Tom Kos Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Sorki, nie mogę wytrzymać muszę się pochwalić. Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę piwa. Belgijskie Pale Ale, zestaw słodów z BA. Zacieranie faktycznie nie jest straszne. A satysfakcja ogromna. Fermentor stoi w piwnicy(15-16stopni C) i bulka tak ,że woda wychlapuje. Oczywiście nie obyło się bez błędów, pogubiłem się w liczeniu brzeczki po filtracji i odebrałem troche za mało, do tego parowanie przy gotowaniu i zamiast 22 mam jakies 18l przyszłego piwa, więc pewnie goryczka będzie konkretniejsza. Szkoda tylko,że tak długo trzeba czekać na efekty. Bo myślę juz o kolejnym piwie, i nie wiem co musze robić lepiej lub poprawić ,żeby wyszło dobre. No poza przyłożeniem się do filtrowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Ja miałem identycznie jak ty. zamiast 20 L wyszło tylko 17L, w niczym to nie przeszkodziło wręcz piwo było bardziej zacne i dalej zacierałem. z warki na warkę coraz lepiej i wydajniej. jak wyjdzie ci kiedyś kwas to się nie przejmuj i dalej zacieraj! teraz planuję zrobić 20L piwa i dokładnie tyle mi wychodzi dość o powtarzanym smaku. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Mialem tak samo Zbyt duze odparowanie i zamiast 23 l tylko 17l ale to tez byla moja pierwsza warka z zacieraniem Piwko wyszlo bardzo smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 to chyba normalne że nam początkującym wychodzi mniej niż 20 l. Zawsze zostanie coś w garze po chmieleniu ( już strata), potem przy przelewaniu na cichą i tak z 20-21 litrów robi się 17. Myślę jednak że to kwestia wprawy i nabycia doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSS Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ja pierwszym razem nie uwzględniłem wody którą "pije" słód i wyszło 16L zamiast 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Najważniejsze ,że piwko bulka, a z rurki unosi się ładny piwny zapach Tylko jeszcze tyle czekania do spróbownia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Piwo zlałem na cichą, obecnie z 15 zeszło do 5blg. Za tydzien sprawdze dzien po dniu dwa razy i jak bedzie ok, do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się