Skocz do zawartości

Wyeast 1581-PC Belgian Stout


Rekomendowane odpowiedzi

Wyeast 1581-PC Belgian Stout

 

Beer Styles: Belgian Pale Ale, Belgian Specialty Ale, Belgian Dubbel, Triple and Quad, Belgian Strong Golden and Dark Ales, Belgian Blonde Ale, Saison

Profile: A very versatile ale strain from Belgium. Excellent for Belgian stout and Belgian Specialty ales. Ferments to dryness and produces moderate levels of esters without significant phenolic or spicy characteristics.

 

Alc. Tolerance 12% ABV

Flocculation Medium

Attenuation 70-85%

Temp. Range 65-75°F (18-24°C)

 

Uniwersalny szczep z Belgii. Doskonały do belgijskich stoutów i piw specjalnych. Daje piwa wytrawne, średnio estrowe. Produkcja fenoli jest niska.

 

Tolerancja na alkohol: 12%

Osiadanie: średnie

Odfermentowanie: 70-85%

Zakres temperatur: 18-24°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skadinąd wiem, że drożdże te pochodzą z Brasserie Ellezelloise.

 

Profil aromatyczny mało belgijski, bardziej brytyjski, jednak odfermentowanie zgodne z deklaracją, typowo belgijskie. Dobrze osiadają (jak na belgijskie drożdże), szybko się klarują. Fermentacja przebiega stabilnie, nie mają skłonności do wędrówek. Podwyższona produkcja diacetylu, który jednak w piwach refermentowanych zanika po ok. 2-3 tygodniach trzymania w cieple.

 

Miłośnicy wyrazistych piw o mocnym belgijskim charakterze będą zawiedzeni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.