Maser Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Witam! Właśnie poczyniłem pierwsze kroki ku zostaniu piwowarem domowym. Na początek poleciał Brew-kit Muntons 1.8kg IPA. Do niego dodałem ekstrakt słodowy jasny 1kg. Całość dopełniłem zimną wodą do objętości 20l. W temp. około 22°C dodałem suche drożdże bez uprzedniej rehydratacjii. Areometr wskazał około 12.5°BLG. Całość planuje zostawić w jednym fermentorze czyli bez cichej. Później planuje rozrobić wodę z cukrem w innym fermentorze i do niego wlać resztę. No i zabutelkować. Jakieś propozycje, uwagi mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Pytanko..a miales ta wodę przegotowana czy mineralna zalałeś ? Ja bym trochę się bał o jakiegoś bakcyla. No i ten drugi ekstrakt był chmielony czy lubisz słabszą goryczkę ? Drożdże wolniej ruszą, nie nawodnione, o ile nic nie weszło złego, tzn dezynfekowałeś fermentor chociazby wrzątkiem to coś z tego powinno być. Nie robiłem z puchy, zacierałem pierwszą warkę. Ale może niech ekspert jakiś doradzi. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 @Maser generalnie wszystko wygląda Ok Szkoda że nie napowietrzyłeś brzeczki przed zadaniem drożdży - ale powinno ładnie fermencić już za kilka godzin Teraz zostaw fermentor i pokrywę w spokoju na dwa tygodnie, a w międzyczasie kompletuj sprzęt i surowce na następne warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jakieś propozycje, uwagi mile widziane Rehydratacja (uwodnienie) suchych drożdży mile widziana, zwiększy to ich żywotność. Bezpośrednio po dodaniu drożdży lub przed ich dodaniem należy napowietrzyć brzeczkę, dostarczony w ten sposób tlen jest niezbędny do namnożenia drożdży. Najprostszy sposób napowietrzania, kołysanie fermentorem, np na gumowej piłce przez około 5 minut. Pilnuj temperatury fermentacji i najważniejsze piwo lubi spokój, więc uzbroić się w cierpliwość i bez potrzeby nie grzebać w fermentorze, a na pewno wyjdzie dobre piwo zwłaszcza, że pierwsze. Co do przelewania na cichą to jak zapewne wiesz są dwie szkoły, ja zawsze przelewam, ale nie jest to konieczne. To że nie przelejesz fizycznie zielonego piwa do drugiego fermetora nie znaczy, że nie będzie cichej fermentacji, będzie tylko w tym samym fermentorze. Na koniec jeśli to ma być IPA to dobrze byłoby wrzucić trochę chmielu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszat Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ja sam do pierwszych dwóch warek dolewałem wodę źródlaną z biedronki w tych baniakach 5l i piwo wyszło bez zarzutu więc myślę że niema się czym martwić tylko że polecam nie używać zaczętej wody tylko zawsze używać nowej . Co do drożdży następnym razem rehydratyzowałbym je, ponieważ po bezpośrednim wsypaniu do brzeczki spora ich część zginie ale bez obaw spokojnie powinny ruszyć i zacząć działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Wszystko starałem się zaatakować roztworem OXI Drugi ekstrakt był niechmielony. Co do goryczki. Na instrukcji napisane było żeby robić 23l dlatego zrobiłem 20 coby było intensywniejsze. Mimo wszystko polecacie dodać chmielu? Jeśli nie przelewam na cichą, to wystarczy unieść wieko i go tam wsypać czy trzeba wymieszać? Dzięki za odpowiedzi! Edytowane 27 Września 2013 przez Maser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Skoro zrobiłeś jak w instrukcji to nie ma sie co martwić o goryczkę, myślałem że ten drugi ekstrakt dodałeś "tak od siebie" żeby lepszy ekstrakt mieć. To że dałeś mniej wody to moim zdaniem bardzo dobrze, kuzyn popełnił stouta z puchy i dał wg instrukcji 23l, smakowało jak rozwodnione troszkę. Co do chmielu na cichej to: jeżeli masz granulat to rozsyp po wierzchu, utonie, jak szyszki to utop ciut wiecej w siateczce muślinowej z np kieliszkiem. Co ma oddac to odda a piwo i tak z mieszasz przy butelkowaniu z jakimś cukrem, choć moim zdaniem aromat i tak się rozejdzie. Tak jak koledzy radzą nie kombinuj za dużo przy wiaderku. Sam po sobie wiem że to trudne , pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Tydzień minął. Na ściankach fermentora widać skraplającą się ciecz, rurka fermentacyjna stoi nieruchomo. Widać pianę na ściankach powyżej tafli piwa. Zostawić dla bezpieczeństwa do piątku i dopiero wtedy przelewać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Tydzień minął. Na ściankach fermentora widać skraplającą się ciecz, rurka fermentacyjna stoi nieruchomo. Widać pianę na ściankach powyżej tafli piwa. Zostawić dla bezpieczeństwa do piątku i dopiero wtedy przelewać do butelek? Zmierz Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 5-6 blg także miałbym z czym na wojne iść. Potrzymam jeszcze tydzień to dobrze, że jest gazowane? albo raczej musujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 gazowanie otrzymasz przy refermentacji dodając cukier (glukozę) przed rozlewem, jak jeszcze ci teraz gazuje to jeszcze drożdże pracują. Zostaw spokojne jeszcze tydzień aby blg spadło do 4 blg. Ja osobiście przelałbym na 7-14 dni na cichą bo umarłe drożdże w piwie mogą dać różne posmaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Zostaw spokojne jeszcze tydzień aby blg spadło do 4 blg. Dlaczego nie do 3, albo 2? Wyznacznikiem nie jest do ilu blg ma odfermentować, tylko na ilu blg się zatrzyma. Ja osobiście przelałbym na 7-14 dni na cichą bo umarłe drożdże w piwie mogą dać różne posmaki Aby w piwie pojawiły się nuty autolizy drożdży trzeba troszkę poczekać, więc spokojnie. Z przelewaniem na cichą są dwie szkoły, można i nie trzeba. W przypadku cichej chodzi głownie o klarowanie piwa, jeśli to brewkit to nie ma takiej konieczności. Dodatkowo każdy dodatkowy manewr przeprowadzany na otwartym fermentorze niesie ze sobą ryzyko infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Blg spadło do 3,5-4. Mimo to nadal jest lekko gazowane. Butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Blg spadło do 3,5-4. Mimo to nadal jest lekko gazowane. Butelkować? Pomiar jednokrotny czy robiłeś pomiar w przeciągu 2-3 dni ? Jak jednokrotny to poczekaj 1-2 dni i ponów pomiar - jak będzie taki sam (lub prawie taki sam) to można myśleć o butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się