Skocz do zawartości

Co się stanie, kiedy długo moczymy słód?


pershi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki pomysł.

Rano wsypuję do kadzi zaciernej słód razem z wodą, o temperaturze ok 20 stopni.

Około godz 14, żona włącza sterownik i rozpoczyna się zacieranie, załóżmy jednotemperaturowe w 65 stopniach.

Wracam z pracy, i po obiedzie ruszam z filtracją.

 

Czy są jakieś przeciwwskazania przetrzymywania śruty w wodzie przez około 6 godzin?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki pomysł.

Rano wsypuję do kadzi zaciernej słód razem z wodą, o temperaturze ok 20 stopni.

Około godz 14, żona włącza sterownik i rozpoczyna się zacieranie, załóżmy jednotemperaturowe w 65 stopniach.

Wracam z pracy, i po obiedzie ruszam z filtracją.

 

Czy są jakieś przeciwwskazania przetrzymywania śruty w wodzie przez około 6 godzin?

Oszczędność czasu marna, niedopilnowanie zacierania ryzykowne.

Nie lepiej by zobaczyć ustawiła grzanie wody na 75C i zaczynasz zacieraniem po powrocie do domu.

Ja bym się obawiał zostawiać zacier bez nadzoru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam z książki "Piwo warzone w domu" Vogla, aby zwiększyć wydajność można zostawić słód na kilka godzin (tzw. moczenie słodu) i nic złego nie powinno się stać. Jak będę w domu to poszukam o tym.

Edytowane przez Kamilo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam z książki "Piwo warzone w domu" Vogla, aby zwiększyć wydajność można zostawić słód na kilka godzin (tzw. moczenie słodu) i nic złego nie powinno się stać. Jak będę w domu to poszukam o tym.

Vogel pisze: "(...) Szczególną formą przygotowania zacieru jest zacieranie wstępne. Zacier nastawia się jakiś czas - do 12 h - przed rozpoczęciem zasadniczego zacierania. W tym czasie mogą się rozpuścić wszystkie rozpuszczalne składniki słodu. jednak wymaga to ostrożności: przy ogrzaniu zacieru powyżej 18 °C uaktywniają się mikroorganizmy, które mogą doprowadzić do zakwaszenia zacieru. Należy zawsze mieszać słód z zimną wodą i tzrzymać zacier w chłodnym miejscu. Ponieważ zacieranie wstępne zwykle odbywa się nocą, to warto otworzyć okno i pozwolić wpływać chłodnemu powietrzu." Sam mówisz zadecydować, patrząc jakie będą u Ciebie warunki.

Edytowane przez Rafek00
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.