santa Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jeśli ma to być Polskie Ale, to ja bym dał Marynkę z tego co masz. Robiłem to piwo dwa tygodnie temu, granulatu dałem ok. 10% mniej. Do tego 50 gr. Saaz na zimno, na 20 litrów. Ciekaw jestem co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Nie wiem co dokładnie chce uzyskać ale bym wolał coś sprawdzonego, chmielic na zimno nie chce, jeszcze za wcześnie na to dla mnie Czy chce polskie ale to nie wiem, chce dobre i łatwe piwo na święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli chcesz coś sprawdzonego, to najlepiej trzymaj się receptury z wiki. Na pewno jest sprawdzona przez wielu tu obecnych . Z tego co masz daj Marynkę, tylko wcześniej przelicz jej ilość za pomocą proporcji. Na koniec uwzględnij fakt, że szyszek daje się ok. 10% więcej od granulatu. Jeśli będziesz chciał się trzymać receptury, to powinieneś dodać chmielu na zimno. Zapewniam Cię, że nie ma w tym nic trudnego, szczególnie w przypadku granulatu - najłatwiej dać go luzem. Uwzględniając fakt, że Magnum z receptury ma 9% AA, Marynka (przynajmniej moja) ma 8,5% AA, to ilość będzie praktycznie taka sama. Uwzględniając 10% różnicy między szyszką a granulatem, wyjdzie ok. 26 gr, więc myślę, że dla uproszczenia możesz się po prostu trzymać ilości z receptury. P.S. Jak ma być dobre na święta, to należałoby się pośpieszyć. No chyba, że mowa o Wielkanocy . Edytowane 10 Grudnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dziś będę warzył więc na święta/nowy rok będę próbował Dzięki za odp. dam marynke tak jak polecasz. Co do chmielenia na zimno to jeszcze zobaczę ale jak już to wolałbym nie dawać luzem bo bym chciał później użyć gestwy a przemywania się boję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dzięki za odp. dam marynke tak jak polecasz. Co do chmielenia na zimno to jeszcze zobaczę ale jak już to wolałbym nie dawać luzem bo bym chciał później użyć gestwy a przemywania się boję. A przelanie na cichą fermentację do innego fermentora nie wchodzi u Ciebie w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wchodzi jak naj bardziej, teraz sobie uświadomiłem że po burzliwej zbieram gestwe i chmiele na zimno w drugim fermentorze. Zmęczony i zaspany dzisiaj jestem i myślenie się wyłącza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się