pampi Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Szukam na wiki i forum i nie mogę znaleźć konkretnej informacji na temat warunków jakie musiałbym spełnić kupując zestaw surowców. Na stronach sklepów internetowych również nie ma tych informacji tylko w instrukcjach, które są przesyłane dopiero wraz z surowcami. Jedne sklepu sprzedają kompletne zestawy. Inne bez drożdży i sugerują kilka w tym dolnej i górnej fermentacji. Przymierzam się do drugiej warki ale nie wiem czy spełnię warunki dotyczące fermentacji. Mogę zrobić np. Lagera czy Pilsa z drożdżami górnej fermentacji i fermentować w temperaturach 17-22 stopnie? Jak wygląda sprawa z piwami pszenicznymi, STOUT-ami, Ale, Marcowe??? Wątpliwości dotyczą temperatur fermentacji i refermentacji. Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem. Edytowane 23 Października 2013 przez pampi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wiki prawdę Ci powie http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Pils na drożdżach górnej fermentacji fermentowany w podanych przez Ciebie temperaturach nie będzie pilsem, lecz jakimś ejlem. W 17-tu stopniach możesz śmiało fermentować pszeniczniaka czy wspomnianego stouta. Na marcowe to już zbyt wysoka temperatura. Marcowe fermentujesz w zakresach przewidzianych dla dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Na początek możesz przyjąć, że tam gdzie pojawia się określenie dolna fermentacja temperatura fermentacji powinna wynosić 8-12C, a tam gdzie górna powyżej 18C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Może pytania banalne ale jestem początkującym a informacji zebranych gdzieś konkretnie do kupy nie znalazłem. Zatem służę uprzejmie, oprócz tego, że kolega ciafu1 podał ci link, to jeszcze możesz przejrzeć http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP gdzie masz opisaną charakterystykę konkretnych stylów, w tym rodzaj fermentacji danego piwa. Jak już wiesz, czy dolna czy górna, to masz dodatkowo http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce i opisanych całkiem sporo szczepów drożdży, z których w wielu jest wyszczególnione, do jakich konkretnie piw nadają się najlepiej. Na wiki jest naprawdę sporo informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się