1therion Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Wybacz proszę, jeśli poczułeś się atakowany - nie taki był mój cel i nie twierdzę też, że nie masz racji. Prawdopodobnie faktycznie piwo było przechmielone, a zawiodło rozumienie stylu piwa po drugiej stronie Chciałem tylko zwrócić uwagę na możliwe inne wytłumaczenia tego faktu. P.S. Brewtarget ma 2 wzory na IBU do wyboru w konfiguracji Tinseth (bierze pod uwagę OG brzeczki) Rager (nie bierze OG brzeczki do wyliczeń) możesz sobie (z ciekawości) zerknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 P.S. Brewtarget ma 2 wzory na IBU do wyboru w konfiguracji Tinseth (bierze pod uwagę OG brzeczki) Rager (nie bierze OG brzeczki do wyliczeń) możesz sobie (z ciekawości) zerknąć Nie no oczywiście że ten co bierze pod uwagę ekstrakt, inaczej było by to bez sensu. Tak samo reguluję wydajność i inne parametry aby wyliczenia były jak najbardziej bliskie prawdzie. A co do piwa. To nie twierdzę że było przechmielone czy że kolega stylu nie zrozumiał. Jedynie nie wydaje mi się żeby nie miało jakiejkolwiek kontry chmielowej bo przy ekstrakcie 22 było by masakrycznie słodkie, mdłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) WIT IPA - Kordas Piwo świetne. Pomarańczowe w wyglądzie, aromacie i smaku Owocowość raczej bardziej z przypraw niż pochodząca od chmieli. Goryczka średnia grejfrutowa. Bardzo pijalne i bardzo orzeźwiające. Stylowo moim zdaniem bardziej imperialny witbier doładowany amerykańskim chmielem niż white IPA. Ostatnio miałem okazję pić sunrajzę z Pinty i była dobra, ale to piwa sunrajzę zdecydowanie przebija Świetne piwo, gratuluję Coffee Stout - dla porównania otworzyłem przedostatnią butelkę CSmojego autorstwa i smakuje bardzo podobnie. Świetne piwo zdominowane przez kawę Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Nachmieldalacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 WIT IPA - Kordas Piwo świetne. Pomarańczowe w wyglądzie, aromacie i smaku Owocowość raczej bardziej z przypraw niż pochodząca od chmieli. Goryczka średnia grejfrutowa. Bardzo pijalne i bardzo orzeźwiające. Stylowo moim zdaniem bardziej imperialny witbier doładowany amerykańskim chmielem niż white IPA. Ostatnio miałem okazję pić sunrajzę z Pinty i była dobra, ale to piwa sunrajzę zdecydowanie przebija Świetne piwo, gratuluję Coffee Stout - dla porównania otworzyłem przedostatnią butelkę CSmojego autorstwa i smakuje bardzo podobnie. Świetne piwo zdominowane przez kawę Dzięki za reckę, jeśli chodzi o Wit IPA, to jak usłyszałem po raz pierwszy nazwę stylu to wyobraziłem sobie właśnie takiego bardziej nachmielonego WITa... wiedząc, że w ramach stylu się raczej nie łapie i tak wysłałem piwko do Żywca, by przekonać ich do mojej wizji . Cieszy, że w smaku jest orzeźwiające, bo w sumie to ma ponad 7% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zostawiłem: Golden/Summer Ale, Whisky Oak Smoked Oatmeal Stout - Barrel Aged, APA Single Hop Equinox. Zabrałem: Kordas - Pszenica, Kordas - Sarsaparilla Buckwheat Ale, Człapik - Whisky Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zostawiłem: - Imperial Red Ale - Wędzoną pszenicę - Porter Bałtycki - American Pale Ale - Kooperacje z Michałem Jakuszewskim - American Belgian Ale z trawą cytrynową (zapomniałem napisać na etykiecie) Zabrałem Człapik - Coffee Stout Browar Dowlasz - Smoked Extra Stout Browar Dowlasz - Milk Stout Browar Świdwin - Whisky Oak Smoked Oatmeal Stout Browar Świdwin - American Pale Ale SH Equinox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Dzięki za reckę, jeśli chodzi o Wit IPA, to jak usłyszałem po raz pierwszy nazwę stylu to wyobraziłem sobie właśnie takiego bardziej nachmielonego WITa... wiedząc, że w ramach stylu się raczej nie łapie i tak wysłałem piwko do Żywca, by przekonać