Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Czesc.. Zapytanie mam takie. Chcę sobie zatrzeć piwo mam już wszystko w tym celu poza wielkim garnkiem do chmielenia . I tu zapytanie czy jest możliwość podzielić warzenie na 2 razy?.. Mam na myśli żeby podzielić wszystkie słody chmiele itd na 2 czesci po wszystkim zlać pierwszą brzeczkę do fermentatora i uwarzyć pozostałą część następnie ją łącząc i dopiero zadać drożdże?. Wydaje się to może rzeźbieniem w G... nie ale w najliższych dniach nie bede mógł sobie pozwolić na wydatek związany z zakupem większego garnka a najchetniej już bym to wstawił bo zalega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Zrobić tak można, choć jak sam zauważyłeś będzie z tym sporo zabawy. Może po prostu zacznij od mniejszych warek na początek, tak po 10 litrów? No i uzupełnij profil, bo może w okolicy jest ktoś, kto by Ci pożyczył gar;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 To już chyba prościej zaizolować wiaderko: http://www.wiki.piwo.org/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny zacierać w nim całość, a po filtracji i wysładzaniu chmielić brzeczkę na dwa razy. Zawsze to mniej roboty, czas warzenia wydłuży tylko o godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Zacieranie mam wdg przepisu z przerwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 To dolewaj wrzątku, albo zmień przepis. Jakie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Hefeweizen Pszeniczne. z BA Instrukcja zacierania TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 W wiaderku możesz zrobić to mniej więcej tak: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__180#entry209916 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) pytanie 1 . W jaki sposób chmieliłes?. też dodając wrzątku?- temperatura sie trzymała? ( niby ma sie gotowac pow godzine) . pytanie 2. Chłodziłes rurką czy w jakiś inny sposob?. Edytowane 24 Września 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Nie no, chmieliłem w garnku gotując brzeczkę, po filtracji i wysładzaniu. W lodówce tylko zacierałem. Chłodziłem chłodnicą zanurzeniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) no i w tym mam ból własnie bo problem nie jest tyle z zacieraniem przy 15 litrach ( mam garnek .. no prawie 15 litrowy co z chmieleniem juz przy pi razy oko 23 litrach Chyba sie zle dogadalismy No i mi sie własnie urodziło pytanie... Czy mogę chmielić dzieląc wysłodzoną brzeczkę na poł w 2 garnkach jednoczesnie??.. Edytowane 24 Września 2013 przez Angelus1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Możesz. Zmyliłeś mnie tym, że pisałeś o dzieleniu słodów na dwie części. Wystarczy, że chmiel podzielisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelus1984 Opublikowano 24 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Niby prosta sprawa i jeszcze prostsze rozwiązanie a jednak człowiek czasami głupieje i nie pomyśli. Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się