ktoZjarany Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Warka No. 7 Am a Soldża (AIPA) Warzenie: 23.02.2014 Tym razem bez żadnych ekscesów. Wszystko poszło tak jak zaplanowałem. No, może oprócz małej wpadki z przydługawym zacieranie. Niemniej drożdże ładnie ruszyły. Zasyp 4 kg - Pale Ale 0,2 kg - Karmelowy 30 Zacieranie 15 litrów wody - 53°C - in -52°C - 5' -62°C - 30' -72°C - 50' (trochę się zagapiłem) -78°C - out Gotowanie (60') - 20 g Falconer's Flight (10,8% ak) 60' - 20 g Falconer's Flight (10,8% ak) 30' - 25 g Falconer's Flight (10,8% ak) 15' - 35 g Falconer's Flight (10,8% ak) 5' - mech irlandzki Fermentacja 23 litry 12°Blg zadane drożdżami US-05 burzliwa 10 dni cicha 10 dni refermentacja przy użyciu 150 g cukru Resztki Po burzliwej odlane 5 litrów na jabłkowe piwo z resztek (9 litrów) Jappuko Edytowane 15 Marca 2014 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Specjał No. 1 Szkorbut (Porterówka) Data: 27.02.2014 Pierwsza próba mocniejszego trunku. Na razie wg prostego przepisu, żeby zobaczyć w ogóle czy taki napitek w ogóle mi odpowiada. Ilość też tylko pokazowa - 0,7 litra. Przepis 0,5 l - Żywiec Porter 0,2 l - spirytus cukier wanilinowy cukier Ilość: 0,7 l (...)Kiełbie we łbie po nim. Nieźle daje w palnik. Smakowo bardzo dobre. Jak na tak prosty przepis to jestem zachwycony, jednak trzeba uważać, bo upadla szybciej niż inne mocne trunki. Może następnym razem dodam trochę rumu? Zobaczymy... Na pewno porterówka będzie się u mnie szybciej pojawiać. Edytowane 8 Marca 2014 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Warka No. 8 Jappuko (z resztek) Start burzliwej: 06.03.2014 Kolejne podbicie litrażu To chyba będzie moja częsta praktyka. Po po co mieć ~20 litrów piwa jak można mieć ~25 Baza Warka No. 7 Am a Soldża Wzbudzenie 5 litrów brzeczki z osadem wzbudzone 4 l soku jabłkowego Hortexa = 9 litrów brzeczki Edytowane 30 Września 2020 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Czas na opisanie kilku wrażeń Czerwone - dobre, solidne. Klarowność bardzo dobra. Trochę ponarzekać mogę jedynie na nasycenie CO2 - za małe. Piana jest nikła i szybko znika. Czuć dużo chmielu. Ogólnie jestem zadowolony. Aroniowe - ech, pudło. Pomysł wielce chybiony. Do wylania. Nie dobre. Może jakbym próbował je zrobić z 50 razy to może trafiłbym na recepturę, która byłaby znośna, ale tak mi się bawić nie chce. Także podsumowując, aronia z piwem to nie jest zbyt dobre połączenie. No i szkorbut. Kiełbie we łbie po nim. Nieźle daje w palnik. Smakowo bardzo dobre. Jak na tak prosty przepis to jestem zachwycony, jednak trzeba uważać, bo upadla szybciej niż inne mocne trunki. Może następnym razem dodam trochę rumu? Zobaczymy... Na pewno porterówka będzie się u mnie szybciej pojawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 30 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Warka No. X ~23 Miodowe (bo przestałem liczyć jakiś czas temu i nie pisałem tutaj) Warzenie: 28.09.2020 Zasyp 2 kg Pale Ale 1 kg Red Ale 0,5 Prażona Pszenica w worek (więcej niż 3,5 kg do worka bym nie dawał, bo się robi duży i ciężko z wodą wymieszać zawartość) Zacieranie 14 litrów wody - 72 stopnie przez 60' - 80 stopni przez 15' Chmielenie 20g chmielu Magnat 11% przez 60' 50g chmielu Wai ITI 1,6% na zimno Dodatki 1 kg miód Fermentacja 22 litry, 11 - 12 Blg (nie wiem czy miód się dobrze wymieszał) Drożdże Mangrove Jack's Belgian Abbey M47 Burzliwa: 3 dni Cicha: 7 dni Butelkowanie Końcowe 2 Blg Refermentacja 150 g cukru, 300g erytrolu Edytowane 9 Października 2020 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Warka No. 24 Ciemne dębowe Worek + pucha Warzenie: 03.05.2021 Zasyp 1 kg Pilzneński 1 kg Whiskey 0.5 kg Czekoladowy ciemny 2.4 kg Ciemny płynny ekstrakt Zacieranie 15 litrów wody - 54 stopnie przez 20' - 64 stopni przez 40' - 70 stopni przez 20' Chmielenie 30g chmielu Magnat 11% przez 40' 25g chmielu Lomik 4,6% przez 15' Dodatki 40g palone płatki dębowe (dodane na cichą) Fermentacja 22 litry, 15 Blg Drożdże LalBrew Nottingham Burzliwa: 7 dni Cicha: 4 dni Butelkowanie Końcowe 4 Blg Refermentacja 150 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się