ich do mojej wizji . Cieszy, że w smaku jest orzeźwiające, bo w sumie to ma ponad 7% alkoholu. I dobrze pomyślałeś Wit IPA może mieć różne oblicza, ale właśnie wysoko ekstraktowy i mocno nachmielony na goryczkę i na aromat Witbier, to dobry przedstawiciel. IMO najlepsza z interpretacji stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Browar Człapik - Coffee Stout W szkle, czarne, nie przejrzyste z brunatnymi reflaksami. Piana mocno obfita, co sugeruje przegazowanie, ale drobno pecherzykowa. Aromat słodki, słodowy lekko mleczny (laktoza?). Trochę palony i leciutko kawowy. Smak, mocno palony, aż przepalony, popiołowy, bardzo ostra paloność która nie jest nieprzyjemna i szybko znika, jednak zostawia mocny posmak popiołowości, popielniczki. Piwo jest lekko kwaskowate, ale na te upały to zaleta, bo piwo jest bardziej rześkie. Goryczka chmielowa niska. Piana ładnie się utrzymuje podczas picia, ale niespecjalnie zdobi mój nowy sensoric z Krosna. Piwu brakuje balansu, jest mocno przepalone co mi akurat nie przeszkadza, z wyjątkiem nieprzyjemnego posmaku. Piwo pewnie już trochę ma bo aromatu i smaku kawy nie uświadczyłem, następnym razem sugeruję pisać datę rozlewu wtedy wiadomo z czym ma się do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Dzięki za reckę, jeśli chodzi o Wit IPA, to jak usłyszałem po raz pierwszy nazwę stylu to wyobraziłem sobie właśnie takiego bardziej nachmielonego WITa... wiedząc, że w ramach stylu się raczej nie łapie i tak wysłałem piwko do Żywca, by przekonać ich do mojej wizji . Cieszy, że w smaku jest orzeźwiające, bo w sumie to ma ponad 7% alkoholu. I dobrze pomyślałeś Wit IPA może mieć różne oblicza, ale właśnie wysoko ekstraktowy i mocno nachmielony na goryczkę i na aromat Witbier, to dobry przedstawiciel. IMO najlepsza z interpretacji stylu. Taka była koncepcja, aby było to bardziej w stronę Wita zamerykanizowanego, niż IPA z kolendrą. W sumie to chyba dzięki interpretacjom polskich browarów w głowie mi zapadła inna wizja stylu - która do mnie nie przemawiała w ogóle. Jak masz ochotę, to jeśli bym gdzieś w weekend przez miasto przejeżdżał, to bym podrzucił butelkę i od razu może Palma odebrał, o ile się ostał jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jak masz ochotę, to jeśli bym gdzieś w weekend przez miasto przejeżdżał, to bym podrzucił butelkę i od razu może Palma odebrał, o ile się ostał jeszcze W weekend mnie nie ma ale pewnie Karolina będzie, daj znać kiedy będziesz to jej napiszę, że wpadniesz! A Palm czeka, niestety nie okazał się za smakowity... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Zygmański Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witajcie Dziś rano pozostawiłem w depozycie 2 x American Amber Ale chmielone Cascade/Waimea. Zabrałem Rye IPA od Michała Stefaniaka i Porter 22 st. Plato od ZZZabioreCiButy. Rye IPA Mętne totalnie. Powiedziałbym, że przejrzystość na poziomie gęstego ajerkoniaku Barwa: jasna pomarańcza. Piana obfita, szybko zredukowała się do cienkiej warstwy na tafli piwa. Aromaty iście "amerykańskie". Citra??? Lekko wyczuwalny żytni charakter, lecz tylko w aromacie. Bardzo intensywna goryczka przykrywa pozostałe doznania smakowe. Piwo zdecydowanie do degustowania, a nie do żłopania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Zygmański Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 ZZZabioreCiButy - Porter Bałtycki 22o Barwa: intensywnie mroczna:), z brązowymi refleksami. Piwo klarowne, niezmętnione. Piana: Ładna, taka jak powinna być na porterze, po jej opadnięciu brak koronkowania. Aromat:W ciemno powiedziałbym, że przy warzeniu użyto wanilii. Jeśli jej nie było, to trzeba pogratulować receptury, czekolada przebija się delikatnie, mieszając się z suszoną śliwką i szlachetnym alkoholem. Aromat jest bardzo złożony i ze świecą takiego szukać wśród piw dostępnych na rynku. Smak:Na początku wyraźnie słodowe, później przebija się alkohol, który rozgrzewa przełyk, a na końcu pojawia się całkiem intensywna goyczka. Świetny Porter Bałtycki!!! To już drugi porter z depozytu, który kładzie mnie spać. Oby więcej takich piw! Gratulacje dla piwowara! