drmuto Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Zabieram się do nastawienia kolejnego CDA. Poprzedni rzut (oparty na zmodyfikowanej recepturze stąd zeskalowanej na 40 litrów http://beerrecipes.org/showrecipe.php?recipeid=1369) był chmielony następująco: 30 min: 120 g Columbus 14.2 60 g Nugget 14.5 na koniec: 30 g Mosaic 11,1 60 g Columbus 60 g Nugget na zimno: 30 g Nugget 30 g Columbus 60 g Cascade 8,6 % 30 g Mosaic Piwo wyszło z mocnym żywicznym leśnym aromatem. Chciałbym następną partię zrobić bardziej cytrusową trochę lżej nachmieloną Czy macie jakieś sugestie? Co do gatunków chmielu i ich ilości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Chinook na goryczkę na aromat Centennial, Amarillo, Citra, Cascade cytrusowy profil ma też Summit, ale niektórzy narzekają na ten chmiel Sorachi Ace jest mocno cytrynowy, ale też kontrowersyjny - ta jego cytrynowość bywa wręcz lekko kwaśna co do ilości to zależy w jaki poziom goryczki celujesz drmuto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 cytrusowy profil ma też Summit, ale niektórzy narzekają na ten chmiel Co jest nie tak z tym chmielem? Mam 100g i chciałem dać go na aromat i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Sam używałem i było ok, ale to było ciemne piwo, delikatnie chmielone. Piłem też komercyjne single-hop IPA na tym chmielu i bardzo mi smakowało. Na zagranicznych forach można trafić na sporo postów, że może wprowadzić nuty cebulowo-czosnkowe. Z tego co pamiętam na goryczkę można dawać i jest ok. Dodany stricte na aromat (na przykład na zimno) daje przyjemny cytrusowy aromat, nieco łagodniejszy niż na przykład Centennial. Niepożądane nuty wychodzą chyba przy chmieleniu na smak, czyli 15-20 minut przed końcem gotowania. Trzeba by było pogrzebać na HBT i to sprawdzić dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 może wprowadzić nuty cebulowo-czosnkowe O tych cebulowo-czosnkowych nutach czytałem odnośnie Columbusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Pojawiają się przy niektórych chmielach takie narzekania. Summit to jest generalnie jeden z tych chmieli który niektórzy sobie bardzo chwalą, a inni na niego mocno narzekają. Nie wiem, może w jednym sezonie średnio się udał i poszła zła fama. Może ten sam aromat różni ludzie różnie interpretują. Sam nie miałem z nim problemu, więc pewnie prędzej czy później wrzucę go do jakiegoś mocniej chmielonego Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 na koniec: 30 g Mosaic 11,1 60 g Columbus 60 g Nugget na zimno: 30 g Nugget 30 g Columbus 60 g Cascade 8,6 % 30 g Mosaic Columbus, Nugget i Mosaic są raczej do goryczki niż aromatu. Tak jak Adamsky napisał, następnym razem użyj Amarillo, Centennial, Citra, Cascade, etc. Ja do tych cytrusowych i tropikalnych chmieli lubię dodać odrobinę chmieli o "korzennym" smaku dla balansu, np. Willamette albo Fuggle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Sorachi Ace jest mocno cytrynowy, ale też kontrowersyjny - ta jego cytrynowość bywa wręcz lekko kwaśna Wczoraj miałem okazję pić IPA single hop Sorachi Ace z Mikkellera i jakoś nie mogłem się tej cytryny doszukać, dla mnie ten aromat był lekko trawiasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Wczoraj miałem okazję pić IPA single hop Sorachi Ace z Mikkellera i jakoś nie mogłem się tej cytryny doszukać, dla mnie ten aromat był lekko trawiasty. Hehehe, spotkałem się gdzieś ze stwierdzeniem że Sorachi wnosi aromat koperkowy. Czytałem też gdzieś że jest jak guma balonowa, ale tego to już zupełnie nie mogłem się doszukać. Jak dla mnie świeży, dość ostry i lekko kwaskowaty. Mniej słodko-cytrusowy niż typowe cytrusowe chmiele, bardziej właśnie w kierunku cytryny. Piłem tego Mikkellera w okolicach sierpnia i dwa razy sam używałem tego chmielu. Bardzo lubię tą odmianę, ale trzeba z nim ostrożnie bo jest specyficzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dziękuję wszystkim za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się