domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Po awarii komputera stwierdziłem, że lepiej jak moje zapiski będą również w necie.Spis treści:2013Warka # 1 - Dark Ale 11oBlg - 22LWarka # 2 - Wheat Beer 12oBlg - 23LWarka # 3 - American Bej Bej (APA) 12,5oBlg - 22,5LWarka # 4 - Корневая Распутина (Piwo imbirowe) 11,5oBlg - 10LWarka # 5 - HAPA (ESB) 13oBlg - 21,5LWarka # 6 - Extra Sweet Stout 16oBlg - 20LWarka # 7 - Dunkelweizen 12oBlg - 21,5LWarka # 8 - Pale AleCydrLPorterówkaWino z ryżu2014Warka # 9 – Pilzneński 13oBlg – 18,5LWarka # 10 - Oat Brown Ale 13oBlg - 20LWarka # 11 - Australian Ale 10oBlg - 18,5LWarka # 12 – Stout Czekoladowy 12,6oBlg – 19,5L Warka # 13 –Biere de garde14 - Cydr Oryginal - 12,2oBlg - 23L15 - Cydr Vit - 12oBlg - 20LWarka # 16 – Oat Brown Ale - 12oBlg - 19LWarka # 17 - Brown Ale 13oBlg - 19,5LWarka # 18 - Dry Stout 12oBlg - 20LWarka # 19 - Aotearoa Ale Ale 12oBlg - 20L Warka # 20 - NZ-RPA 12,2oBlg - 20L Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) #1 - Darka Ale 11oBlg - 22L Skład: Ekstrakt chmielony: Coopers Dark Ale - 1,7 kg Ekstrakt niechmielony: Coopers Malt Extract Light - 1,5 kg Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g Warzenie: 3l wody gorącej + ekstrakty + 17l wody zimnej = 22,2 L Drożdże wsypane bezpośrednio na brzeczkę w temp: 26oC Warzone: 27/05/2013 Fermentacja burzliwa: 9 dni – 2oBlg Butelkowane: 05/06/2013 Refermentacja: 4 g cukru do butelki (miarka) Uwagi: Bardzo dobre piwo, lekko goryczkowe bardzo ciemne. Wysoka gęsta piana, po 2 minutach znika praktycznie do zera pozostawiając lekki pierścień. Duża pijalność. Nadawało się do picia po 10 dniach od zabutelkowania. Z wiekiem coraz lepsze. Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) #2 – Wheat Beer 12oBlg - 23L Skład: Ekstrakt chmielony: Coopers Wheat Beer - 1,7 kg Ekstrakt niechmielony: Coopers Wheat Malt Extract - 1,5 kg Drożdże: Safbrew WB-06 - 11,5 g Warzenie: 2l wody gorącej + ekstrakty + 18,5l wody zimnej = 23l Drożdże po restarcie zadane w temp: 24 oC Warzone: 21/06/2013 Fermentacja burzliwa: 8 dni – 3,5oBlg Fermentacja cicha: 8 dni – 3oBlg Butelkowane: 07/07/2013 Refermentacja: roztwór 182 g cukru na litr wody (44 x 0,5L) Uwagi: Piwo należy zacząć pić po 10 dniach od rozlewu. Wtedy przypomina trochę pszeniczne i ma delikatny smak. Miesięczne robi się bardziej wytrawne. Ogólnie rzecz biorąc, nie warto powtarzać tego piwa. Edytowane 29 Października 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) # 3 - American Bej Bej (APA) 12,5oBlg - 22,5L Składniki: Ekstrakt niechmielony jasny - 3,4 kg Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann ® – 200 g Chmiel Willamette 2012 (USA) 5,4 % A-A – 18 g Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 70 g Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g Drożdże: Safale S-04 – 11,5 g Warzenie: 3l wody dodany słód Caramunich i wyjęty przed zagotowaniem. Chmielenie: 3l wody gorącej + 2,2l ekstraktu = 5,2l 40 g - Amarillo – 60 minut 15 g – Cascade – 15 minut 15 g – Amarillo – 15 minut 18 g – Willamette – 10 minut 30 g – Amarillo – na zimno od pierwszego dnia Warzone: 21/07/2013 Fermentacja burzliwa: 12 dni – 3,2oBlg Fermentacja cicha: 6 dni – 3oBlg Butelkowane: 08/08/2013 Refermentacja: roztwór 142 g cukru na litr wody (1 x 1L + 42 x 0,5L) Uwagi: Bardzo goryczkowe o ciemno miedzianym kolorze piwo. Wyczuwalne w smaku i zapachu cytrusy. Nagazowanie średnie bardzo pijalne. Po 15 dniach od zabutelkowania bardzo dobre. Najlepsze piwo jak do tej pory "uwarzyłem". 