ponury fermentaThor Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jakie chmiele polecilibyście do tripla, albo ogólnie belgijskich? Z tego co przeglądam receptury, większość pozostaje przy polskich chmielach. Belgijskie piwa są dość bogate w smaki i aromaty, w większości kształtowane jak rozumiem przez drożdże. A co z chmielami? Mają mniejsze znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Polecam czeskiego Saaza, słoweński Styrian Goldings, angielskie East Kent Goldings, Challenger lub niemieckie chmiele aromatyczne Spalt Select, Hallertauer. Z tego co czytam to te właśnie chmiele są najczęściej wykorzystywane w belgijskich browarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 W rzeczy samej. Ja lubię angielskie, słoweńskie i Sybillę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) dziękuję Ale jak rozumiem znaczenie chmielu jest mniej istotne niż droższy w przypadku belgijskich? Edytowane 22 Października 2013 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 dziękuję Ale jak rozumiem znaczenie chmielu jest mniej istotne niż droższy w przypadku belgijskich? Zdecydowanie tak - od biedy piwo belgijskie ujdzie na Marynce i Lubelskim, ale bez drożdży dedykowanych nie pojedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 zatem użyję dedykowanych drożdży, a wychmielę Styrianem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 zatem użyję dedykowanych drożdży, a wychmielę Styrianem Bardzo dobry wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 bardzo dobre porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 W takim na przykład klonie "St. Bernardus Abt 12 60th" z BYO użyte zostały Challenger i Styrian Goldings Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się