ZiomBEER Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Witam. Chcę uwarzyć piwo z brewkita St. Peters - Ruby red ale. Nie chcę jednak użyć dołączonych do zestawu drożdży. Safale S-04 będą dobre, czy może polecacie jakieś inne? Bez fermentacji cichej, tylko na burzliwej 7-10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 S-04 będą dobre, nie spodziewaj się jednak wielkiej różnicy. Przy brewkitach możesz spokojnie pominąć fermentację cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Problem jest w tym, że przy poprzednim brewkicie St. Petters Golden Ale (drożdże z zestawu 6 gram) fermnetacja staneła na 5 BLG, i musiałem zamieszać fermentorem, dopiero spadło do 3,5. poczatkowe BLG 11,5. Przypuszczam, że odpowiedzialne za to mogły być drożdże dołączone do zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 A uwodniłeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 A uwodniłeś drożdże? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Może któreś z tych? British ALE M07 Mangrove Jack's Burton Union ALE M79 Mangrove Jack's Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Drożdże może po prostu nie miały warunków, aby dobrze odfermentować. Może słabo napowietrzyłeś brzeczkę, było za zimno, dodałeś do zbyt gorącej brzeczki. Ja bym dodał drożdże z puszki i dobrze poczytał przedtem o zadawaniu drożdży do brzeczki ZiomBEER 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomBEER Opublikowano 6 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Drożdże może po prostu nie miały warunków, aby dobrze odfermentować. Może słabo napowietrzyłeś brzeczkę, było za zimno, dodałeś do zbyt gorącej brzeczki. Ja bym dodał drożdże z puszki i dobrze poczytał przedtem o zadawaniu drożdży do brzeczki Temperatura fermentacji 23-24 °C , wydaje mi się że dobrze napowietrzyłem, ale mogę być w błędzie. Na wielu forach radzą nie używać załączonych drożdży, więc też tym się sugerowałem, pytając o zastępcze. Gdybym jednak zdecydował sie na "nowe" drożdże, to które z tej dwójki będą lepsze? British ALE M07 Mangrove Jack's Burton Union ALE M79 Mangrove Jack's Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się