copytko Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Coby poczuć powiew świeżości w jesienne szarobure dni, pomyślałem, że fajnie by było zrobić pumpkin ale. Znalazłem ciekawe przepisy walające się po Internecie, połączyłem to, co uważałem w nich za najlepsze i zmodyfikowałem lekko po swojemu. Widziałem też sugestie na forum, żeby dynię pokroić na kawałki, zapiekać i dodać podczas gotowania, ale wydaje mi się, że korzystając z przecieru więcej dyni zostanie w piwie. Moje wątpliwości obejmują: 1. Czy nie za dużo słodu bazowego? 4,5 kg Pale Ale to sporo, szczególnie, że dyni masowo również będzie dużo. 2. Czy nie za dużo cukru trzcinowego? 3. Czy S-04 będą na tyle zdolne, żeby podkreślić dyniowe i przyprawowe smaki/aromaty? Z tego co wiem, są one raczej neutralne. 4. Czy w takiej proporcji Biscuit będzie wystarczający, by piwo było odpowiednio "ciasteczkowe" i dobrze komponowało się z taką masą dyni, czy dać go więcej (np. 0,7 kg)? Poniżej receptura. Zacieranie Caramunich II (124 EBC) - 0,5 kg Chateau Biscuit (45 EBC) - 0,5 kg Pale Ale (5,5 EBC) - 4,5 kg Puree/przecier z dyni - 1,5 kg Całość zacierana przez 60' w temperaturze 67 °C. Gotowanie 60' - Hallertau Hersbrucker, szyszka - 33 g 15' - mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków - 2 łyżki 15' - cukier trzcinowy - 0,5 kg 5' - Hallertau Hersbrucker, szyszka - 20 g Fermentacja Z pomocą drożdży Safale S-04 Safbrew T-58. Fermentacja burzliwa - 1 tydzień, 19 °C. Fermentacja cicha - 2 tygodnie, 19 °C. Edytowane 13 Września 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Małe zmiany w recepturze po sugestiach z chatu, lecz doszło jedno pytanie. Naprawdę nikogo nie interesuje trochę inna wersja dyniowego piwa? Edytowane 13 Września 2013 przez copytko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Małe zmiany w recepturze po sugestiach z chatu, lecz doszło jedno pytanie. Naprawdę nikogo nie interesuje trochę inna wersja dyniowego piwa? Co do samego piwa dyniowego to możesz zajrzeć tutaj http://www.piwo.org/...we-pumpkin-ale/ W odpowiedzi na pyt. 1 - to zależy jaki chcesz mieć Blg początkowe, bo chyba tego nie znalazłem w tym poście. pyt. 2 - zależy kto co lubi. Jak dla mnie wystarczy. Poza tym: Widziałem też sugestie na forum, żeby dynię pokroić na kawałki, zapiekać i dodać podczas gotowania, ale wydaje mi się, że korzystając z przecieru więcej dyni zostanie w piwie. Nie lepiej będzie dodać dynię do zacieru, by jej skrobia się scukrzyła ? Edytowane 13 Września 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 W odpowiedzi na pyt. 1 - to zależy jaki chcesz mieć Blg początkowe, bo chyba tego nie znalazłem w tym poście. Faktycznie, zapomniałem o tym napisać - mam nadzieję, że będzie jak policzył BeerSmith, czyli około 14 - 16. Nie lepiej będzie dodać dynię do zacieru, by jej skrobia się scukrzyła? Tak właśnie chcę zrobić, puree z dyni jest wpisane we fragmencie dotyczącym zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ja swoją dynię piekłem z cukrem, aż się lekko skarmelizowało. Dodałem ją do zacieru. Jeżeli chodzi o przyprawy to po 1 trzeba uważać z goździami - max 2 szt na 20l, 2. cynamon świetnie pachnie ale daje nieprzyjemną goryczkę - trzeba dodawać z umiarem - 1łyżeczka max. Imbir dodawać tylko świeży daje super efekty, warto też dać skórki pomarańczy - super się komponują. Aha całość warto fermentować drożdżami belgijskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 andy, dzięki za podpowiedzi. Tak sobie czytając tu i tam, zacząłem brać pod uwagę opcję z zapiekaniem dyni i coraz bardziej się ku temu skłaniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się