Ben3dikT Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Witam, Zamierzam uwarzyć trzecie i ostatnie piwo z ekstraktów potem przydałoby się zacierać. Generalnie pomysł mam taki żeby uwarzyć Stout'a 18blg lub chodzi mi o ciemne mocniejsze piwo. Zamierzam, wykorzystać 2x1,7kg ekstraktu ciemnego i 1,7kg jasnego. Pytanie mam o drożdże. Safale 04 dadzą radze z fermentacją ? czy polecacie jakieś inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 dadzą radę, choć chyba przydałby się starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 17Blg na us05 spokojnie mi startowało, nie wiem, czy trzeba męczyć początkującego starterami. Na początku lepiej ograniczać komplikacje, bo łatwo błąd popełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Us-05 Bęzie dobre również kiedyś robiłem na ekstraktach właśnie z tymi drożdzami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Safale S04 dadzą radę, aczkolwiek imho mauribrew ale są nieco lepsze. Przy mocniejszych piwach lepiej nie bawić się startery, lepiej kupić dwie paczki drożdży i wsypać je bezpośrednio na gotową brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi