Skocz do zawartości

lekki IPA - mocno nachmielony- weryfikacja receptury


karol1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nigdy jeszcze nie próbowałem sam wymyślić receptury i pora na pierwszą próbę więc proszę o weryfikację:

 

Chciałbym zrobić b. mocno nachmielonego, lekkiego, rześkiego IPA 14°.

 

25L

zasyp:

pilzeński - Strzegom 4kg

wiedeński - Strzegom 1kg

pszeniczny - Strzegom 0,3kg

caramunich R typ II 110-130 - 0,2kg

 

zacieranie:

maltozowa 30min

dekstrynująca 30min

mash out

 

chmielenie:

Chinook 2012 50g 60min

Simcoe 2012 30g 30min

Simcoe 2012 10g 15min

Cascade 2012 10g 15min

Simcoe 2012 10g 5min

 

Galaxy 2012 20g chłodzenie - przerwa chmielowa

Galaxy 2012 15g 5dni cichej

Cascade 2012 20g 5 dni cichej

 

drożdże Danstar Nottingham

 

Oprócz podanych składników mam do dyspozycji jedynie więcej słodu pszenicznego.

 

co o tym myślicie?

Edytowane przez karol1000
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zrobiłem American Pale Wheat Ale (?) wyciąg z BeerSmith

 

3,80 kg Wheat Malt,Pale (Weyermann) (3,9 EBC) 63,7 %

1,17 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 19,6 %

0,50 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 8,4 %

0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 8,4 %

35,00 g Zeus [16,60 %] - Gotowanie 60,0 min

25,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny Moczenie 20,0 min

25,00 g Citra [12,00 %] - Aromatyczny Moczenie 30,0 min

25,00 g Citra [12,00 %] - Aromatyczny Moczenie 15,0 min

20,00 g Simcoe [13,00 %] - Aromatyczny Moczenie 10,0 min

5,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny Moczenie 5,0 min

30,00 g Simcoe [13,00 %] - Chmielenie na Zimno 7,0 Dni

20,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na Zimno 7,0 Dni

 

wyszło coś fajnego, jasne, mętne (ale niestety coś robię nie tak i wszystkie mam mętne) w smaku grejpfrut 67IBU 12,5Blg odfermentowane do 3,2 więc ja bym wrzucił pszeniczny :D

Edytowane przez DonZ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja nie wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio 2 warki zrobiłem lekkie, tak ok 12 blg i trochę przesadziłem z chmieleniem i smakowało jak gorzko kwaśna woda. Jedną warkę rozdałem, bo nie mogłem pić, a teraz mam druga w wiadrze i nie chce mi się przelewać nawet:) Mocne chmielenie jak dla mnie musi być mocno skontrowane piwem w piwie. Ew, na aromat tylko można sporo dać w lekkich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy dodawanie chmielów na 30min i mniej oraz chmielenie na chłodzeniu nie mija się z celem?

 

No chyba nie, jeśli chce się uzyskać coś więcej oprócz goryczki.

 

Pomyliłem się wklepując dane Chinooka planowałem 50g

IBU wychodzi 103 wg Ragera i 86 wg Tinsetha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomyślałbym o zacieraniu 60min w 67st - na leniwca :)

dryhop zrób cascade 5 dni, galaxy 3 dni i niech suma tych chmieli będzie >= 40g - jedyna poprawka ode mnie

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.