Skocz do zawartości

DEIPA i BIPA


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie dwa zestawy:

DEIPA 17o Blg, 200 g chmieli,

Black IPA 18o Blg, 165 g chmieli

i do tego jedną paczkę Danstar Nottingham.

Które z tych piw radzicie uwarzyć pierwsze, a które drugie z wykorzystaniem gęstwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem na tych Danstarach DEIPA, czyli wybrałem opcję zasugerowaną przez antonio.

Jak wspomniałem powyżej mam zamiar wykorzystać gęstwę po tym piwie do BIPA (Cascadian Dark Ale). DEIPA będzie chmielony na zimno i chciałbym chmiel w granulacie wsypać na cichą bez żadnych pończoch czy woreczków. I teraz mam kolejną wątpliwość. Czy to nie zaszkodzi gęstwie? Można ją wypłukać z pozostałości chmielin? A może wcale one nie zaszkodzą, skoro BIPA też będzie chmielony na zimno?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.