Krzyko Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Mam takie dwa zestawy: DEIPA 17o Blg, 200 g chmieli, Black IPA 18o Blg, 165 g chmieli i do tego jedną paczkę Danstar Nottingham. Które z tych piw radzicie uwarzyć pierwsze, a które drugie z wykorzystaniem gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 deipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Gęstwę chyba lepiej przenosić z jasnego piwa do ciemnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Też mi się wydaje, że zasady mówią o przenoszeniu gęstwy od piw najsłabszych do mocniejszych oraz od jaśniejszych do ciemniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Bez różnicy, jeden balling to tyle co nic, a kolor piwa nic tu nie zmienia, oprócz tego, że gęstwa po ciemny będzie po prostu ciemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jeśli różnica w ballingu jest żadna, podziel saszetkę, przygotuj dwa startery i leć dwa na raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 zgadza sie nie ma tutaj roznicy, ale zadal bym cale opakowanie zamiast dzielic, lepiej dac ciut wiecej drozdzy niz za malo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Pół paczki uciągnie nawet po uwodnieniu, po zrobieniu startera to już w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 starter z suchych? pierwsze slysze.suchych jest na tyle duzo w opakowaniu ze wystarczy je rehydratyzowac, natomiast nie warto na tak mocne piwo je dzielic na pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Dzisiaj zrobiłem na tych Danstarach DEIPA, czyli wybrałem opcję zasugerowaną przez antonio. Jak wspomniałem powyżej mam zamiar wykorzystać gęstwę po tym piwie do BIPA (Cascadian Dark Ale). DEIPA będzie chmielony na zimno i chciałbym chmiel w granulacie wsypać na cichą bez żadnych pończoch czy woreczków. I teraz mam kolejną wątpliwość. Czy to nie zaszkodzi gęstwie? Można ją wypłukać z pozostałości chmielin? A może wcale one nie zaszkodzą, skoro BIPA też będzie chmielony na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ale gęstwę zbierasz po burzliwej, przy zlewaniu na cichą. Chyba że nie zlewasz i zostaje całość w jednym fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ups! Ale się zakręciłem. Nie było pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się