niszar Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Witam wszystkich! Za mną już pierwsza warka, piwo wyszło nawet dobre jak na pierwszy raz, mimo problemów przy zacieraniu Teraz planuje drugą warkę AIPA Zasyp: Słód pale ale 5,5 kg Słód Cara Gold 0,5 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Chmiele: Warrior 25g Amarillo 50g Cascade 50g Mosaic 50g Citra 50g Simcoe 20g I teraz pytanie czy ktoś mógłby podać propozycję chmielenia tego piwa? Poprzednio chmieliłem na oko ale miałem tylko 2 chmiele więc nie było tylu kombinacji Dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 jaki poziom goryczki cię interesuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 na goryczkę użyj goryczkowy warrior oraz możesz trochę citry ,mosaica badz amarillo bo to są uniwersalne chmiele, szkoda ze nie masz więcej goryczkowego bo wszystkie oprócz warriora znam i dają bardzo ciekawe aromaty w gotowym piwie. na goryczkę wrzuć w 60 minucie ,na smak i aromaty możesz chmielić resztą chmieli co masz w przedziale 40-0 minuty (wyłączenie palnika) w zależności od preferencji, poeksperymentuj a nabierzesz doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszar Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 myślę że około 60 IBU wiem tylko że nie mogę przesadzić z goryczką bo współlokatorzy nie przepadają za mocną goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszar Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Zapomniałem tylko dodać że z tej puli chmieli cześć chcę wykorzystać do chmielenia na zimno. A czy lepiej będzie jak wszystkich po trochu dodam podczas gotowania czy np całość Warrior Cascade i Citra, a resztę podczas chmielenia na zimno? Edytowane 27 Września 2013 przez niszar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 245g to sporo jak na takie AIPA, zwłaszcza przy tak intensywnych chmielach. 50g bym zostawił na kolejne warki. Osobiście zostawiłbym sobie Amarillo. Na goryczkę (60 miunt) wrzuciłbym 25g Warrior + 10g Citra. Citra jest na tyle intensywna że jak dasz 10g mniej na aromat to i tak będzie ok, poza tym lubię goryczkę jaką daje. Co do tego jak chmielić na aromat to nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. 70g bym zostawił na zimno. Na przykład 20g Mosaic, 20g Cascade, 30g Citra. Pozostałe 90g zacząć powoli wrzucać 15 min przed końcem, ostatnie porcje już po wyłączeniu palnika. Które wrzucać kiedy to trochę jak decydowanie o kolejności warstw w torcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się