plpaw Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jakie drożdże polecacie do Belgian Dubbel? Zastanawiam się nad Wyeast 3787 Trappist High Gravity lub Wyeast 1214 Belgian Ale i nie moge się zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Robiłem dwa Dubbelki na THG, do tego stylu piwa drożdże jak najbardziej ok. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Juz ci odpowiedziałem na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jakie drożdże polecacie do Belgian Dubbel? Zastanawiam się nad Wyeast 3787 Trappist High Gravity lub Wyeast 1214 Belgian Ale i nie moge się zdecydować. obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 obydwa są jak najbardziej ok, THG są z Westmalle, a 1214 z Chimay więc oba będą pasować do dubbla. Dla mnie 1214 nie są OK, robiłem na nich klona Chimaya i Saisona. Kopyr potwierdzi, że Saison wyszedł jak pszeniczniak, bardzo dobry pszeniczniak. W teście porównalnym z oryginałem Chimaya mój wyszedł całkiem inny, było czuć posmak tych drożdży, którego w oryginale nima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-) co do 1214 to ja też nie robiłem na nich Dubbla (zrobiłem testowo coś a la dubbel na 3522), ale w BLAM jest przepis Tomme'a Arthura, gdzie używa on właśnie 1214. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 1214 na Saisona to się raczej nie nadają, drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-) Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Są jeszcze 1388 Belgian Strong Ale. Czy ktoś robił na nich dubbel'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 1214 na Saisona to się raczej nie nadają' date=' drożdże saisonowe są baardzo specyficzne, ale nie miałem okazji jeszcze saisona warzyć, wiem to z teorii i degustacji saisonów codera ;-)[/quote']Na holenderskich stronach piwowarów własnie na nich są przepisy na Saisona. nie kwestionuję, że w internecie są przepisy na saisona na 1214, nie oznacza to jednak, że 1214 to drożdze do saisona ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 A to, że sa drożdże do Saisona nie oznacza, że browary robią wyłacznie na nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ja na Belgian Strong robiłem kiedyś dziesiątkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) A to, że sa drożdże do Saisona nie oznacza, że browary robią wyłacznie na nich no fakt, na pewno nie wszystkie browary robiące Saisona robią go na drożdzach 3724, ale... 3724 pochodzą z Brasserie Dupont i są to drożdże, na których jest robiony Saison Dupont, piwo wymieniane w BJCP jakie pierwszy przykład stylu Saison. zainspirowany naszą dzisiejszą dyskusją wypiłem dzisiaj saisona produkcji codera (warka #65) i mojego belgian blonde na 1214 i w mojej (przyznaje bardzo nieprofesjonalnej ;-) ocenie, drożdże z jednego i drugiego piwa to naprawde niebo i ziemia...mają troszkę wspólnego, jakąś taką przyprawowość ujawniającą się przede wszystkim w zapachu, ale jest ona dużo bardziej delikatna w 1214. ale nie pisze nic wiecej, bo zaraz coder sie odezwie i powie, ze jego saison jest na 1214 :-D Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się