andrzejf Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Witam. Wiosną dostałem od znajomego sadzonkę chmielu- tu dodam ,że nie ma on z piwowarstwem nic wspólnego.Posadziłem to u siebie ,wspięło mi sie na gruszkę i mam teraz setki szyszek. Kiedy zbierać i co z nimi dalej robić to wyczytałem,może nie wszystko.Ale jak poznać czy to jest chmiel aromatyczny,czy może goryczkowy, a może to jakaś dzika odmiana i nie ma sensu się nim zajmowac. Poradzicie cos?? Edytowane 15 Września 2013 przez andrzejf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Proponuję Koledze zamieścić zdjęcie liści i szyszek, może znajdzie się osoba która rozpozna odmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejf Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Załączam zdjęcia liści i szyszki.Pod płatkami małe żółte kropeczki i pachnie ładnie chmielem. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staff Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 to Polski chmiel zwyczajny sądząc po wyglądzie jest bardziej goryczkowy, uwarzyłem na tym chmielu piwo- w smaku wyczuwalna mocna głeboka i długa goryczka, aromat już słabszy- wniosek- na goryczkę mniej a na koniec dużo aby wyciągnąc aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejf Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dzięki za informację. Tylko nie wiem czy on się będzie nadawał do użytku jeszcze, bo wydaje mi sie, że zebrałem go trochę za późno i do tego jeszcze po wysuszeniu- a suszyłem w piekarniku, zrobił się jakby bardziej żółto brązowy niż zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Cze! Podczas dzisiejszego spaceru wpadła mi w oko roślinka, która mi trochę przypomina chmiel. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby potwierdzić;p ? Gdyby to faktycznie była roślina chmielu, to za jakiś czas postarałbym się zebrać cokolwiek z tego i uwarzyć jakąś malutką warkę dla testu:) Pozdrawiam Edytowane 26 Lipca 2015 przez Morten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Moim zdaniem to nie chmiel. Już teraz byłyby widoczne szyszki, tak mnie się wydaje, że moje chmiele już miały szyszki pod koniec lipca. Nie pamiętam dokładnie bo już dawno zlikwidowałem chmielnik. Poza tym jeśli to chmiel to muszę Cię zmartwić, prawdopodobnie to dzikus i nie nadaje się do piwowarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Oczywiście szkoda, ale to nic Po prostu byłem ciekaw, czy czasem jakiś dzikus tam nie wyrósł. Pojawię się tam za jakieś 2 tygodnie, może się coś zmieni. Btw. dlaczego dziki chmiel się nie nadaje? Może to akurat jakaś polska citra Edytowane 26 Lipca 2015 przez Morten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Jak będziesz spacerować w przyszłym miesiącu zobacz czy są szyszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Temat już był przerabiany kilka lat temu. Nie pamiętam dlaczego się nie nadaje. Sam chmiel nie jest drogi w zakupie, lepiej kupić szlachetny niż spaprać piwo dzikusem. Załóż własny chmielnik jak chcesz zrywać szyszki z krzaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 To jest akurat roślina męska. Szyszek niet... a w całej okolicy wszystkie żeńskie rośliny będą miały szyszki zaziarnione, a więc z jakością słabo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Miało nic z tego nie wyrosnąć, a tu proszę Zaparzyłem sobie kilka szyszek chmielu i niestety goryczka była, ale strasznie nieprzyjemna. Nie byla ściągająca, jednakże przypominała taki charakterystyczny aromat spalenizny, swąd etc. http://imgur.com/D7DeFgu,ywScgBk#0 http://imgur.com/D7DeFgu,ywScgBk#1 Mimo wszystko, nazbieram trochu tego. Może trafi się coś lepszego i zrobie wartkę testową :] PS. Spałem jak zabity po tym naparze, już o 23 nie potrafiłem się utrzymać na nogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 PS. Spałem jak zabity po tym naparze, już o 23 nie potrafiłem się utrzymać na nogach. może spróbuj tym napalić w piecu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryta Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 W tamtym roku w październiku podczas spaceru natrafiłem na krzaczki z chmielem, był już suchy i żółty. W tym roku wpatrywałem szyszek od lipca i dziś zastałem piękny widok jak na zdjęciu. Czy to jakiś zwyczajny chmiel czy może coś z tego być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Dostałem od kumpla prawie 400g chmielu, najpewniej to dzikus. Kumpel coś tam na nim warzy i mu smakuje, ale nie najlepiej się zgrywamy jeśli chodzi o gust piwny. Zastanawiam się co można na tym chmielu