Skocz do zawartości

Extrakt nachmielony + monachijski czy to ma sens?


suthum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Kilka warek już za mną teraz czas na następny wynalazek. Dostałem w prezencie extrakt nachmielony:

http://www.wilko.com/home-brew/geordie-beer-making-kit-limited-edition-winter-warmer-15kg/invt/0318916

i chciałbym na nim zrobić coś pitnego. Z tego co zrozumiałem jest to jakaś zimowa wariacja "ejla". Jako, że już zacierałem, robiłem z puszki + z extraktu niechmielonego to teraz chciałbym do tego warmera zrobić małe zacieranie.

Myślałem, żeby zatrzeć jakieś 3kg monachijskiego 1 i podbić to tym warmerem. Nie mam pojęcia jednak czy to jeszcze jakoś chmielić, bo to już niby nachmielone jest i przyprawione. Drożdże mam US-04 i US-05 + jakieś z coopersa stouta + te co w tej puszce. 05 i 04 to gęstwa 2 i 4 pokolenie.

Poradzi ktoś jak z tego wybrnąć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj jakieś ultramocne piwo na tym zrobić, np. barley wine. Zatrzyj coś na 18 Blg, przefermentuj i dodaj ekstraktu.

 

Taki jest mój pomysł, bo trudno chyba zatrzeć (zwłaszcza początkującemu) pełną warkę ciężkiego piwa na domowym sprzęcie.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.