zgoda Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Wyeast 1581-PC Belgian Stout Beer Styles: Belgian Pale Ale, Belgian Specialty Ale, Belgian Dubbel, Triple and Quad, Belgian Strong Golden and Dark Ales, Belgian Blonde Ale, Saison Profile: A very versatile ale strain from Belgium. Excellent for Belgian stout and Belgian Specialty ales. Ferments to dryness and produces moderate levels of esters without significant phenolic or spicy characteristics. Alc. Tolerance 12% ABV Flocculation Medium Attenuation 70-85% Temp. Range 65-75°F (18-24°C) Uniwersalny szczep z Belgii. Doskonały do belgijskich stoutów i piw specjalnych. Daje piwa wytrawne, średnio estrowe. Produkcja fenoli jest niska. Tolerancja na alkohol: 12% Osiadanie: średnie Odfermentowanie: 70-85% Zakres temperatur: 18-24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Skadinąd wiem, że drożdże te pochodzą z Brasserie Ellezelloise. Profil aromatyczny mało belgijski, bardziej brytyjski, jednak odfermentowanie zgodne z deklaracją, typowo belgijskie. Dobrze osiadają (jak na belgijskie drożdże), szybko się klarują. Fermentacja przebiega stabilnie, nie mają skłonności do wędrówek. Podwyższona produkcja diacetylu, który jednak w piwach refermentowanych zanika po ok. 2-3 tygodniach trzymania w cieple. Miłośnicy wyrazistych piw o mocnym belgijskim charakterze będą zawiedzeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się