Skocz do zawartości

Lagerowanie a gaz w piwie


Rekomendowane odpowiedzi

Trapi mnie pewne zagadnienie. Obecnie produkuję Kolsha, którego na cichej zamierzam lagerować. Chciałbym jednak mieć piwo nagazowane. Czy zostawienie później zabutelkowanego do odstania w pokojowej na tydzień będzie dobrym pomysłem? Zapewniło by mi to odpowiednie nagazowanie.

Nie chce mi się zarzucać do butelek ponownie gęstwy i czekać aż się nagazuje w niskiej temperaturze, w której lagerowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weź tylko poprawkę, że CO2 w lagerowanym piwie jest dość dobrze rozpuszczony może go tam być całkiem sporo, więc uwzględnij to w porcji surowca do refermentacji.

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.