tomasznet Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Dzięki za pomoc, soft wgrany, ale mam pytanie czy można zaprogramować sterownik tak aby działał z mieszadłem a nie z pompą. Chodzi o to aby mieszadło ustawić aby pracowało podczas pracy grzałek, jak i aby załączało się na np. 5 s co 5 min Jakiej mocy zalecany jest zasilacz, czy poniższego typu będzie wystarczający Zasilacz wtyczkowy 12V/1,2A 15W DC 2,5/5,5 Edytowane 29 Lipca 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 zasilacz do plytki jest az nadto ale dla mieszadla na pewno za maly. Ja dorwalem zasilacz na OLX do xboxa za 10 zl o duzej mocy. Mozna uzyc zasilacza od kompa albo np wiem ze dell ma 12V mocne zasilacze do stacji roboczych ktore mozna znalezc za grosze na allegro. Ustawic mieszadlo mozna aby zalaczalo sie na jakis czas z jakas tam przerwa, choc ja to bym zrobil tak aby chodzilo caly czas. Nie wiem jak to jest w programie czy sie zalacza podczas grzania ale chyba nie, mozna sprawdzic uruchamiajac program bez niczego z samym czujnikiem i zerknac czy jak sie zapala H to i czy P tez sie zapala. Ew mozna holendrow poprosic to zrobia w swoim sofcie taka funckje na mieszadlo, jak jestes zainteresowany to napisze im. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) zasilacz do plytki jest az nadto ale dla mieszadla na pewno za maly. Ja dorwalem zasilacz na OLX do xboxa za 10 zl o duzej mocy. Mozna uzyc zasilacza od kompa albo np wiem ze dell ma 12V mocne zasilacze do stacji roboczych ktore mozna znalezc za grosze na allegro. Ustawic mieszadlo mozna aby zalaczalo sie na jakis czas z jakas tam przerwa, choc ja to bym zrobil tak aby chodzilo caly czas. Nie wiem jak to jest w programie czy sie zalacza podczas grzania ale chyba nie, mozna sprawdzic uruchamiajac program bez niczego z samym czujnikiem i zerknac czy jak sie zapala H to i czy P tez sie zapala. Ew mozna holendrow poprosic to zrobia w swoim sofcie taka funckje na mieszadlo, jak jestes zainteresowany to napisze im. Jeśli chodzi o zasilacz to potrzebuje zasilić tylko płytkę. Mieszadło zasilę Pamelem który ma możliwość regulacji obrotów, pamela połączę za pomocą przekaźnika. Natomiast mieszadło nie powinno pracować pracą ciągłą, podczas mieszania wydzielają się garbniki, które nie są pożądane w piwie, dlatego mieszanie powinno odbywać się stosunkowo rzadko. Jeśli jest taka możliwość to poproszę o meila do Holendrów, z prośbą o dodanie do kodu możliwość wyboru tryb POMPA lub tryb MIESZADŁO z możliwością ustawienia czasu załączenia jak i wyłączenia mieszadła w danym etapie warzenia i aby mieszadło pracowało ciągle jak grzeje grzałka Edytowane 29 Lipca 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Aha to tego nie wiedzialem, wiele razy na forum widzialem tylko ze duzo ludzi ma wlasnie wlaczone caly czas na male obroty. Czy garbniki wydzielaja sie niezaleznie czy miesza sie tak ze powietrze sie dostaje lub nie? Co do grzania, to teoretycznie grzalka chodzi caly czas ale z mniejsza moca aby podtrzymac temperature, w Ardbirze wydaje mi sie ze jak wchodzi na nastepny stopien temperaturowy to wtedy pompa/mieszadlo chodzi ciagle ale moge sie mylic. Napisze do nich bo to ciekawa funkcja moze byc przelaczanie mieszadlo/pompa. Zasilacz do plytki wystarczy taki spokojnie, duzo amperow nie pobiera to wszystko bo to tak naprawde tylko plytka, wyswietlacz i przekazniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Witam! Od jakiegos czasu sledze uwaznie australijskie forum AHB oraz włoskie forum poświęcone Arduino. Panowie odwalili kawał dobrej roboty i stworzyli sterownik, dzieki któremu można przeprowadzać zacieranie w sposób automatyczny (cos na wzór sterownika Boleckiego) Mój sterownik jest już prawie ukonczony (jeszcze tylko obudowa i zasilacz). DSC_0097.jpgDSC_0096.jpgDSC_0100.jpg Tutaj są pliki z których robiłem płytke: 15 (1).rar Oprogramowanie: BirraDuino_24_PCB_v15.rar Jak zrobić płytkę drukowaną w domu: http://radio.elektroda.net/pdf/pcb.pdf Jest tez wersja ze slotem kart pamięci umożliwiająca zapis przepisów. Kosztorys: Arduino UNO R3 - 35zl na pw powiem jak załatwić Tranzystory, rezystory, laminat, potencjometr, diody - 10zl Zasilacz LED - 25zl Przekaźnik połprzewodnikowy - 12zl Czujnik temp DS18B20 - 7zl Obudowa - 20zl Razem trochę ponad 100zl Jeżeli ktoś będzie zainteresowany wrzucę bardziej szczegółowe plany podłączenia itp Włoski film pokazujący całkowicie złożony sterownik: Polska wersja językowa nie jest jeszcze w 100% gotowa, przepraszam za uchybienia Linki do forum: http://aussiehomebre...troller/page-45 http://forum.arduino...opic=176121.480 Podziekowania dla Niki77, Matho, DanielXan, Saviothecnic Witam chciałbym wykonać samemu płytkie z pliku 15 jak ją wydrukować w jakim programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Przecież leci do Ciebie już płytka? Tą możesz wydrukować na papierze kredowym ew na folii i później trawić płytkę miedzianą z naniesionym wzorem/tonerem badz UV poprzez przylozenie folii do płytki światłoczułej. Edytowane 17 Lutego 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Tak wiem po prostu chciałem spróbować swoich możliwości w trawienu płytek bo mam pomysł na inny projekt. Druga rzecz to próbowałem wgrać do mojego arduino uno r3 z Lcd Keypad Shield gotowy projekt z pierwszej strony to wyskakuje mi taki błąd Arduino:1.8.1 (Windows 10), Płytka:"Arduino/Genuino Uno" E:\Biblioteki\BirraDuino\BirraDuino.ino:48:20: fatal error: PID_v1.h: No such file or directory #include <PID_v1.h> ^ compilation terminated. Znaleziono wiele bibliotek w "LiquidCrystal.h" Wykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\LiquidCrystal Niewykorzystane: C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\NewliquidCrystal exit status 1 Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno. Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji" Dodam że dopiero zaczynam zabawę z arduino. Edytowane 17 Lutego 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Nie masz biblioteki PID do skompilowania. Masz tez dwie biblioteki od LCD i program wybral ta domyslna z programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 A gdzie moge taką biblioteke pobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 tutaj np albo google br3ttb-Arduino-PID-Library-v1.1.1-2-gfb095d8.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 tutaj np albo google Dodałem i dalej jest problem Arduino:1.8.1 (Windows 10), Płytka:"Arduino/Genuino Uno" C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\BirraDuino\BirraDuino.ino:49:19: fatal error: SdFat.h: No such file or directory #include <SdFat.h> ^ compilation terminated. Znaleziono wiele bibliotek w "LiquidCrystal.h" Wykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\LiquidCrystal Niewykorzystane: C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\NewliquidCrystal exit status 1 Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno. Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 znów jakaś biblioteka ale nie mam pojecia jaka, nigdy tego z tego watku nie dotykalem to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Może ktoś inny co robił z tego temat sie odezwie,na razie czekam na graty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 po prostu brakuje biblioteki, mozesz ja pewnie znalezc w necie gdzies. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Lepiej od nowa zainstalować cały kompilator i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Właśnie to robię.bobrać najnowszy Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Lepiej od nowa zainstalować cały kompilator i tyle to nie ma nic wspolnego z "kompilatorem" akurat. To sa biblioteki wymagane do kodu programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Nie mogę zainstalować sabat.h Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Pod slowem kompilator zawarlem kompilator, biblioteki i całe środowisko. Jeszcze może być jedna sprawa - pod jakim systemem to się kompiluje- bo część bibliotek może brakować w systemie i ttzeba ręcznie dociągać. Dawno temu lrogramowalem ale to ponad 15 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Win7 a biblioteki dodaje recznieWysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Lutego 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 To nie ma nic wspólnego z systemem bo to nie biblioteki systemowe ale biblioteki Arduino. Biblioteka moze byc w folderze z programem, nie musisz jej instalowac, jak jakies brakuje, wpisuj w google i jej szukaj, tyle, nic wiecej innego zrobic nie mozesz skoro nie ma jej w standardowych bibliotekach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Biblioteki po dodawałem a jeszcze mi wyskakuje error .WProgram.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Tp dorzucaj bibioteki aż do skutku i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Konfigurowales program do wgrywania softu arduino Czy sciagnales i ogien?? https://www.youtube.com/watch?v=3nuzFeVflUE Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Inne biblioteki wrzucam bez problemu tylko z to mam problem,daje taki błąd \ Arduino:1.8.1 (Windows 10), Płytka:"Arduino/Genuino Uno" In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:28:0, from sketch\BirraDuino.ino.cpp:1: Italian.h:26: error: variable 'MainMenu_entry' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))' static PGM_P MainMenu_entry[] PROGMEM = ^ Italian.h:46: error: variable 'SetupMenu_entry' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))' static PGM_P SetupMenu_entry[] PROGMEM = ^ Italian.h:125: error: variable 'userstring_entry' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))' static PGM_P userstring_entry[] PROGMEM = ^ BirraDuino:146: error: 'SdVolume' does not name a type SdVolume volume; ^ C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\BirraDuino\BirraDuino.ino: In function 'void sdcard_init()': BirraDuino:1986: error: 'volume' was not declared in this scope volumeInitialized = volume.init(&card); ^ C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\BirraDuino\BirraDuino.ino: In function 'void upload_recipe()': C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\BirraDuino\BirraDuino.ino:2158:48: warning: left shift count >= width of type filesize = (uint32_t) (fileSizeBytes[3] << 24) ^ C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\BirraDuino\BirraDuino.ino:2159:30: warning: left shift count >= width of type | (fileSizeBytes[2] << 16) | (fileSizeBytes[1] << 8) ^ Znaleziono wiele bibliotek w "LiquidCrystal.h" Wykorzystane: C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\LiquidCrystal Niewykorzystane: C:\Users\Piotr\Documents\Arduino\libraries\NewliquidCrystal Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\LiquidCrystal exit status 1 variable 'MainMenu_entry' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))' Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż szczegółowe informacje podczas kompilacji" Edytowane 26 Lutego 2017 przez Piotr Rosiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi