Skocz do zawartości

Browaru Wtorek życia koleje...


Rekomendowane odpowiedzi

Warka No. 7

Am a Soldża (AIPA)

 

amasoldza

 

Warzenie: 23.02.2014

 

Tym razem bez żadnych ekscesów. Wszystko poszło tak jak zaplanowałem. No, może oprócz małej wpadki z przydługawym zacieranie. Niemniej drożdże ładnie ruszyły.

 

Zasyp

4 kg - Pale Ale

0,2 kg - Karmelowy 30

 

Zacieranie

15 litrów wody

- 53°C - in

-52°C - 5'

-62°C - 30'

-72°C - 50' (trochę się zagapiłem)

-78°C - out

 

Gotowanie (60')

- 20 g Falconer's Flight (10,8% ak) 60'

- 20 g Falconer's Flight (10,8% ak) 30'

- 25 g Falconer's Flight (10,8% ak) 15'

- 35 g Falconer's Flight (10,8% ak) 5'

- mech irlandzki

 

Fermentacja

23 litry 12°Blg zadane drożdżami US-05

burzliwa 10 dni

cicha 10 dni

refermentacja przy użyciu 150 g cukru

 

Resztki

Po burzliwej odlane 5 litrów na jabłkowe piwo z resztek (9 litrów)

Jappuko

Edytowane przez ktoZjarany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjał No. 1

Szkorbut (Porterówka)

 

szkorbut1

 

Data: 27.02.2014

 

Pierwsza próba mocniejszego trunku. Na razie wg prostego przepisu, żeby zobaczyć w ogóle czy taki napitek w ogóle mi odpowiada. Ilość też tylko pokazowa - 0,7 litra.

 

Przepis

0,5 l - Żywiec Porter

0,2 l - spirytus

cukier wanilinowy

cukier

 

Ilość: 0,7 l

 

 

(...)Kiełbie we łbie po nim. Nieźle daje w palnik. Smakowo bardzo dobre. Jak na tak prosty przepis to jestem zachwycony, jednak trzeba uważać, bo upadla szybciej niż inne mocne trunki. Może następnym razem dodam trochę rumu? Zobaczymy... Na pewno porterówka będzie się u mnie szybciej pojawiać.

Edytowane przez ktoZjarany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka No. 8

Jappuko (z resztek)

 

jappuko

 

Start burzliwej: 06.03.2014

 

Kolejne podbicie litrażu ;) To chyba będzie moja częsta praktyka. Po po co mieć ~20 litrów piwa jak można mieć ~25 ;)

 

Baza

Warka No. 7

Am a Soldża

 

Wzbudzenie

5 litrów brzeczki z osadem wzbudzone

4 l soku jabłkowego Hortexa

= 9 litrów brzeczki

Edytowane przez ktoZjarany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na opisanie kilku wrażeń ;)

Czerwone - dobre, solidne. Klarowność bardzo dobra. Trochę ponarzekać mogę jedynie na nasycenie CO2 - za małe. Piana jest nikła i szybko znika. Czuć dużo chmielu. Ogólnie jestem zadowolony.

 

Aroniowe - ech, pudło. Pomysł wielce chybiony. Do wylania. Nie dobre. Może jakbym próbował je zrobić z 50 razy to może trafiłbym na recepturę, która byłaby znośna, ale tak mi się bawić nie chce. Także podsumowując, aronia z piwem to nie jest zbyt dobre połączenie.

 

No i szkorbut. Kiełbie we łbie po nim. Nieźle daje w palnik. Smakowo bardzo dobre. Jak na tak prosty przepis to jestem zachwycony, jednak trzeba uważać, bo upadla szybciej niż inne mocne trunki. Może następnym razem dodam trochę rumu? Zobaczymy... Na pewno porterówka będzie się u mnie szybciej pojawiać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Warka No. X ~23 

Miodowe

(bo przestałem liczyć jakiś czas temu i nie pisałem tutaj)

 

Warzenie: 28.09.2020

 

Zasyp

2 kg Pale Ale

1 kg Red Ale

0,5  Prażona Pszenica

w worek

(więcej niż 3,5 kg do worka bym nie dawał, bo się robi duży i ciężko z wodą wymieszać zawartość)

 

Zacieranie

14 litrów wody

- 72 stopnie przez 60'

- 80 stopni  przez 15'

 

Chmielenie

20g chmielu Magnat 11% przez 60'

50g chmielu Wai ITI 1,6% na zimno

 

Dodatki

1 kg miód

 

Fermentacja

22 litry, 11 - 12 Blg  (nie wiem czy miód się dobrze wymieszał)

Drożdże Mangrove Jack's Belgian Abbey M47

Burzliwa: 3 dni

Cicha: 7 dni

 

Butelkowanie

Końcowe 2 Blg

Refermentacja 150 g cukru, 300g erytrolu

 

 

Edytowane przez ktoZjarany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka No. 24 

Ciemne dębowe

 

Worek + pucha

Warzenie: 03.05.2021

 

Zasyp

1 kg Pilzneński

1 kg Whiskey

0.5 kg  Czekoladowy ciemny

2.4 kg Ciemny płynny ekstrakt

 

Zacieranie

15 litrów wody

- 54 stopnie przez 20'

- 64 stopni  przez 40'

- 70 stopni przez 20'

 

Chmielenie

30g chmielu Magnat 11% przez 40'

25g chmielu Lomik 4,6% przez 15'

 

Dodatki

40g palone płatki dębowe (dodane na cichą)

 

Fermentacja

22 litry, 15 Blg

Drożdże LalBrew Nottingham

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 4 dni

 

Butelkowanie

Końcowe 4 Blg

Refermentacja 150 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.