trucha Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Hej. Dwie warki za mna Ostatnio znajomi zapytali mnie czy da rade z brewkitu zrobic jakies smakowe piwo. A ze nie mam pojecia to wiadomo - pisze tu gdzie ludzie sa zawsze chetni do pomocy Jest taka mozliwosc (to tylko przyklad) aby do stouta dodac laske wanilii? Jesli tak, to do ostudzonej, czy moze razem z wrzatkiem z kitu? Albo do pilsa skorki pomaranczy. Wiem, ze w przypadku zacierania mozna, ale jak jest z brewkitem? Ostatnio znalazlem tez cos takiego jak cydr na brewamatorze. Ktos probowal to robic moze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Dodatki dodaje się najczęściej do chmielenia, swojego brewkita też gotujesz, o ile się nie mylę to jak brewkit jest nachmielony to też go gotujesz, więc dodatki o których piszesz dodasz tak jak w przypadku zacieranych piw, niektóre rzeczy dodaje się "na cichą". Śmiało możesz eksperymentować, raczej grozi Ci tylko wynalezienie wspaniałego piwa ;-) Jesteśmy potęgą w produkcji jabłek i basta, zrób sobie cydr z soku, nawet w sklepach jest sok naturalny z tłoczni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Cydr kartonikowy jest mega prosty, mega tani, a naprawdę smaczny. Ja osobiście polecam dodać ok 5-10% soku pomarańczowego (tu zawsze wyciskam świeży) wzmacnia kwaśność i "rozbudowuje" smakowo cydr. Robiłem i na drożdżach winnych jak i ostatnio na s-04 i naprawde wychodzi ok. tylko moim zdaniem trzeba dać mu dojrzeć minimalnie ok. 3 mcy. Znaczy ja potrafie bez problemu wypić i dwutygodniowy ale wtedy nawet niewprawiony konsument wyczuje że te smaki nie są jeszcze takie jak powinny a i posmak drożdżowy może być mocno wyczuwalny. No i ja staram się dość mocno nagazować. Zrobiłbym cydr klasyczny ale bez prasy to jest moim zdaniem mega dużo nieefektywnej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się