przemski Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 chcę wykorzystać resztki słodów (trochę przestarzałałych ale ryzyk-fizyk) i zrobić jakiegoś bittera czy coś innego brytyjskiego-bitteropodobnego, sesyjnego i niezbyt ciemnego słodu pale ale mam w sumie 8,5 kg więc obleci na 2 różne warki natomiast z dodatków mam do dyspozycji: - cara crystal 120 - 1000g - cara gold 120 - 500g - castle crystal 150 - 200g - aroma 100 - 500g i inne które pewnie mi się nie przydadzą ale wymienię: - biscuit 50 - 250g - caramunich II 120 - 500g - melanoidynowy 80 - 500g - czekoladowy 900 - 120g z chmieli mam natomiast: Challenger 6,6ak - 100g Brewers Gold 5ak - 50g Fuggles ?ak - 50g powyższe chmiele choć starawe są próżniowo zapakowane więc je chciałbym zużyć w pierwszej kolejności natomiast w rozpakowanych paczkach mam jeszcze: Target 11ak - 30g EKG 6ak - 110g mam też mech i gips - pytanie czy potrzebne... będę jechać na S04 które choć przestarzałe wystartowały mi w kolbie jak szalone Będę wdzięczny za sugestie a najlepiej konkretne proporcje czego ile sypać żeby wyszło coś fajnego (zakładając że nie rozłożę się na przeterminowanych składnikach) - będzie to pierwszy test warzenia w kociołku z Lidla v.2 więc to eksperyment ale w sumie jak już warzę to wolę zrobić coś z szansami na przyzwoite piwo, a właściwie 2 różne piwa przem PS. z piwkiem startuję jutro z rana (niedziela) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) A zajrzyj do mojego receptuaru, jest tam parę bitterów, coś z tego złożysz. Generalnie 3.4kg pale + 0.4kg karmelowego, 30g Challenger na 60' + 20g Goldings na 10', do zacieru łyżeczka gipsu i masz 21 litrów premium bittera 11.5°Blg. Czy coś koło tego. Edytowane 14 Września 2013 przez zgoda przemski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 "+ 0.4kg karmelowego" - a który konkretnie z tych moich? Chyba że wsio ryba Dzięks. Przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Każdy się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się