szuster Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam, mam jedno pytanie. Zamierzam uwarzyć stouta według przepisu z browamatora. W przepisie są podane drożdże safale s-04 a ja akurat mam gęstwę z safale s-05 . Czy można je zamienić i jakie ewentualnie byłyby skutki tej zamiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 US-05 bardzo fajnie podkreślają chmiele w piwie, ponieważ nie produkują tak estrowego bukietu jak US-04. Myślę, że spokojnie możesz ich użyć, a jeśli masz trochę amerykańskich chmieli, to możesz spróbować uwarzyć American Stout. Ja robiłem stouta na obu tych szczepach i moim zdaniem różnica nie jest bardzo duża - wiele też zależy od temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuster Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zamierzam warzyć w sobotę, myślę ,że temperatura będzie koło 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 To trochę wysoka jak na US-05, przynajmniej do 20o C spróbuj obniżyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuster Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Niestety nie mam takiej możliwości , w sobote butelkowałem IPĘ temperatura była właśnie 22 i po cichej blg z początkowego 14 spadło do 2,5 co do chmieli to zostało mi trochę Challenger i Fuggle mogą być do stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Kwestia odfermentowania to jedno, ale pytanie, co w takiej temperaturze drożdże naprodukowały poza CO2 i etanolem Chmiele masz dobre do stoutu, nic tylko jechać z warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Wstaw fermentor do wanienki z wodą, pozwoli to odebrać ciepło wytwarzane podczas fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ewentualnie jeżeli wanna będzie przeszkadzać to mokry ręcznik lub szmatka. Jeżeli masz gęstwę z US-05 to ją wykorzystaj, suche zostaw, przydadzą się a i dłużej wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Podepnę się . Czy do Black AIPA nadadzą się Danstar Windsor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Podepnę się . Czy do Black AIPA nadadzą się Danstar Windsor ? Nadadzą się, najlepiej w dolnym zakresie temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 One raczej słabo odfermentowują. Chyba jednak poszukałbym innych, bo IPA powinna być wytrawna. Ale to Twój browar i twoje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 To może warto zachować je na coś "słodszego" To do BLACK AIPA lepiej S-04 czy S-05 bo oba mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Zastosowałbym Us-05. Popełnilem w zeszłym sezonie piwo w takim stylu i byłem zadowolny z efektu. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ponoć amerykańscy piwowarzy nie używają nazwy Black AIPA tylko Cascadian Dark Ale . Ale ja jestem Polakiem i pozwolę sobie na takie faux pas Sorki za małe OT . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się