26/01/2014 Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) # 4 - Корневая Распутина (Piwo imbirowe) 11,5oBlg - 10L Składniki: Ekstrakt niechmielony jasny - 1,7 kg Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 6 g Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g Starta świeża skórka cytryny – 46 g (3 cytryny) Starty świeży, obrany imbir – 35 g Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g Gotowanie: 11l wody gorącej + 1,1l ekstraktu = 12,2l 6 g - Amarillo – 60 minut 16 g – Cascade – 10 minut 10 g – Skórki pomarańczy – 15 minut 46 g – Skórki cytryny – 10 minut 35 g – Imbiru – 10 min Po gotowaniu 8l o zawartości 14oBlg. Chłodzenie na balkonie. Dodane 2,1l zimnej wody co dało 10l o zawartości 11,5oBlg Warzone: 30/08/2013 Fermentacja burzliwa: 10 dni – 9l - 4oBlg – 22oC Fermentacja cicha: 17 dni – 2oBlg Butelkowane: 26/09/2013 Refermentacja: 4 g cukru do butelki 0,5L - brak drugiego fermentatora Uwagi: Silny zapach imbiru z rurki fermentacyjnej. 07/09/2013 w zapachu imbir, w smaku wyraźny nienachlany imbir. Lekko ściągająca goryczka. Nie wyczuwam goryczki od chmielu. Imbirowe do powtórzenia z procesem zacierania. Edytowane 29 Października 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) #5 – HAPA (ESB) 13oBlg – 21,5l Składniki: Słód pale ale Muntons Pearl Blend (Anglia) - 4 kg Słód karmelowy Crystal 150 Muntons (Anglia) – 0,5 kg East Kent Goldings – 50 g Challenger – 50 g Mech irlandzki – 10 g Drożdże: Danstar Nottingham - suche Zacieranie: Jednotemperaturowe 60' w 67oC tylko pale ale W 45 minucie dodany słód karmelowy mash-out 78o C Filtracja i wysładzanie: Bezproblemowa filtracja, wysładzanie 78oC , wyszło ok. 25L brzeczki o 11oBlg. Chmielenie: 60' – Challenger 33g 10' - EKG 15g 5' - EKG 15g 15' – mech irlandzki Na zimno : 20g EKG i 18g Challenger (06/10/13) Po wygotowaniu pozostało mi 21,5L o 13oBlg. Warzone: 18/09/2013 Fermentacja burzliwa: 10 dni – 2,8oBlg – 20oC Fermentacja cicha: 8 dni – 2,5oBlg Butelkowane: 10/10/2013 Refermentacja: roztwór 70 g cukru na litr wody (34x0,5L + 6x0,33L = 19L) Uwagi: Jak dla mnie słaba goryczka, na pierwszym planie silny smak karmelowy ( uważam że za dużo słodu karmelowego dałem) chmielenia na zimno dało bardzo ładny efekt korzennych zapachów (których nie wyczuwałem w trakcie zlewania na cichą). Piwo w smaku było nie do przyjęcia (pierwsza próba Blg). Drożdże zostawiły duży kożuch na powierzchni warki (??? Dziwne nie spotkałem się z tym do tej pory. Jak to zobaczyłem to miałem spuścić do kanału). Przy butelkowaniu stwierdzam, że zaczyna się układać. Dajemy sobie szansę. Po jakichś 2 tygodniach od rozlewy pójdzie do piwnicy. "WYLAĆ ZAWSZE ZDĄŻYSZ" - cierpliwość, cierpliwość - piwo 13 dni od zabutelkowania smakuje nieźle, nadal występuje "twardy" smak karmelu ? 17 L poszło do piwnicy (230km ) na dwa miesiące. Edytowane 8 Marca 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) #6 – Extra Sweet Stout 16oBlg – 20L Składniki: Słód pilzneński - 3,8 kg Słód karmelowy Caraaroma – 0,25 kg Słód czekoladowy - 0,4 kg Laktoza - 0,5 kg Cukier biały - 0,37 kg Chmiel aromatyczny Perle – 40 g Drożdże: Saflale S-04 Zacieranie: Jednotemperaturowe 60' w 69oC - 64oC o tylko pilzneński (14 L wody) W 45 minucie dodany słody ciemne mash-out 78o C Filtracja i wysładzanie: Bezproblemowa filtracja, wysładzanie 78oC, wyszło ok. 23L brzeczki o 16oBlg. Chmielenie: 60' – Perle 40g Dodatki: 15' - laktoza 0,5 kg 15' - cukier 0,37 kg Po wygotowaniu pozostało mi 20L o 16oBlg. Rozwodnione drożdże dodane 13/10/2013 o 10.00 w temp. 22oC Warzone: 12/10/2013 Test FFT: 16/10/2013 - 8oBlg 18/10/2013 - 7oBlg 22/10/2013 - 7oBlg Fermentacja burzliwa: 10 dni – 18,5l – 6oBlg – 20oC Fermentacja cicha: 8 dni – 5,5oBlg Butelkowane: 30/10/2013 Refermentacja: roztwór 84 g cukru na litr wody (...g na 0,5L) (38x0,5L + 1x0,33L = 19,33L) Uwagi: Po przelaniu na cichą piwo już jest klarowne. Drożdże ładnie zbiły się na dnie fermentatora. Znacznie mniejsza wyczówalność alkoholu w zapachu. Zebrana gęstwa. Piwo na burzliwej zeszło głębiej niż test FFT o 1oBlg ? Silny zapach rozpuszczalnika po otwarciu fermentatora. W smaku wyczuwalny alkohol "nieznanego pochodzenia". 6 dni po butelkowaniu. Jeszcze słabe nagazowanie. Z butelki zapach słodu palonego. Z szklanki gorzej rozpuszczalnik i tyle. Brak oznak infekcji. Zła temperatura zadania drożdży. Nie wydaje mi się, że skok temperatury otoczenia podczas burzliwej o 1oC miał wpływ na niechciany akcent rozpuszczalnika. 07.03.14 - piwo ładnie się ułożyło w smaku i zapachu. Zbyt duże wysycenie prawdopodobnie spowodowane niedofermentowaniem piwa. Edytowane 8 Marca 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) #7 – Dunkelweizen 12oBlg – 21,5L (według przepisu Zgody). Dzięki Według Brewtarget: Goryczka - 9,0 IBU; OG - 12oBlg; FG - 3,2oBlg; ABV - 4,7%; wydajność - 81% Składniki: Słód pszeniczny - 2,5 kg Słód monachijski – 1,5 kg Słód karmelowy jasny caramunich II - 0,35 kg Słód karmelowy ciemny caraaroma - 0,15 kg Chmiel Lubelski – 20 g Drożdże: Safbrew WB-06 Zacieranie: 42°C - 30' + 3,75L wody o temp. ok. 80oC + podgrzewanie 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - 10 15L na 4kg słodu (pszeniczny i monachijski). Filtracja i wysładzanie: 4L + 4L + 5L = 13L - 78oC, wyszło ok. 24,7L brzeczki o 11oBlg. (chyba błąd pomiaru, po gotowaniu odparowało 3L a Blg podniosło się o 1o, gdzie zawsze miałem + 2o Chmielenie: 60' – Lubelski 20g Po wygotowaniu pozostało mi 21,5L o 12oBlg Rozwodnione drożdże dodane 26/10/2013 - 915 w temp. 22oC Warzone: 25/10/2013 Test FFT: 30/10/2013 - 3,2oBlg 07/11/2013 - 3,2oBlg (temperatura - 22oC) Fermentacja burzliwa: 14 dni – 21,5L – 3,2oBlg – 22oC Butelkowane: 08/11/2013 Refermentacja: roztwór 190 g cukru na litr wody (4,4g na 0,5L) (43x0,5L = 21,5L) Uwagi: Musiałem przerwać wysładzanie co spowodowało jej zatrzymanie. Pierwsze zacierane, które nie chcę wylać. Za mała goryczka. 