Gość franc Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Co ile wymieniacie swoje fermentory plastikowe ? Czy szklanych czy z nierdzewki jak ktoś ma to nie musi wymieniać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Plastik wymienia się jak już ma za dużo zarysowań w środku, i spora liczbę odbarwień, ewentualnie jak zapach po infekcji został. Szklane wymienia się jak już pękną bądź się sporo wyszczerbią Nierdzewka jest raczej na dłuuuuugie lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merowing Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Wszystko zależy jak o nie dbasz. Myj i dezynfekuj, delikatknie aczkolwiek dokładnie, najlepiej bezpośrednio po użyciu, a nawet zwykłe plastiki długo posłużą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 ja swoje zalewam po użyciu wodą z czystym NaOH i tak przechowuję. Staram się ich jakoś strasznie mocno nie szorować, żeby nie doprowadzić do zarysowań. I to w sumie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Używam sody kaustycznej i jeszcze nigdy nie wymieniłem fermentora a większość z nich używam intensywnie od 9-ciu lat. Mit o potrzebie wymiany po pewnym czasie mocny jest wśród piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Używam sody kaustycznej i jeszcze nigdy nie wymieniłem fermentora a większość z nich używam intensywnie od 9-ciu lat. Mit o potrzebie wymiany po pewnym czasie mocny jest wśród piwowarów. jeżeli masz porysowane i miałeś infekcję to jak najbardziej do wymiany. Pory mikrozarysowań są tak nieiwelkie że nawet woda z NaOH w nie nie wniknie. Za duże napięcie powierzchniowe ma woda ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) No ale praktyka jeb..t teoriu i jest jak napisałem. I witam kolegę serdecznie Edytowane 20 Października 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi