suthum Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Witam ponownie. Kilka warek już za mną teraz czas na następny wynalazek. Dostałem w prezencie extrakt nachmielony: http://www.wilko.com/home-brew/geordie-beer-making-kit-limited-edition-winter-warmer-15kg/invt/0318916 i chciałbym na nim zrobić coś pitnego. Z tego co zrozumiałem jest to jakaś zimowa wariacja "ejla". Jako, że już zacierałem, robiłem z puszki + z extraktu niechmielonego to teraz chciałbym do tego warmera zrobić małe zacieranie. Myślałem, żeby zatrzeć jakieś 3kg monachijskiego 1 i podbić to tym warmerem. Nie mam pojęcia jednak czy to jeszcze jakoś chmielić, bo to już niby nachmielone jest i przyprawione. Drożdże mam US-04 i US-05 + jakieś z coopersa stouta + te co w tej puszce. 05 i 04 to gęstwa 2 i 4 pokolenie. Poradzi ktoś jak z tego wybrnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Może spróbuj jakieś ultramocne piwo na tym zrobić, np. barley wine. Zatrzyj coś na 18 Blg, przefermentuj i dodaj ekstraktu. Taki jest mój pomysł, bo trudno chyba zatrzeć (zwłaszcza początkującemu) pełną warkę ciężkiego piwa na domowym sprzęcie. Edytowane 24 Października 2013 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się