2 tygodnie od zabutelkowania - świetne piwo. Piana mogłaby być trwalsza ale co tam - idziemy w dobrym kierunku. Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Warka # 8 - Pale Ale 44 - x 0,5L - i więcej szkoda pisać. Za długie wysładzanie i piwo do Bani Edytowane 18 Grudnia 2013 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) CydrL - 12oBlg - 21L Składniki: 100% sok jabłkowy z Lidla - 21 x 1L Drożdże do Cydr/Wino Zagotowane i przelane do fermentatora. Schłodzone do 20oC i zadane drożdże po rozwodnieniu. Warzone: 15/12/2013 Fermentacja burzliwa: 21 dni – 20,5L – 0oBlg – otoczenie 20oC Fermentacja cicha: 12 dni – 20L – 0,5oBlg – otoczenie 16-18oC Butelkowane: 17/01/2014 Refermentacja: roztwór 120g cukru na 0,5L wody (3g na 0,5L) 19 x 0,5L (jeden słodzik na butelkę) - CydrL Sweet 21 x 0,5L - CydrL Dry Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) # 9 – Pilzneński 13oBlg – 18,5L Według Brewtarget: Goryczka - 25,0 IBU; OG - 13oBlg; FG - 3,1oBlg; ABV - 5,2%; wydajność - 82% Składniki: Słód pilzneński - 4,0 kg Chmiel Perle (6,0%) – 100 g Mech Irlandzki - 4 g Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: Całość zasypu wsypana do 13,5L wody o temp. 40oC podgrzanie do 61oC 60-62°C - 10' 70-72°C - 70' 76°C - 10' Filtracja i wysładzanie: wysładzanie 14L do 21L Gotowanie: 70` Chmielenie: 60' – Perle (6,0%) - 36g 15` - Perle (6,0%) - 40g 05` - Perle (6,0%) - 24g Wysładzanie: 14L Po wysładzaniu miałem 21L o 12oBlg Po wygotowaniu pozostało mi 16L o 15oBlg Chłodzenie chłodnicą do 26oC potem na balkon i chłodzone do 20oC Dolane 2,5L wody Żywiec Zdrój otrzymałem 18,5L o 13oBlg Rozwodnione drożdże dodane 19/01/2014 1200 - temp. 20oC Warzone: 18/01/2014 Test FFT: 25/01/2014 - 3,5oBlg Do testu była wzięta brzeczka przed rozwodnieniem 15oBlg 26/01/2014 - 3,2oBlg Fermentacja burzliwa: 13 dni – 18,5L – lodówka 19-23/01/2014 - 17oC; wyjęta z lodówki 24-31/01/2014 - 20oC Butelkowane: 31/01/2013 Refermentacja: roztwór 120 g cukru na litr wody (3,3g na 0,5L) 35 x 0,5L; 4 x 0,33L Uwagi Pierwsze 4 kg słodu do wywalenia. Doszły do temperatury 85oC. Drugą partię nie podgrzałem do 76oC. Gotowane na drugi dzień. Bałem się, że nie będzie klarowne jak poprzednie Pale Ale. Okazało się idealnie klarowne pomimo braku cichej. Lekka goryczka w smaku pełne. Żonie smakuje szkoda, że to piwo nie dla mnie Edytowane 3 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) # 10 - Oat Brown Ale 13oBlg - 20L Według Brewtarget: Goryczka - 31,8 IBU; OG - 13oBlg; FG - 3,5oBlg; ABV - 5,3%; wydajność - 94%; barwa - 21 SRM Składniki: 64% - Słód Pale Ale Strzegom (6 EBC) - 2,60 kg 12% - Słód pszeniczny jasny Weyermann (4 EBC) - 0,50 kg 10% - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg 5% - Słód Crystal Muntons 150 (161 EBC) - 0,20 kg 5% - Słód Biscuit Brewferm (50 EBC) - 0,20 kg 4% - Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,15 kg Chmiel Fuggles (5,37%) – 60 g Mech Irlandzki - 6 g Drożdże: Gęstwa Safale S-04 Zacieranie: 62°C - 20' Pale Ale, Płatki, Pszeniczny, Biscuit - 4,05 kg x 3,3L + 0,5L = 14L 72°C - 60' Crystal, Czekoladowy (15 min przed końcem) 76°C - 10` Filtracja i wysładzanie: wysładzanie (14L) do 22,5L Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Fuggles (6,0%) - 40 g 10` - Mech Irlandzki - 6 g Brzeczka przednia: 20oBlg Przed gotowaniem: 12oBlg Po wygotowaniu pozostało mi 18L o 14oBlg 2,5L Żywiec Zdrój gotowany 60 min. z 20g Fuggles, pozostało 0,8L. Dodane 1,2L Żywiec Zdrój W wiadrze: 20L - 13oBlg Zadana gęstwa S-04 01/02/2014 - 11.00w temp. 20oC Otoczenie 01/02/2014 - 05/02/2014 - 17oC 06/02/2014 - 18oC 07/02/2014 - 09/02/2014 - 19oC Warzone: 31/01/2014 Test FFT: 07/02/2014 - 3oBlg Kontrola Blg: 08/02/2014 - 4oBlg Fermentacja burzliwa: 13 dni – 19L – 3oBlg Butelkowane: 14/02/2014 Refermentacja: roztwór 61 g cukru na litr wody (1,6 g na 0,5L) 33 x 0,5L; 7 x 0,33L - poszło do piwnicy teścia 1 x 0,33L - zostawiłem sobie Uwagi: Podczas kontroli Blg: Idealnie klarowne, brązowy kolor, goryczka lekka przykryta przez słodowość, w smaku słód karmelowy, orzechy, czekolada oraz "chlebowość", wyczuwalna oleistość z płatków owsianych. Jestem bardzo zadowolony, ciekawie się zapowiada. Etykieta: Edytowane 8 Marca 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) # 12 – Stout Czekoladowy 12,6oBlg – 19,5L Według Brewtarget: Goryczka - 46 IBU; OG - 12,6oBlg; FG - 5,0oBlg; ABV - 3,9%; wydajność - 70%; Barwa 50 SRM Składniki: 40% - Słód monachijski I Weyermann (15 EBC) - 2,00 kg 40% - Słód pilsner Weyermann (4 EBC) - 2,00 kg 8% - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg 6% - Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,35 kg 4% - Palona pszenica (1000 EBC) - 0,20 kg 2% - Palony jęczmień (1000 EBC) - 0,10 kg 1% - Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,10 kg Chmiel Fuggles (5,37%) – 100 g Cacao Magnetic Extra Ciemne 10-12% tłuszczu - 100g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 69°C - 90' pilsner, monachijski I, Czekoladowy - 5,05 kg x 3L = 15,00L 76°C - 10` pszenica palona, jęczmień palony, caraaroma Filtracja i wysładzanie: wysładzanie do 15L + 1L Przed gotowaniem: 23L - 11oBlg Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Fuggles (6,0%) - 70 g 10` - Cacao Magnetic Extra Ciemne 10-12% tłuszczu - 100g 05' – Fuggles (6,0%) - 30 g Po wygotowaniu pozostało mi 19,5L o 12,7oBlg Gęstwa zadana 29/03/2014 -w temp. 18oC Warzone: 28/03/2014 19/04/2014 - 6oBlg 23/04/2014 - 5,5oBlg Fermentacja burzliwa: 26 dni – 19,5L – 5,5oBlg – otoczenie 17+oC Fermentacja cicha: 33 dni – 18,5L – 5,oBlg – otoczenie 20oC Butelkowane: 26/05/2014 Refermentacja: roztwór 85 g cukru na pół litra wody (2,33g na 0,5L) Uwagi Mała piana podczas napowietrzania. 14/11/2014. Super piwo. Osiągnięty zamierzony cel. Wyraźna czekolada i średnia goryczka Wada - małe nagazowanie. Edytowane 14 Listopada 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) #... – Biere De Garde 19,6oBlg – 19L nie pamietam co i jak robiłem. Wyszedł kwach. Zabutelkowane. Zobaczymy co z tym zrobimy. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Propozycje Porteru: 1, 2, 3, 4, Edytowane 2 Stycznia 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Kolsch - Opis stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Umyte: 51x0,5L; 18x0,33L - u rodziny Edytowane 6 Stycznia 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 W piwnicy umyte 78x0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Nowe logo Browaru Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Czemu przegotowywałeś sok na cydr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Czemu przegotowywałeś sok na cydr? Średnio ufam temu co jest w kartonie . Jak robiłem próbnego Cydra to sok w kartonie miał 10oBlg przy właściwej miał 12oBlg. Do pierwszej dodałem cukru aby podbić Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Sok w kartonie musi być sterylny żeby się nie zepsuł. Gotując mogłeś ulecieć sporo aromatów, i zmienić smak na kompotowy. Ja robiłem cydr z soku bezpośrednio z kartonu, wlewałem do balonu po winie przepłukanego wodą, i wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Masz rację. Następnym razem tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Porterówka – 3 L Składniki: Piwo Żywiec Porter - 2 L Spirytus – 1 L Kawa rozpuszczalna Jacobs - 16 g Rodzynki - 40 g Żurawina z dodatkiem wiśni suszonych - 20 g Śliwki Kalifornijskie - 37 g Cukier biały - 200 g Cukier waniliowy - 2 opakowania Miód - 4 łyżki Do garnka wlewam Żywca, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewam do 40oC aż się rozpuści cukier. Po rozpuszczeniu cukru i piany z piwa dodaję miód, kawę oraz rodzynki, żurawinę i śliwki. Wszystko mieszam do połączenia składników. Studzę i przelewam do 2 butelek 1,5L zamykanych korkiem. Zalewam spirytusem po 0,5L na butelkę. Edytowane 28 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) # 11 - Australian Ale 10oBlg - 18,5L Według obliczeń: Goryczka - 38 IBU (Tinseth); OG - 10oBlg; FG - 2,1oBlg; ABV - 4,2%; wydajność - 64%; barwa - 8,5 SRM Składniki: 47% - Słód Pale Ale Strzegom (6 EBC) - 1,40 kg 12% - Słód Monahijski I Weyermann (12 EBC) - 1,00 kg 17% - Słód pszeniczny jasny Weyermann (3 EBC) - 0,50 kg 3% - Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,10 kg Chmiel Fuggles (5,1%) – 35 g Chmiel Galaxy (14,2%) - 80 g Mech Irlandzki - 5 g Drożdże: Danstar Nottingham - saszetka Zacieranie: 62°C - 20' wszystkie słody - 3kg x 3,63L + 0,5L = 12L 72°C - 60' + 0,5L 76°C - 10` Filtracja i wysładzanie: wysładzanie (13,8L) do 21L Gotowanie: 60` Chmielenie: 60' – Fuggles (5,1%) - 35 g 10` - Galaxy (14,2%) - 20 g 10` - Mech Irlandzki - 5 g 0` - Galaxy (14,2%) - 30 g Brzeczka przednia: nie zmierzone Przed gotowaniem: nie zmierzone Po wygotowaniu pozostało mi 17,1L o 11oBlg 1,4L wrzątku dodane W wiadrze: 18,5L - 10oBlg Zadana rozwodnione drożdże - 8.30w temp. około 20oC Warzone: 28/02/2014 FFT: 06/03/2014 - 1oBlg UWAGI: Warka do rozruszania drożdży. Mam być silnie goryczkowe piwo o zapachu owoców tropikalnych i pomarańczowym kolorze. Założenie: "This beer will take you on Australian beaches!" Edytowane 6 Marca 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się