Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mezzea Opublikowano 22 Października 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Dłuższy czas zastanawiałam się czy gęstwę (poza oczywiście dalszym piwowarstwem) można wykorzystać jakoś inaczej niż tylko jako maskę na mordkę, miałam problem czy piec może chleb, spód do pizzy, jakieś ciasto czy może inną przekąskę. I w końcu uznałam, że pora spróbować coś upiec, a nie tylko biadolić, w najgorszym wypadku całość pójdzie do śmieci Upiekłam więc precelki na drożdżach S-04 pozostałych po Brown Ale'u. Moim zdaniem wyszły całkiem pyszne! Miękkie precle na gęstwie: Składniki: 3 szklanki (250ml) mąki pszennej (typ 450) 2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) + 3 łyżki do rozczynu. 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 60g roztopionego masła lub oleju. 30g gęstwy drożdżowej 60ml letniego mleka. 1 żółtko jajka 4 łyżki sody oczyszczonej smakołyki do posypania po wierzchu precelków (w mym wypadki tymianek i sezam) Przygotowanie: Gęstwę zalać letnim mlekiem (ok. 30°C), dodać 3 łyżki mąki, rozmieszać by nie było grudek, dodać 1 z łyżek cukru, odstawić zakryte w ciepłe miejsce na pół godziny. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, zrobić dziurkę, wlać rozczyn, po mału dodawać wodę z masłem lub olejem, ciągle ugniatając ciasto. Powinno był elastyczne i wracać do dawnego stanu po wciśnięciu weń palca. Przełożyć do dużej miski obsypanej mąką i odstawić przykryte czystą szmatką do podwojenia objętości (ok. 2h) Po tym czasie zagotować 2 litry wody w garnku (na tyle szerokim by pomieścić precle), dodać doń 4 łyżki sody. Z ciasta formować precle (ja wzorowałam się na tym linku ). Wrzucać je pojedynczo do wrzątku i obgotowywać ok. 20-30 sekund każdy. Wyłowione precle odsączać np. na kratce od piekarnika, kiedy lekko obeschną posmarować zmasakrowanym żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami . Piec ok. 15 min w temp 220°C), po tym czasie zwiększyć temperaturę do 250 i dopiec jeszcze 2-3 minuty aż lekko chrupiące i ciemno-złociste. Mam nadzieję że wyjdą, smacznego! Edytowane 22 Października 2013 przez mezzea sebek, Usiu, BeerGrill i 3 innych 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 i posypać ulubionymi dodatkami np. chmielem. Dzięki za przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 super! jak po warzeniu nie będę miał w planach kolejnego to sobie na zagryzkę upiekę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mezzea Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dodam jeszcze że warto papier do pieczenia przed układaniem precli podsypać mąką lub nasmarować tłuszczem, bo lubią przywierać i druga rzecz - obgotowujemy tylko chwilkę, bo inaczej nie wyrosną w pieczeniu i będą zakalcowate - wszak ugotowane ciasto nie wyrośnie. Na zdjęciu nieupieczonych precli widać, iż 2 pierwsze są dobrze obgotowane, ten z tyłu już obgotowałam za bardzo i trochę miał konsystencję zakalca np. chmielem. Suszonymi pędami można (takimi jak na herbatkę), pycha by było całkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 pycha, może i ja spróbuję. Dotąd kąpałem się z dziećmi w wannie z gęstwą (nie pytajcie ). tylko po co to obgotowywanie i czy mniej skomplikowane kształty będą ok (np. kółko)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Soda jest zamiast smarowania wodorotlenkiem sodu, chodzi o brązową skórkę z reakcji Maillarda. Z wodorotlenkiem jest łatwiej, roztwór może być zimny. mezzea 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się