Spartan Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Ostatnio dodałem temat co można dodać zamiast chmielu, lecz teraz tak myśląc raczej nie da się niczym zastąpić, ale wiem, że można dodawać różne składniki do aromatu. W Anglii ponoć przyprawy dodają, znacie coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Nikt nie próbował dodawać przypraw? Edytowane 12 Października 2013 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Hmm, jałowiec, wanilia, curacao, kolendra, skórka słodkiej pomarańczy, skóra cytryna, ostre papryczki, kawa. Można wrzucić cokolwiek przyjdzie Ci do głowy, była współgrało z resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 ...płatki dębowe, trawa cytrynowa... jedyne co cię ogranicza to wyobraźnia i umiejętność zgrania z piwem różnych aromatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Cholera, mam świetną zaprawkę do żołądkowej gorzkiej, muszę spróbować i wrzucić do jakiegoś depozytu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 zerknij na ten wątek http://www.piwo.org/topic/3976-gruit-czyli-piwa-bezchmielowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Cholera, mam świetną zaprawkę do żołądkowej gorzkiej, muszę spróbować i wrzucić do jakiegoś depozytu ;-) Ja mam zaprawkę dziadka do koniaku, na goździkach i skórkach cytrusowych. Też mnie korci . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Podbiję wątek. Chciałbym uzyskać aromat sosny, połączyć go z lekkim aromatem trawy i mchu. Jakie chmiele powinienem wykorzystać i czy dodanie gałązki jałowca, czy też sosny, to będzie jakaś ogromna profanacja lub błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Z chmieli dających iglaki to Simcoe poleciłbym Jeśli chodzi o efekt trawiasty, to duża ilość chmielu na goryczkę, takiego jak. np marynka tj.relatywnie niską ilością alfa kwasów. Myślę że dodanie gałązek sosny do filtracji dałoby ciekawy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Podbiję wątek. Chciałbym uzyskać aromat sosny, połączyć go z lekkim aromatem trawy i mchu. Jakie chmiele powinienem wykorzystać i czy dodanie gałązki jałowca, czy też sosny, to będzie jakaś ogromna profanacja lub błąd? Gałązki i szyszki - piłem coś takiego i naprawdę efekt fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się