Skocz do zawartości

Proste swiąteczne


Tom Kos

Rekomendowane odpowiedzi

Myśle nad pierwszym własnym piwem, jako,ze idą swięta to padło na jakieś swiąteczne "niby ale" na porcyjkę około 20l

 

Słody

Pale Ale 4kg

Monachijski 1 kg

Carafa na kolor 250g

 

zacieranie

62st 45min

72st 15min

 

Chimiel(granulat)

goryczka 30g marynki

Aromat fugles 50g

 

do gotowanie na koniec po 5-10 g gozdzików ,cynamonu i imbiru -tu mam problem bo nie wiem czy to nie za mało lub za dużo, no i nie wiem czy wystarczy rozetrzeć w moździerzu czy lepiej zmielić

 

drożdze s04

 

Jak by to wyszło wg was?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie 1 kg karmelowego się nie ułoży do świąt. Dawałem 0,4 Kg do ESB na ostatnie 15 minut i jak dla mnie to max.

Co do imbiru to polecam świeży starty bez skórki. 30 g na 20L - ładny aromat i umiarkowana goryczka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.