bronek Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Witam, o ile dobrze pamiętam ten temat był poruszany kiedyś, ale nie zostało stwierdzone, czy w tego typu beczce http://allegro.pl/beczka-z-uchwytem-65l-kapuste-ogorki-pojemnik-ates-i3552071827.html jest możliwość sztucznego nagazowania z butli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 ta beczka nie jest szczelna, ani tym bardziej odporna na ciśnienie... nie widzę możliwości gazowania w niej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Jest do niej uszczelka, za dyche , ale nie wiadomo jak to zareaguje na ciśnienie choćby 1,5 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ewentualnie można się pokusić o nagazowanie w niej brytyjskich styli o minimalnym nasyceniu CO2. Ale bardziej skłaniałbym się ku refermenacji niż nagazowaniu z butli. No i grawitacyjny wyszynk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ewentualnie można się pokusić o nagazowanie w niej brytyjskich styli o minimalnym nasyceniu CO2. Ale bardziej skłaniałbym się ku refermenacji niż nagazowaniu z butli. No i grawitacyjny wyszynk Niestety rozedmie się, nie jest to wytrzymałem na ciśnienie. No i trzeba by kran do niej dorobić do wyszynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Chcę przetestować w tym sezonie filtrowanie coby pozbyć się drożdży i porównać jak zmienia się piwo po kilku miesiącach. Rozlewam piwo tylko do butelek pet. Gdy spijane na miejscu to jest ok ale gdy poczęstujesz "nieświadomego" obywatela to piwo traci wiele przez nieumiejętną obsługę Czytałem wątek w którym bnp gazuje suchym lodem. Na razie szukam najwygodniejszej opcji. Jako kolejna opcja to keg 100l w którym sztucznie nagazuje piwo i wyszynk do pet. Ma to sens? Warki robię średnio 60l W tamtym sezonie wyszło mi ~500l w tym planuję co najmniej 800l więc usprawnienie procesu mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ma to sens? Jak dla mnie spinanie się nad otrzymaniem krystalicznego piwa domowego jest bezsensu. Info na etykiecie "nie wlewaj drożdży z dna do piwa" i odwrotnie dla pszenicznych wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Popieram. Dla mnie może być 100% mętne, aby smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Ok zgoda, lecz co innego nalewanie z butelki a co innego z pet. Gdy się otwiera butelkę 0,5 i przelewa do kufla a robi się to w miarę sprawnie to większość drożdży zostaje w butelce. W pecie po odlaniu 1 piwa i zakręceniu drożdże odrywają się od dna i zmętniają czasem niewiele czasem bardzo. Samo zmętnienie to dla mnie nic (choć innym przeszkadza) lecz gdy się piwo zmętni smak wiele traci przez właśnie "bukiet" drożdżowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Nalej wszystko do dzbanka i z niego do szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 koleś chce mieć klarowne piwo a nie pić drożdżówkę, Wy mu swoje, że osad ma być i koniec. Jest to kolejny człowiek który pisze że piwo klarowne smakuje inaczej niż piwo z osadem. @bronek masz 2 drogi 1 posłuchać się kolegów i pić męta pamiętając że męt kolegom smakuje i tobie też musi 2 nagazować sobie piwo klarowne, sztucznie bezpośrednio w pecie z butli CO2. Nie musi być to suchy lód Jak znajdę chwilę to Ci napiszę na PW jak to prosto zrobić. pero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Jak znajdę chwilę to Ci napiszę na PW jak to prosto zrobić. Jeśli można to również proszę o PW, chętnie też się dowiem jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 To może od razu na forum zamiast po PW wiedzę chować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 jak jest więcej ludzi zainteresowanych to napiszę tu rzecz wygląda następująco ja ma zrobione coś takiego : w nakrętkę butelki PET wmontowałem zaworek kulowy 1/8" do butelki PET nalewam klarowne zimne piwo, Zakręcam nakrętkę z zaworkiem. Do zaworu podpinam przewód z butli CO2. Ustawiam p na ok 1-2 bar w zależności od stopnia zakładanego nagazowania i mieszam 30-60 sekund w zależności od stopnia zakładanego nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 ps oczywiście najpierw przedmuchuję CO2 przestrzeń nad tafla piwa bu usunąć powietrze po nagazowani po kilkudziesięciu minutach w lodówce odkręcam zawór i zakręcam normalną nakrętkę Jest to idealny sposób na szybkie nagazowanie piwa w PET Sprawdza się w sytuacji awaryjnych np wypadła impreza w plenerze a my nie mamy rozlanego piwka w butelki szklane ... ściągamy np z cichej piwko do butelek gazujemy i mamy w 2 minuty piwko gotowe do spożycia. Nie stosuję tego często ale czasami się zdarza można też by było na wiekszą skalę zastosować zaworki zwrotne np http://allegro.pl/listing/listing.php?string=zaworek+zwrotny&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y lub wentyle rowerowe .... w zależności od kasy i fantazji ... Citizen Kane 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A czy można tak nagazowane piwo przelać do butelki i zakapslować? Pewnie można, ale pytanie dotyczy czy po odkręceniu peta piwo da się przelać (nie pieni się zbytnio)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 trzeba nagazować trochę mocniej -straty na poziomie 10 % podczas przelewania butelkę szklaną wychłodzić i by zapobiec pienieniu się przelewanego piwa należy wypłukać dobrze umytą butelkę roztworem środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe Ja stosuję krople na wzdęcia dla dzieci espumisan lub bobotic 2-4 krople na ok 100 ml wody i takim roztworem płuczę butelki przed przelaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Dzięki za rady! Dla mnie to nie problem, bo wlewam prawie całego peta do kufla, więc jest prawie że super . Nabijanie gazem każdego peta też nad tym myślałem tylko że w wersji 5l. Obecnie jadą do mnie 2 kegi 50 l. Jeden pójdzie na testy czyli wywalenie fittingu, przeróbka wlotu na szerszy coś jak mają bimbrownicy całość przykręcana. Dwa zaworki plus manometr przymocowane go wlotu. Plan jest taki aby piwo po cichej ewentualnie klarowanie żelatyną, przelać do przerobionego kega, nagazować i rozlać normalnie do petów. (wtedy można użyć większych butelek 2-2,5l) Na drugim będę się uczył kegować Butelkowanie całkowicie odpada. Po prostu nie mam czasu a co ważniejsze brak chęci by bawić się w zmywarkę Umyć 1500 butelek odpada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 do nalewania piwa w pety z kega będziesz potrzebował nalewarki przeciwciśnieniowej. Możesz sobie ją sam zrobić lub kupić gotową- automatyczną, przystosowaną do nalewania piwa w pety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Tak, widziałem ten wynalazek, do uniesienia Pożyjemy, pokombinujemy, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się