zrobić aby jednak go nie wyrzucać. Chodzi mi o coś takiego, bym poczuł trochę ten chmiel, ale żeby nie popsuł piwa. Wstępnie myślałem o stoucie, w którym ewentualne ziemiste smaki i aromaty będą mniej przeszkadzały, ale boję się, że wcale nie poczuję chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Dostałem od kumpla prawie 400g chmielu, najpewniej to dzikus. Kumpel coś tam na nim warzy i mu smakuje, ale nie najlepiej się zgrywamy jeśli chodzi o gust piwny. Zastanawiam się co można na tym chmielu zrobić aby jednak go nie wyrzucać. Chodzi mi o coś takiego, bym poczuł trochę ten chmiel, ale żeby nie popsuł piwa. Wstępnie myślałem o stoucie, w którym ewentualne ziemiste smaki i aromaty będą mniej przeszkadzały, ale boję się, że wcale nie poczuję chmielu. Jeśli ma paskudny aromat to po co go używać? Jaki masz cel w użyciu tego chmielu? chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy. Jeśli wiesz, że chmiel ci nie odpowiada to rzuć go na kompost, na goryczkę szkoda, bo i tak nie wiesz ile ma AA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 No to sprawdzę hop tea i podejmę decyzję co z tym dalej. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytać czy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostaLem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temu i zanim spróbuję się dowiedzieć czy ma jakiś kontakt z poprzednim właścicielem , może on wie co to za odmiana ( dziki, szlachetny?) ale do tej pory może ktoś mi da odpowiedź co to jest i drugie pytanie bo szyszki były zebrane pod koniec września, czy to nie za późno, bo po wysuszeniu widzę tam jak by nasionka, więc nie wiem czy się da z niego coś uwarzyć? Edytowane 8 Października 2015 przez MaxiKing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytaćczy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostalem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temuRaczej nikt nie rozpozna Twojego chmielu na podstawie informacji że rośnie u znajomego Twojego szwagra. Lepiej wrzuć zdjęcie. Edytowane 8 Października 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytaćczy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostalem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temuRaczej nikt nie rozpozna Twojego chmielu na podstawie informacji że rośnie u znajomego Twojego szwagra.Lepiej wrzuć zdjęcie. No faktycznie bez zdjęć nic nie możecie powiedzieć , ale pisałem z tel. i nie wiedziałem jak tam mam wysłać mam nadzieję że teraz się uda wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o szyszki to co ja mam... To raczej dzikus lub ozdobny... U mnie aromat jest świeżo ściętej trawy, ale o dziwo bez żadnej łodygowości, innego zielska czy ziemi. Przynajmniej tak wypadł test, który polecił mi @@kordas. Piwo na nim zrobione dopiero fermentuje. Zastanawiam się jak dodać coś takiego do piwa na cichą by nie doprowadzić do zakażenia... Choć na whirpool poszło tyle, ze może już na cichą nie trzeba. Polecam sprawdzić efekty z kilku szyszek i raczej nastawić się, że nadaje się tylko na aromat, bo nie masz jak sprawdzić zawartości A-A, więc i w IBU nie możesz celować, chyba że jesteś w pełni gotowy na zupełną przypadkowość przy pierwszym użyciu. Edytowane 8 Października 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Jeśli chodzi o szyszki to co ja mam... To raczej dzikus lub ozdobny... U mnie aromat jest świeżo ściętej trawy, ale o dziwo bez żadnej łodygowości, innego zielska czy ziemi. Przynajmniej tak wypadł test, który polecił mi @@kordas. Piwo na nim zrobione dopiero fermentuje. Zastanawiam się jak dodać coś takiego do piwa na cichą by nie doprowadzić do zakażenia... Choć na whirpool poszło tyle, ze może już na cichą nie trzeba. Polecam sprawdzić efekty z kilku szyszek i raczej nastawić się, że nadaje się tylko na aromat, bo nie masz jak sprawdzić zawartości A-A, więc i w IBU nie możesz celować, chyba że jesteś w pełni gotowy na zupełną przypadkowość przy pierwszym użyciu. a o jaki test chodzi ? możesz mi go podać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Proszę, kilka postów wcześniej było... sam dopytywałem tuż przed Tobą. chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy. Haha, i tym sposobem natchnęliście mnie ;-) Nalewka chmielowa to może być niezła ciekawostka O! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Haha, i tym sposobem natchnęliście mnie ;-) Nalewka chmielowa to może być niezła ciekawostka O! http://barleypopmaker.info/tag/hoptini/ Hoptini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się