dege Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Uwarzylem -moja druga warka- piwo swiateczne, jutro butelkowanie i zastanawiam sie ile dac glukozy. myslalem o 120g... poprawcie mnie jezeli to za malo/duzo. BLG 17, po burzliwej 6,5. sklad: 3,7 kg pilzneński ; 1,3 kg pszeniczny; o,4 kg płatki owsiane; o,3 kg karmelowy jasny ; o,2 kg karmelowy ciemny; o,11 barwiacy.... drozdze T58. wyszlo okolo 20litrow [ tzn tyle bedzie po dodaniu glukozy ]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Dodałeś znaczącą ilość słodu pszenicznego, więc żeby skorzystać z jego dobrodziejstwa budowania ładnej piany, proponuję dodać 160g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Zgadzam się, dawaj 160 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Mi na tych drożdżach świąteczny belg z wyższego pułapu zszedł niżej - wiadomo, zacieranie zacieraniu nierówne, ale jesteś pewien, że to juz koniec fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Jaras, dużo niżej Ci T58 odfermentowały? Ja planuję koło środy zrobić świąteczne, celuję w BLG początkowe ~19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 @jaras: 9 dni burzliwej i 7 cichej wiec raczej dobrze odfermentowalo [ z tego co czytalem na forum T58 podobno tak maja ]... oczywiscie przed butelkowaniem zobacze czy cos sie zmienilo. Dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi