MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Postanowiłem od jakiegoś juz czasu wziąć się za cydr i doszło do tego wczoraj. Drożdże http://allegro.pl/drozdze-aktywne-do-cydru-cider-piwo-winiarskie-i3432309783.html sok z jabłek 5l http://www.slonecznatlocznia.pl/?nasze_soki oraz 7 l kartoników 1l soku marki tesco (nie koncentrat tylko wyciskany niby). W składzie teego z tesco 100% soku i przeciwutleniacz-kwas askorbinowy. Wyszło 12l nastawu z 11blg. Po 12 godzinach drożdże nie ruszyły chociaż kilka razy coś bulgotało po kilku godz i ustało. Dodałem pożywkę po 15 godz biowin i czekam na efekty. Czy myślicie że kwas askorbinowy mógł coś zepsuć lub czy ktoś korzystał z tych drożdży? Temp nastawu 21stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Ten szczep to zwykłe drożdże winne. Jeszcze poczekaj 12h, może dostałeś starszą partię. Kwas askorbinowy nieraz wręcz świadomie się dodaje aby ograniczyć utlenianie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 datę miały do 2014 wiec dziwne. W razie czego mam us05 do dodania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Na powierzchni nie widać jakiś bąbelków, początków piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 widać baaardzo delikatną i porozrywaną pianę a pod nią kilkumilimetrowa warstwa drożdży a na samym dole osad z soku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Skoro drożdże nie opadły na dno, tylko utrzymują się w płynie, to wydaje mi się, że powinny ruszyć. Uważaj na ten osad z dołu, jak fermentacje ruszy, to będzie on się mocno wzbijał do góry i napęcznieje od CO2, mi przez to pękła butla - tak skutecznie zapchało rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 a nie da się go jakoś odfiltrować lub nie zlewać go do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Teraz już nie filtruj. Przelej jeśli masz możliwość do większego pojemnika, 30l fermentor byłby idealny. Jak przelejesz na cichą to zdecydowanie Ci się sklaruje cydr, ale pewnie będziesz musiał jeszcze raz ściągnąć znad osadu, aby był klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 mam w 30 przeźroczystej wiec miejsca wolnego ma dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ruszyło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Czy do cydru można dodawać jakieś "przyprawy" typu imbir? Jesli tak to kiedy to dodać? Na burzliwej, czy cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 A tu się podepnę, dobry temat ;-) Do ilu Wam schodzą cydry z soku naturalnego? Mój pierwszy cydr nastawiony 31.10.2013 dzielnie pracuje w zimnym wychowie, na strychu w nieogrzewanym budynku. Dziś go sprawdziłem i ma 2,8°Blg, piana na powierzchni cały czas się utrzymuje, więc coś tam jeszcze drożdże jedzą (Tokay), Może za parę dni skończą, w beczce obok Bayanusy wpierdzielają jabłka w pulpie i idzie im lepiej- 0,6°Blg, smak jednego i drugiego trudno oceniać, tak jak trudno oceniać niedofermentowane wino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 W tym roku ja również spróbowałem sił w temacie cydru. Zrobiłem go z wyciśniętego soku z jabłek, użyłem matki drożdzowej tokaj. Cydr pięknię przerobił, zakapslowałem go z dodatkiem 4g. cukru na butelkę. Po 8 tygodniach jest lekko nagazowany, jednak smakowo wyszedł bardzo mocno wytrawny, zastanawiam się czy spróbować go dosłodzić i zakapslować od nowa. Co najlepiej użyć do dosłodzenia i ile ?, myślałem o tym słodziku z lidla lub cukrze brzozowym jednak ten drugi jest dość drogi. Czekam na wasze rady bo roboty było od groma a efekt końcowy kiepski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalz21 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 slodzik powinien byc ok bo drozdze go nie lubia jesc chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeHavor Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Słodzik to dobry pomysł. Tanio. Ale niektórzy nie lubią tego smaku. Ja swój cydr dosładzam ksylitolem (cukrem brzozowym) - nie jest tani, ale efekt jest świetny. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się