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Americam Belgian Ale - Filip Maz +Mihau JakuszewskiGolden Ale - Michał StefaniakCDA - Filip MazZostawiłem: Golden AleNiestylowy witAPA Equinox Galaxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zabrałem: Imperial Red Ale i Wędzone Pszeniczny - Filip Maz Zostawiłem: CITRA IPA, Lemon APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Golden Ale - Michał Stefaniak Miałem na bieżąco robić opis, ale jakoś zabrałem się za różne takie i nie wyszło, więc będzie z pamięci... Piwo jasno-złote, mocno opalizujące, w szkle widoczne drobne farfocle - podejrzewam, że z chmielu z chmielenia na zimno. W aromacie słodkie żółte owoce, trochę jakby brzoskwinia-morela, kilka razy wyczułem ananasa, zapachy raczej kojarzące się z NZ niż z Anglią. W smaku również wyczuwalne te owoce, piwo dość lekkie, goryczkawyraźnie zaznaczona, nie za mocna, nie za lekka. Piwo dobre, jedynie co do wyglądu można mieć zastrzeżenia - mogłoby być klarowniejsze. Piwo na pewno lepsze od mojego GA, w którym duża ilość EKG na zimno dała nikły efekt, a między innymi w tym dodatku upatruję się niezbyt miłym, lekko wysuszającym posmaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 ZZZabioreCiButy - Rauchweizen Piana obfita, drobnopęcherzykowa, utrzymująca się przez długi czas. Piwo opalizujące, metność niższa od typowej dla weizena. Aromat zdominowany przez konkretną wędzonkę o charakterze zdecydowanie mocniejszym niż w niedawnie degustowanym przeze mnie rauchweizenie Buldoga. Tutaj nie miałem skojarzeń z grodziskim, szynka uderza po nosie, zresztą w bardzo przyjemny sposób Potężny aromat wędzonki mógł sugerować, że będzie to piwo degustacyjne, dość ciężkie w odbiorze. Nic takiego się nie dzieje. W smaku wędzonka dalej dominuje ale ma zdecydowanie bardziej delikatny charakter co w połączeniu z lekką pszeniczną kwaskowością sprawia, że piwo jest wręcz obłędnie rześkie, orzeźwiające i pijalne. Na drugim planie przewija się banan. Świetne, sesyjne piwo. Mam nadzieję, że zostanie docenione przez jurorów w Cieszynie Imperial Red Ale Jeszcze przed wypiciem piwa a po głębszym zastanowieniu się czym jest styl Imperial Red Ale, doszedłem do wniosku, że jestem chyba ostatnią osobą, która może oceniać piwo w tym stylu. Opis nie pozostawiał złudzeń , to nie jest karmelowa IPA, Bitter, czy każdy inny atak karmelu, który tłumi aromat chmielowy i zabiera przyjemność z picia piwa. Termin Imperial Red Ale oznacza istny karmelogeddon. Trudno, skoro zabrałem butelkę, trzeba było stawić czoła karmelokalipsie. Po otwarciu butelki wystąpił lekki gushing niewidomego pochodzenia. Po przelaniu piana bardzo trwała, kolor ładny czerwony. W aromacie karmel, w tle słodkie owoce. Piwo bardzo słodkie, pełne pełne i pełne. Średnia goryczka o ziołowym charakterze. Życzę zwycięstwa w kategorii i tylko w kategorii Na GC zdecydowanie Rauchweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 ZZZabioreCiButy - CDA Piwo lekko przegazowane, przy otwarciu powoli i systematycznie się podnosi. Na szczęście akurat mieliłem słody, więc mogłem sobie robić przerwy Ładna beżowa piana, trwała, pozostawia koronkę, po jakimś czasie pojawiają się większe pęcherze i piana się rwie. Z butelki odrobina cytryny na starcie, później słodkie owoce i dalej lekko palony aromat. Przyjemnie. Ze szkła odrobinę słabszy aromat, generalnie dość delikatny, lekka słodycz i odrobinę palony aromat - coś trochę w klimacie