nysander Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Witam, pytanie może niepospolite ale interesuje mnie na ile najwięcej części dzielicie zasyp do zacierania i chmiel do chmielenia z tego co widziałem to zasyp do zacierania jest maks na 3 czesci - kleikowanie, zasyp głowny, zasyp słodów palonych - ale moze ktoś z was jeszcze ma jakiś etap pośredni dodatkowy? chmielenie z tego co w krótkiej mojej karierze widziałem w recepturach to 1-4 etapów chmielenia najczęściej 2-3 - więc pytanie jak wyżej. z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Pamiętam Twoje początki kilka miesięcy temu i takie podstawy powinieneś mieć już chyba dawno przeczytane. Tak na szybko w wiki znalazłem o chmieleniu, co do pierwszego pytania to też pewnie wiki, a tak na szybko to kleikowanie ma na celu udostępnienie skrobi enzymom, słody palone natomiast poleca się wrzucać po NPJ aby nie zaburzały odczytu, ale w stoucie to raczej nie przejdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 ja wiem po co i dlaczego co się robi, chodzi mi o przykłady ilościowe zrobiłem już parę warek i wyjaśnień procesu nie potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 W weizenach przerwę ferulikową często przeprowadza się tylko na słodzie pszenicznym, a pozostałe słody dodaje się podczas przerwy scukrzającej. Dosypywanie słodu w innych momentach zacierania niż ten i te które wymieniłeś nie ma sensu, chyba że enzymy nie mogą poradzić sobie ze skrobią, wówczas dosypujemy trochę słodu podstawowego w celu dostarczenia "posiłków". Z chmieleniem sytuacja wygląda trochę inaczej, są browary, które do niektórych piw (AIPA) dodają chmiel w sposób ciągły. W warunkach domowych nikomu chyba nie chce się stać nad garem przez godzinę z talerzykiem, nie słyszałem też, żeby ktoś sam skonstruował do tego maszynę ale widziałem receptury, w których chmiel był dodawany co 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 właśnie o taką odpowiedź mi chodziło dzięki serdeczne olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi