BLG 1 x American Pale Ale, 12 BLG Wziąłem tyle samo, także degustacje będę wrzucał na bieżąco Edytowane 30 Czerwca 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Belgian Tripel - Brofaktura 20 Plato, 9,5 alk. Oko: kolor jasnego bursztynu, opalizujące, piana słaba Nos: dużo estrów, wyższe alkohole Język: wyczuwalny alkohol, dużo estrów, guma balonowa, pełne, słodkie, nasycenie niskie Ogólna opinia: smaczne piwo, nie piłem dużo triplów, trudno mi powiedzieć na ile jest zgodne ze stylem, ale na moje wyobrażenie, to jest zgodne ze stylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Odebrałem 4 piwa: Browar Kosmos - English Pale Ale Fuse - Koelsch Browar Batona - Tropical Wheat Bzyku - Belgijskie Pale Ale W skrzynce jest 20 piw, głównie Fuse, Batona, moje i Cichusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Wotan - Drzewo Życia (Hefeweizen) Wygląd: Pomarańczowe, zmętnione, piana średniopęcherzykowa redukuje się do zera. Aromat: Goździk, słodowy, średnio intensywny Smak: Jest lekka słodycz, jest trochę banana, dosyć stylowo i klasycznie. Odczucie w ustach: Raczej pełne, dla mnie troszkę za bardzo wysycone. Wrażenie ogólne: Trzy miesiące to jednak dosyć długo jak dla pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Koelsch - Browar Fuse (wersja chmielona na zimno) Oko: piwo koloru złotego, delikatnie opalizujące, piana niska, nawet ładna Nos: zapach niezbyt mocny, ziołowy i utleniony Język: wysokie nasycenie, piekący posmak, taninowy, utleniony, wytrawny Ogólna opinia: piwo nie przetrwało próby czasu i nie miało prawa, nie mniej na pewno na świeżo było smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 no nareszcie ktoś spił tą w połowie pełną butelkę lub jak kto woli w połowie pustą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 no nareszcie ktoś spił tą w połowie pełną butelkę lub jak kto woli w połowie pustą Jak już to 3/4 A tak w ogóle to proszę zwiększyć rotację w depozycie, żeby nie dochodziło do właśnie takich sytuacji, że piwo się zestarzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 podwiozę coś w tygodniu tylko muszę etykiety nakleic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Brawo za odwagę 10siątka Cichy Browar Aromat: średnio intensywny, estry owocowe, lekkie fenole, w tle delikatny chmielBarwa/klarowność: słomkowe, delikatnie zamglonePiana:biała, drobne pęcherzyki, dość obfitaSmak: na początku zbożowo/chlebowa słodowość, dalej lekko owocowe estry, na koniec lekki fenol, zbalansowaneGoryczka:umiarkowana, wytrawny finisz, lekko pieprzowo-przyprawowyOdczucie w ustach: pełnia poniżej średniej, ale całkiem niezła jak na 10 (nie czuć ze jest wodniste), umiarkowane wysycenieWrażenia ogólne: lekkie przyjemne i udane piwo na lato 8 Floor Brewery AIPA Aromat:intensywny, słodkie dojrzałe cytrusy, profilem przypomina mi ataku chmielu w formie (tylko bez karmelu), w finiszu słodki dojrzały owoc, nie mogę odnaleźć w głowie deskryptora (niedawno piłem single hop Iunga i mia miał podobny charakter na finiszu)Barwa/klarowność: pomarańczowy, wpadający w czerwień, opalizującePiana: biała, drobne pęcherzyki, średnio obfitaSmak:podobnie jak w aromacie ale bez słodyczy, czuć cytrusy, balans w stronę chmieluGoryczka:umiarkowana w kierunku wysokiej, zostaje lekko na języku ale jest przyjemna i nienachalnaOdczucie w ustach:średnia pełnia, umiarkowane wysycenie, wytrawny goryczkowy finiszWrażenia ogólne: bardzo udane piwo, rasowa AIPA, dobra pijalność, gratulacje Jakie się rozkładały chmiele na aromat? Od jakiegoś czasu szukam deskryptora tego przejrzałego owocu i nie mogę się doszukać Edytowane 6 Lipca 2015 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 tu masz rozpiskę co i jak http://www.piwo.org/topic/15932-8th-floor-brewery/page-2?do=findComment&comment=346764 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Zostawiłem 2xWitbier, pobrałem White IPA i Rye IPA od Fuse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Arystarch - Browar Domowy Kosmos English Pale Ale 12 Plato, 5 % alk. Skład: woda - łódzka kranówa, słody - pale ale, carahell, chmiele - Fuggles, EKG, drożdże Safale S-04 Oko: piwo w kolorze jasnego bursztynu, ogromna czapa piany wynikająca z przegazowania Nos: bardzo mocne utlenienie, zapach piwniczny, nieprzyjemny Język: piwo kwaśne (raczej lacto), posmaki zepsucia Ogólna opinia: niestety piwo nie nadaje się do wypicia, ale jest to sprawa zrozumiała, bo ma ponad pół roku Tropical Wheat - Browar Batona Wheat Ale 14 Plato, 6 % alk., 32 IBU Skład: woda, słody - pszeniczny, pale ale, pilzneński, carahell, chmiele - Citra, Nelson Sauvin, Iunga, drożdże Danstar Munich Oko: piwo opalizujące, żółte, piana wysoka, ładna, dużo chmielin Nos: aromat średnio intensywny, owoce tropikalne Język: wysokie nasycenie, duża chmielowość i słodkość, zbożowość Ogólna opinia: piwo bardzo pijalne, przyjemne, ale raczej będzie traciło na aromacie, przydałoby się je lepiej odfiltrować od chmielin po chmieleniu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Zdeponowałem dzisiaj w Bromaniaku coś dla zawodowców. 2 x 100% PEATED ALE 2 x 100% PEATED WOOD AGED ALE Obie butelki to ta sama warka podzielona na dwa wiadra podczas cichej. Do jednego wiadra dodałem płatki dębowe amerykańskie mocno palone. Wersja bez płatków i z płatkami stanowią zestaw, proszę brać razem, aby można porównać efekty. Pobrałem: Aurora Borealis Hoppy Cider - Browar Rosomak Tropical Wheat (z owocami) - Browar Baton Dziesiątka I (Conan) - Cichy Browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 (edytowane) Kurde brałbym torf, ale nie mam nic nowego żeby zostawić. Edytowane 15 Lipca 2015 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Baton podrzuć do Bromaniaka butelkę Tropical Wheat bez owoców, będzie czekał na Ciebie zestaw torfów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Super, podjadę w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi