Tom Kos Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Myśle nad pierwszym własnym piwem, jako,ze idą swięta to padło na jakieś swiąteczne "niby ale" na porcyjkę około 20l Słody Pale Ale 4kg Monachijski 1 kg Carafa na kolor 250g zacieranie 62st 45min 72st 15min Chimiel(granulat) goryczka 30g marynki Aromat fugles 50g do gotowanie na koniec po 5-10 g gozdzików ,cynamonu i imbiru -tu mam problem bo nie wiem czy to nie za mało lub za dużo, no i nie wiem czy wystarczy rozetrzeć w moździerzu czy lepiej zmielić drożdze s04 Jak by to wyszło wg was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 imbir wymienił bym na gałkę ,trochę cienko z blg jak na świąteczne ,dla mnie świąteczne to tak 16-17 blg powinno mieć że by rozgrzewało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 No i drożdże zmień na T58 Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Dzięki za rady, dodam jeszcze kilo monachijskiego inne drożdże i zobaczymy. Jak by to się zmieniło gdyby zamiast monachijskiego dać karmelowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Według mnie 1 kg karmelowego się nie ułoży do świąt. Dawałem 0,4 Kg do ESB na ostatnie 15 minut i jak dla mnie to max. Co do imbiru to polecam świeży starty bez skórki. 30 g na 20L - ładny aromat i umiarkowana goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Uważaj z goździkami, bo strasznie dominują. 5g zabije ci piwo. Jak już musisz, to niech to będzie 3 szt na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi