Rezor Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Witam. Podczas ostatniego warzenia trochę wykombinowałem i wziąłem się za warzenie Witbiera. Niestety z mojego roztargnienia od samego prawie początku miałem schody Najpierw okazało się, że nie mam jodyny(Małżonka uprzątneła mój kontrolowany chaos ) i nie zrobiłem testu na obecność skrobi. Potem zauważyłem, że zamówiłem nie te drożdże i pod ręką były tylko safale s-04. Następnie zapomniałem przefiltrować piwo przed burzliwą fermentacją i fermentowało razem z "odpadkami" białkowymi i podobnymi... No ale byłem dobrej myśli i stwierdziłem, że skoro zapach nie jest taki zły to będzie ok. Jednak po rozlaniu do butelek i degustacji po tygodniu byłem niemiło zaskoczony. Ciężko go określić ale po wzięciu łyka czuć okropny posmak. Coś jakby "piaszczysty", "kurzowy", kojarzy mi się z łagodniejszym odpowiednikiem "skarpetowatego" posmaku taniego wina. Myślałem, że z czasem może zejdzie ale dalej to samo. Zastanawia mnie jaka jest tego przyczyna i czy mam jeszcze jakieś szansę na pozbycie się tego Edytowane 22 Września 2013 przez Rezor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A jak długo to piwo stoi w butelkach i w jakiej temperaturze piwo fermentowało i w jakiej stoi teraz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezor Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) A jak długo to piwo stoi w butelkach i w jakiej temperaturze piwo fermentowało i w jakiej stoi teraz ? fermentacja ok 21~23°C burzliwa i koło 10~13 cicha. Teraz stoi w temp ok 22°C od 3 tygodni. Degustowałem niedawno kolejne i jedyna różnica to "zagłuszanie posmaku" podczas samego picia przez CO2, a tak po opuszczeniu kufla dalej twarz wykrzywia Edytowane 22 Września 2013 przez Rezor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 I ile ma to piwo od rozlania w butelkach ? Fermentowane w tej temperaturze może dać dziwne aromat czy smak ( alkohol czy estry ) , taki "skarpeciany" zapach jak to nazywasz ( ja nazywam kapciem ) moim zdaniem często występuje w świeżym piwie , nie wiem jak to się fachowo nazywa , ale po 3 , 4 tygodniach zaczyna znikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezor Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) I ile ma to piwo od rozlania w butelkach ? Fermentowane w tej temperaturze może dać dziwne aromat czy smak ( alkohol czy estry ) , taki "skarpeciany" zapach jak to nazywasz ( ja nazywam kapciem ) moim zdaniem często występuje w świeżym piwie , nie wiem jak to się fachowo nazywa , ale po 3 , 4 tygodniach zaczyna znikać. Od startu burzliwej mija już 5ty tydzień. Zastanawia mnie czy to rzeczywiście wynik fermentacji... To już moja 6ta warka i takich cudów nie miałem. Drożdży raczej nie podejrzewam bo są raczej neutrale smakowo. Dziwna wydawała się "skorupka"* na powierzchni jaką utworzyło białko z drożdzami ale nie pachniało niepokojąco. Chyba, że kolendra tak dziwnie wpłynęła na smak gotowego piwa EDIT: * skorupka kojarzy się raczej z czymś suchym, a to raczej wyglądało jak wielki pływający tafel żółto szarego gluta Edytowane 22 Września 2013 przez Rezor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 No to jak 5 tydzień to może być jeszcze za wcześnie na to piwo. Poza tym , w tej temperaturze S04 raczej drożdżami neutralnymi nie są. Skorupka to prawdopodobnie drożdże i pewnie z chmielinami których nie oddzieliłeś. A kolendra , jeśli jest jej za dużo to może też dziwnie smakować. Myślę że to po prostu kumulacja kilku czynników. Nie pozostaje nic innego jak czekać , powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A ta "skorupka" utrzymywała się do końca fermentacji i była obecna podczas butelkowania / przelewania na cichą? Czy tylko chodzi o pianę jaką wytworzyły drożdże podczas burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Jak przez 3 tygodnie nie zniknęło, to już lepiej nie będzie. Jak smakuje to pij, jak nie smakuje to wylej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się