karol1000 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) Witam, Nigdy jeszcze nie próbowałem sam wymyślić receptury i pora na pierwszą próbę więc proszę o weryfikację: Chciałbym zrobić b. mocno nachmielonego, lekkiego, rześkiego IPA 14°. 25L zasyp: pilzeński - Strzegom 4kg wiedeński - Strzegom 1kg pszeniczny - Strzegom 0,3kg caramunich R typ II 110-130 - 0,2kg zacieranie: maltozowa 30min dekstrynująca 30min mash out chmielenie: Chinook 2012 50g 60min Simcoe 2012 30g 30min Simcoe 2012 10g 15min Cascade 2012 10g 15min Simcoe 2012 10g 5min Galaxy 2012 20g chłodzenie - przerwa chmielowa Galaxy 2012 15g 5dni cichej Cascade 2012 20g 5 dni cichej drożdże Danstar Nottingham Oprócz podanych składników mam do dyspozycji jedynie więcej słodu pszenicznego. co o tym myślicie? Edytowane 4 Października 2013 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) ja zrobiłem American Pale Wheat Ale (?) wyciąg z BeerSmith 3,80 kg Wheat Malt,Pale (Weyermann) (3,9 EBC) 63,7 % 1,17 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 19,6 % 0,50 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 8,4 % 0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 8,4 % 35,00 g Zeus [16,60 %] - Gotowanie 60,0 min 25,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny Moczenie 20,0 min 25,00 g Citra [12,00 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min 25,00 g Citra [12,00 %] - Aromatyczny Moczenie 15,0 min 20,00 g Simcoe [13,00 %] - Aromatyczny Moczenie 10,0 min 5,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny Moczenie 5,0 min 30,00 g Simcoe [13,00 %] - Chmielenie na Zimno 7,0 Dni 20,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na Zimno 7,0 Dni wyszło coś fajnego, jasne, mętne (ale niestety coś robię nie tak i wszystkie mam mętne) w smaku grejpfrut 67IBU 12,5Blg odfermentowane do 3,2 więc ja bym wrzucił pszeniczny Edytowane 4 Października 2013 przez DonZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Z tego przepistu wyjdzie chyba z trzycyfrowe IBU, nie wiem czy do takiego ballingu nie będzie to jednak za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 a czy dodawanie chmielów na 30min i mniej oraz chmielenie na chłodzeniu nie mija się z celem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 A ja nie wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio 2 warki zrobiłem lekkie, tak ok 12 blg i trochę przesadziłem z chmieleniem i smakowało jak gorzko kwaśna woda. Jedną warkę rozdałem, bo nie mogłem pić, a teraz mam druga w wiadrze i nie chce mi się przelewać nawet:) Mocne chmielenie jak dla mnie musi być mocno skontrowane piwem w piwie. Ew, na aromat tylko można sporo dać w lekkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 a czy dodawanie chmielów na 30min i mniej oraz chmielenie na chłodzeniu nie mija się z celem? No chyba nie, jeśli chce się uzyskać coś więcej oprócz goryczki. Pomyliłem się wklepując dane Chinooka planowałem 50g IBU wychodzi 103 wg Ragera i 86 wg Tinsetha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 chodzi o to, że jak będziesz robił chmielenie whirpoolowe, to nie trzeba wrzucać na krótkie gotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Tego to niestety nie wiem, nie chmieliłem jeszcze do chłodzenia i nie wiem jakie daje dokładnie efekty. Pewnie idzie i w smak i w aromat i taki był mój cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) pomyślałbym o zacieraniu 60min w 67st - na leniwca dryhop zrób cascade 5 dni, galaxy 3 dni i niech suma tych chmieli będzie >= 40g - jedyna poprawka ode mnie Edytowane 4 Października 2013 przez cml karol1000 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 165g chmielu na 25 litrów przy 14 blg to nie jest żaden hardkor zwiększyłbym ilość chmielu na cichą do 50g, pewnie zmniejszając ilość w 30min karol1000 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 a ten chinook zostawić tak jak jest czy dać trochę mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 a ten chinook zostawić tak jak jest czy dać trochę mniej? nie ma co ujmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 dziękuję za wszystkie porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się