kopyrowego prażonego słonecznika. W smaku trochę słodkich owoców, generalnie jestem prawie pewien, że jest tu amarillo albo/i mosaic, lekko palony posmak. Ogólnie przyjemnie. Goryczka chmielowa w charakterze, jest lekki akcent palonego słodu, ale charakter goryczce nadaje chmiel. Wysycenie za duże, bez odgazowania ciężko się pije. Piwo całkiem przyjemne, dla mnie brakuje goryczki, aromat też mógłby być mocniejszy, ale piwo leżało w depozycie już trochę więc i tak jest nieźle. Uniknięto wady wielu domowych (m.in moich) i nie tylko CDA - wyraźnej palonej goryczki. Piwo nazwałbym niezłym entry level black IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Cza rozruszać depozyt bo się coś nic nie dzieje Zabrałem: Swojego milda - chyba trafiła się infekcjaZygmuś - American Amber AleP. Dowlasz - Seassion IPA i Lemon IPAZostawiłem:Lakto kwas z truskawką - polecam otwiera nad zlewem, mimo iż piwo otwarte dziś nie było przegazowane, ale jak się robi eksperymenty z kefirem to kto wie co wyjdzie Emotikon winkRye Stout/PorterWitWeizen Rauch Bock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Lakto kwas z truskawką - polecam otwiera nad zlewem, mimo iż piwo otwarte dziś nie było przegazowane, ale jak się robi eksperymenty z kefirem to kto wie co wyjdzie Emotikon wink Polecam, genialne piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 P. Dowlasz Lemon IPA, piwo piłem trochę za zimne, ale warunki jakie ostatnio mieliśmy... każdy wie. Aromat niezbyt intensywny, ale wyraźnie zaznaczona cytryna i w tle chyba słodkie owoce. Jak na ten ekstrakt to chyba trochę za wysokie odfermentowanie, chociaż w taki upał to nie przeszkadzało. Ogólnie piło się miło, na minus jednak jest niezbyt przyjemna goryczka - być może od skórki cytrynowej lub trawy. Session IPA Ogólnie przyjemne, dobre piwo na upały, ma do zaoferowania to czego można się spodziewać po nazwie - delikatna goryczka, lekkie posmaki cytrusowe połączone z lekkimi słodkimi owocami. Polecam, genialne piwo! Dziękuję, cieszę się że smakowało, jak na pierwsze piwo kwaśne robione na czuja jestem z niego zadowolony. W najbliższym czasie do depozytu poleci kolejny eksperyment - piwo z "samodzielnie" wyłapanymi drożdżami - o ile nie dostało infekcji podczas rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Browar Zygmuś - AAA Piwo umiarkowanie klarowne, z pływającymi białymi kłaczkami. Kolor brunatny. Jeśli chodzi o pianę... to byłem spragniony po rowerze, więc nie zdążyłem ocenić, mogę powiedzieć tylko że kolor był beżowy i do końca pozostała lekka obrączka z piany. W aromacie z butelki dominacja chmielu Cascade, z może lekkim wpływem Waimei, natomiast po rozlaniu do szkła głównie karmel ciemy, lekko orzechowe. W smaku karmel pomieszany z ameryką. Goryczka odpowiednia, w charakterze trochę z ciemnego karmelu. Piło się miło, chociaż w szkle brakowało aromatu ameryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Zygmański Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 No właśnie.... ja też uważam, że ciut za mało amerykanów wyszło na koniec. Jednak muszę przyznać, że samego Cascade'a poszło mało na aromat, a większość na chmielenie brzeczki przedniej. Waimea była już tylko na zimno dorzucona. Piwo do poprawienia na początku października Dzięki za recenzję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Jakiś czas temu zabrałem z depozytu Pszenica - Kordas na priv napisałem do Kordasa Edytowane 15 Lipca 2015 przez leon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 To widzę, że mam farta, bo już chyba 2 lub 3 raz odstawiam do depozytu jedyną butelkę z warki, która była trafiona - ma się to wyczucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Za dużo mikrobów chyba na cele eksperymentalne chodujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się