dege Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Uwarzylem -moja druga warka- piwo swiateczne, jutro butelkowanie i zastanawiam sie ile dac glukozy. myslalem o 120g... poprawcie mnie jezeli to za malo/duzo. BLG 17, po burzliwej 6,5. sklad: 3,7 kg pilzneński ; 1,3 kg pszeniczny; o,4 kg płatki owsiane; o,3 kg karmelowy jasny ; o,2 kg karmelowy ciemny; o,11 barwiacy.... drozdze T58. wyszlo okolo 20litrow [ tzn tyle bedzie po dodaniu glukozy ]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Dodałeś znaczącą ilość słodu pszenicznego, więc żeby skorzystać z jego dobrodziejstwa budowania ładnej piany, proponuję dodać 160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Zgadzam się, dawaj 160 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Mi na tych drożdżach świąteczny belg z wyższego pułapu zszedł niżej - wiadomo, zacieranie zacieraniu nierówne, ale jesteś pewien, że to juz koniec fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Jaras, dużo niżej Ci T58 odfermentowały? Ja planuję koło środy zrobić świąteczne, celuję w BLG początkowe ~19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 @jaras: 9 dni burzliwej i 7 cichej wiec raczej dobrze odfermentowalo [ z tego co czytalem na forum T58 podobno tak maja ]... oczywiscie przed butelkowaniem zobacze czy cos sie zmienilo. Dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się