pepe11 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) uwarzyłem Maori Amber z zestawu Twój Browar na Mauribrew Ale , pierwszy raz mam tak mętne piwo , stoi dwa tygodnie i nadal jest mętne jak żytnie . Robił może ktoś to piwo ? jak z klarownością ? Edytowane 14 Października 2013 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 U mnie jest cichej. Przy przelewaniu było metne. W piątek pójdzie do butelek, będę wiedział cos wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 U mnie kończy fermentację cichą. Przy zlewaniu z burzliwej było już całkiem klarowne. Jakich drożdży używałeś? Moje fermentuje na Mangrove Jack's M44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Widzę że popularny zestaw :-) u mnie fermentuje na gęstwie dry'97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) U mnie kończy fermentację cichą. Przy zlewaniu z burzliwej było już całkiem klarowne. Jakich drożdży używałeś? Moje fermentuje na Mangrove Jack's M44. Mauribrew Ale , bodaj pierwszy raz je dodałem , zawsze mam bardzo klarowne piwa a tym razem jak sok z dżdżownic Edytowane 14 Października 2013 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szukis Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z dolną fermentacją nie mam żadnego doświadczenia. Drożdży MJ też używałem pierwszy raz - zachowywały się dość dziwnie, strasznie długo startowały. Ale przy zlewaniu na cichą piwo było już całkiem klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z dolną fermentacją nie mam żadnego doświadczenia. Drożdży MJ też używałem pierwszy raz - zachowywały się dość dziwnie, strasznie długo startowały. Ale przy zlewaniu na cichą piwo było już całkiem klarowne. dałem Ale nie Lager tak jak w pierwszym poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Robiłem z tego zestawu w sierpniu na US-05. Do klarowności faktycznie daleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raabe Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witam wszystkich, I jak tam ze smakiem tego piwa pochwali się ktoś? Dawaliście jakieś chmiele na zimno czy chmieliliście zgodnie z instrukcją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) U mnie ten zestaw zachowywał się podczas fermentacji strasznie dziwnie. Dałem uwodnione Mauribrew Ale. Sprawdzałem po tygodniu, a tu stanęło na 6 blg. Po kilku dniach dalej 6. Zamieszałem ostro, wrzuciłem fermentor do 20 stopni i dalej to samo. Dodatkowo strasznie waliło siarkowodorem. Minęło 2 tygodnie burzliwej wiec na wszelki wypadek przelałem na cichą. Po tygodniu postanowiłem zabutelkować ( siarkowodór się zredukował do ledwie wyczuwalnego poziomu) i zrobiłem syrop z mniejszą ilością cukru do refermentacji. Zazwyczaj daję 120-140 g, a tutaj dałem 90g, żeby czasem nie narobić granatów. Tak właściwie to nie liczyłem już na to, że na cichej drożdże dojedzą. Mocno się zdziwiłem jak zmierzyłem, że zeszło do 3 Blg. Próbka leżała sobie z boku i się odgazowywała oraz podgrzewała do 20 stopni, a ja zabutelkowałem całą warkę będąc przekonanym, że dalej jest 6 blg. Po refermentacji piwo wydaje się być przegazowane. Najlepsze jest to, że mój kolega kupił ten sam zestaw ( warzył w tym samym czasie co ja) z tym, że dał gęstwę Notthingamów i scenariusz był taki sam. Niskie odfermentowanie na burzliwej, siarkowodór i dofermentowanie na cichej rzędu kilku blg. Co za dziwny zbieg okoliczności... Co za dziwne piwo... Edytka: Piwo u mnie mętne jak cholera... Edytowane 3 Lutego 2014 przez Pawcio_1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 U mnie w butelkach stoi drugi tydzień już. Mętne strasznie i raczej nie ma szans na wyklarowanie - taka zbrudzona wręcz woda z kałuży Zmętnienie było już obecne po gotowaniu. Cukry na pożarcie rzuciłem suchym Danstarom w wersji Nottingham. Żadnych niespodziewanych zapachów - przefermentowało z 13BLG (19 litrów) do 3,5 BLG. W tamtym tygodniu otwierałem butelkę do zwyczajowego testu tydzień co tydzień - w smaku poprawne, bez nieoczekiwanych niespodzianek. Dość łagodne pomimo bogatszego chmielenia, bardzo fajny aromat smakowo zapachowy - zobaczymy jak smak będzie się układał w kolejnych tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Po kolejnych 2 tygodniach leżakowania piwo zrobiło się klarowne zarówno u mnie jak i u kumpla. Niestety moje jest puste w smaku i generalnie mi nie smakuje. Koledze wyszło sporo lepsze bo je trochę tuningował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Zrobiłem dzisiaj drugi raz to piwo i coś czuję że będzie podobny efekt po gotowaniu mętne jak diabli , piwna zagadka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrek Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 U mnie butelkowane 4 luty 2014 - dziś nadal mętne i raczej nic tego już nie zmieni Smak za to się ułożył i jest fajny - znajomi zachwyceni, ja podchodzę sceptycznie. Początkowo było dziwnie - fajne aromaty chmielowe, które po około połowie szklanki ustępowały w smaku i piwko było nijakie. Dziś już zdecydowanie lepiej - pewnie z czasem będzie jeszcze smaczniej Podsumowując - bez szału i raczej już na ten zestaw się nie skuszę. Co do mętności - u mnie tez po gotowaniu wyglądało jak woda z kałuży (przed gotowaniem - po filtracji jest w porządku). Co może być powodem? Chmiel? Białka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się