ponury fermentaThor Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Trapi mnie pewne zagadnienie. Obecnie produkuję Kolsha, którego na cichej zamierzam lagerować. Chciałbym jednak mieć piwo nagazowane. Czy zostawienie później zabutelkowanego do odstania w pokojowej na tydzień będzie dobrym pomysłem? Zapewniło by mi to odpowiednie nagazowanie. Nie chce mi się zarzucać do butelek ponownie gęstwy i czekać aż się nagazuje w niskiej temperaturze, w której lagerowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 dobry, zawsze tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 dobry, zawsze tak robię. dzięki, tak też postąpię. Jak rozumiem przenoszenie z zimnego na tydzień w ciepłe raczej nie zaszkodzi. Zazwyczaj starałem się tego unikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Weź tylko poprawkę, że CO2 w lagerowanym piwie jest dość dobrze rozpuszczony może go tam być całkiem sporo, więc uwzględnij to w porcji surowca do refermentacji. Edytowane 26 Września 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się